Facebook, YouTube, TikTok, Google – közösségi platformoktól szerzett bevétel vállalkozásnál

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A közösségi platfomokon nem csak magánszemélyek lehetnek jelen, hanem cégek/vállalkozások is, akik jellemzően olyan tartalmat gyártanak, melyekkel próbálják a saját termékeiket és szolgáltatásaikat eladni. Ezen platformok közös jellemzője, hogy meghatározott megtekintés vagy kattintás után bevételt juttatnak a tartalom gyártójának. Ilyen jellegű, közösségi térben lévő platformnak számít a Facebook, YouTube, TikTok, Google és minden olyan egyéb közösségi média, ahol a rajta lévő vállalkozás/magánszemély megtekintések, reklámok, hirdetések után valamilyen jövedelemre tesz szert.

Adódik a kérdés, hogy a fenti ügylet után milyen adókötelezettségek merülnek fel abban az esetben, ha a bevételt vállalkozó kapja.

Itt is fontos szabály, hogy a bevételszerző tevékenységgel kapcsolatban legközvetlenebbül összefüggésben álló telephelyen érvényben lévő előírások az irányadók, azaz, ha egy cégnek több vállalata van, például Németország, Magyarország, Amerika stb., de a platformra való tartalomgyártást, ami után bevétel generálódik, a magyar vállalkozás készíti, akkor a bevétel itt adóköteles.

Itt egy alapvetően nem szokványos bevételszámlázásról beszélünk, mert minden platformnak megvan a maga számlázási metodikája. Ezt egyébként külön almenükben többször egyeztetik (ahol adószámot, címet, bankszámlaszámot is meg kell adni), amely alapján fog kialakulni a bevétel.

Például a Google számára külön felület van, hogy mennyi megtekintés mennyi bevételt generált, és azt kell a vállalkozónak számláznia (Adsense, videó megtekintés stb).

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Tiktokerek, youtuberek: beszéljünk az adózásról!" című írását is!

Az vélhetően mindenkinek világos, hogy a megszerzett bevétel a vállalkozás esetén úgy adózik, mint amilyen adózási módot választott. Tehát terhelheti társasági adó vagy vállalkozói személyi jövedelemadó, beszámít az átalányadó-keretbe, de a kisvállalati adóalany számára is bevétel, vagy művészeti tevékenység esetén ekhós bevétel.

A bevétel alapvetően három irányból érkezhet:

» külföldről, azaz harmadik országból,

» Közösségen belülről, de nem Magyarországról,

» belföldi, magyar adóalanytól.

Ez egyébként a bevétel elszámolására és az azt terhelő választott adózási forma szerinti adó megfizetésére hatással nincs. Ennek az áfa szerinti kötelezettség teljesítésére, áfabevallás soraira van hatása.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1