hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre ügyeljen adatkezelési tájékoztató készítésekor!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A személyes adatok kezelését szabályozó általános adatvédelmi rendelet (GDPR) pontosan meghatározza, hogy a személyes adatok gyűjtését megelőzően milyen tájékoztatást szükséges adni az érintetteknek. Amennyiben ez a tájékoztatás nem megfelelő, az adatkezelés jogalapja is veszélybe kerülhet. Ebben az esetben pedig akár adatvédelmi bírsággal is számolnunk kell. Az alábbiakban egy NAIH döntés tükrében mutatjuk be a követelményeket.

Ezen körülményekről kell tájékoztatást adni a GDPR alapján

A GDPR és az arra épülő joggyakorlat pontosan meghatározzák, hogy adatkezelés esetén az adatkezelőnek miről kell tájékoztatást adnia. Elsőként az adatkezelési tájékoztatásnak az adatgyűjtést meg kell előznie. Erre épül az a feltétel is, hogy az adatkezelési tájékoztatásnak teljesnek kell lennie, azaz minden lényeges körülményre ki kell térnie. A legfontosabb követelmény úgy foglalható össze, hogy az adat teljes életútját be kell mutatni annak gyűjtésétől a megsemmisítésig.

Olvassa el az Adózóna „Ismét változnak a közérdekű adatkérések szabályai”, „Különbségek az adatkezelői és az adatfeldolgozói tevékenység között” és „Nyilvánosan elérhető személyes adatok, orvosi leletek, beutalók: 7,5 milliós bírság adatvédelmi incidens miatt” című írását is!

Nézzük ennek keretében mik a legfontosabb elemek! Be kell mutatni a kezelt személyes adatok körét, azaz mindazon adatokat, amelyeket az adatkezelés érint. Pontosan meg kell határozni az adatkezelés célját és jogalapját. Utóbbi lehet az érintett hozzájárulása, szerződés teljesítése, jogos érdek vagy létfontosságú érdek, jogi kötelezettség teljesítése, közhatalmi jogosítvány gyakorlása vagy közérdek. Amennyiben az érintett személy hozzájárulását kérjük az adatkezeléshez arra is ügyelnünk kell, hogy az érintett tényleges választási lehetőséggel rendelkezzen, és nem állhat fenn a felek között egyenlőtlen erőviszony (pl. munkavállaló, munkáltató). Fontos, hogy amennyiben ún. különleges adatot is kezelünk (pl. egészségügyi adat, politikai vélemény stb.), abban az esetben a jogalapon túlmenően biztosítani kell a 9. cikkben foglalt feltételek teljesülését is (pl. kifejezett hozzájárulás beszerzése).

Tájékoztatást kell továbbá adni az adatkezelés időtartamáról, valamint az ún. címzettek köréről. Utóbbi azt jelenti, hogy be kell tudni mutatni, hogy a személyes adat kiknek, miért továbbíják, illetve meg kell határozni a címzettek státuszát (adatkezelő, adatfeldolgozó, közös adatkezelő). Egyéb részletekről is tájékoztatást kell nyújtani, úgymint a személyes adat forrása (amennyiben nem az érintettől származik), az adatbiztonsági intézkedések, illetve olyan, egyedi adatkezelési folyamatok, mint az automatizált döntéshozatal vagy a profilalkotás, amennyiben ezeket alkalmazzák.

Olvassa tovább cikkünket, hogy konkrét példán keresztül megtudja, hol lehet hibázni aláírásgyűjtésnél, mi erről a NAIH véleménye, illetve miként döntött az ügyről a Fővárosi Törvényszék!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close