hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyilvánosan elérhető személyes adatok, orvosi leletek, beutalók: 7,5 milliós bírság adatvédelmi incidens miatt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntésében 7.5 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az egyik egészségügyi szolgáltatóra arra tekintettel, hogy nem alkalmazta a kockázatarányos védelem elvét, nem tett eleget adatvédelmi incidens bejelentéséhez kapcsolódó kötelezettségének, valamint az érintetteket sem tájékoztatta az esetről. Az ügy tanulságait az alábbiakban ismertetjük.

Ismét közérdekű bejelentésből indult az eljárás

A Hatósághoz 2019. július 9-én közérdekű bejelentés érkezett, amely az egyik egészségügyi szolgáltató online rendszerében fennálló, személyes-, köztük különleges adatokat érintő sérülékenységre hívta fel a figyelmet. A szolgáltató által üzemeltetett weboldal időpontfoglaló rendszerben kezelt orvosi leletek és beutalók ugyanis nyilvánosan hozzáférhetők, illetve letölthetők voltak jogosultsággal nem rendelkező felhasználók részére.

Olvassa el az Adózóna „Különbségek az adatkezelői és az adatfeldolgozói tevékenység között” és „Új törvényjavaslat: növekvő kontroll alatt a foglalkoztatók” című cikkét is!

A bejelentés mellékletét képezte egy képernyőfotó, melyet a bejelentő az általa elért, az időpontfoglaló rendszerben tárolt dokumentumok listáját megjelenítő felületről készített. A bejelentő azt is észrevételezte, hogy a problémát már jelezte a szolgáltatónál is közvetlenül, azonban visszajelzést nem kapott, valamint a hibát sem javították.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi került napvilágra a vizsgálat során, illetve miként vélekedett a szolgáltató, és hogyan döntött a hatóság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31