hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szomszédot sem lehet jogalap nélkül megfigyeltetni

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 800 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki egy magánnyomozó társaságra, amiért az megbízás alapján megfigyelte a megbízója szomszédjának ingatlanát, illetve az azon történt cselekményeket. A megbízó ugyanakkor figyelmeztetéssel megúszta. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Gyanús volt a szomszéd

A megbízó azzal a céllal bízta meg a magánnyomozói tevékenységet folytató céget, hogy az a szomszédja ingatlanján folyó, általa illegálisnak tekintett tevékenységet figyelje meg, valamint dokumentálja kép- és hangrögzítő eszközökkel annak érdekében, hogy a bizonyítékokat a megbízó a szomszédjával szemben felhasználhassa hatóságok és más szervek előtt.

Olvassa el a témával kapcsolatban az Adózóna „Így értékeljük az adatvédelmi incidenseket – példákkal”, „60 milliós adatvédelmi bírság beszélgetés rögzítéséért” és „Adatvédelmi bírság keletkezhet engedményezett követelés kezelésénél” című írását!

A megbízó kiemelte, hogy „az érintetteket” tájékoztatták arról, hogy magánnyomozó folytat nyomozást velük szemben, és ha „nem fejezik be az illegális tevékenységüket ezen a telephelyen, akkor minden eszközt felhasználva (fénykép, videó stb.) bizonyítást fog nyerni az, hogy pontosan mi folyik az érintett ingatlanon”. A szomszéd ingatlanon bejegyzett kft. telephelyén történtek megfigyelésére, mely az eljárás megindulásakor is folyamatos volt, 2017-től került sor. A megbízó arra hivatkozott, hogy az adatkezelés jogszerű volt, annak célja illegális tevékenység felderítése, illetve bizonyítása volt megfelelő eljárások keretében.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a magánnyomozó és a megbízó miért közös adatkezelők egyetemleges felelősséggel, miért hiányzott a jogalap és sérültek az adatkezelés alapelvei, illetve a magánnyomozó a jogalap hiányán túl milyen jogszabályt sértett és miért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Importáfa megfizetése másik tagállamban

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs