149 találat a(z) webáruház cimkére

Fizetési rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi weboldalon termelők, kisiparosok hirdethetik meg termékeiket. A weboldalon a termékeket a vevők megvásárolhatják, melyeket a vevőnek az eladó közvetlenül juttat el. A weboldal üzemeltetője a teljes díjat a saját számlájára gyűjti be, ehhez az eladók a jóváhagyásukat megadják, és a szolgáltatási díj levonása után a vételár fennmaradó részét továbbutalják a termelő kisiparosnak. Kérdésem, hogy mindezek alapján pénzügyi szolgáltatásnak, fizetési rendszer üzemeltetésének minősül-e a vételár beszedése, és a jutalékkal csökkentett összeg továbbutalása? Válaszát előre is köszönöm!

Webáruházra vonatkozó előirások Kérdés

Egy már müködő vállalkozás webáruházat kíván üzemeltetni. Kérdésem, hogy van-e olyan előírás, mely szerint készletnyilvántartást kellene vezetni, vagy elegendő az év végi leltár, illetve szükséges-e kereskedelmi végzettségü alkalmazott a cégben a tevékenység végzéséhez? Az is érdekelne, hogy a webáruház programjával kapcsolatban milyen követelményeket írnak elő, ennek a programnak kell-e a számlázást is biztosítania, vagy megfelel a már meglévő és bejelentett számlázó program használata? Várom mielőbbi válaszukat, köszönettel: Császár Judit

Közvetített szolgáltatás lehet-e a kiszállítás költsége? Kérdés

Cégünk webáruházat működtet. A megrendelt árut futárszolgálat szállítja ki a megrendelő által kért címre. Bizonyos érték feletti megrendelés esetén a kiszállítás ingyenes. A futárszolgálat által kiállított számla mögött tételes melléklet van, minden tétel egy-egy vevőszámlánkhoz köthető. Könyvelhetjük a futárszolgálat által számlázott költséget közvetített szolgáltatásnak, és így levonhatjuk-e az iparűzési adó alapjából?

Online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy webáruházat működtet, ahol a megrendelt árut kiszállítjuk, vagy pick-pack ponton vehető át a termék. Előfordul azonban, hogy a vásárlók társaságunk székhelyén veszik át a termékeket, ahol kifejezetten üzletet nem működtetünk, de személyesen adjuk át a rendelt árut. Felmerült, hogy emiatt online pénztárgépet kell üzembe helyezzünk. Helyesen gondoljuk? Köszönettel: Mátrai-Ignácz Éva

Csomagszállítás Kérdés

Egy webértékesítéssel foglalkozó cég eddig futárszolgálatot vett igénybe a szállításhoz. Mit kell tennie, ha ő maga szeretné a (boríték méretű) szállítást végezni akár BKK-val vagy saját személyautóval? Van-e ezzel kapcsolatosan bármilyen engedélyezési, adatszolgáltatási kötelezettség vagy előírás?

Díszcsomagolás termékdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Internetes áruházunkban forgalmazott termékeinket, a kiszállítás alkalmával díszdobozba, légbuborékos fóliába, zacskóba, tasakba csomagoljuk. Ezeket a kartondobozokat, illetve csomagolóanyagokat Csehországból rendeljük meg. Értékük és mennyiségük nem jelentős, havi szinten pár ezer forintos tételek. Kérdésem: kell-e környezetvédelmi termékdíjat fizetnünk? Mennyiség vagy érték alapján van-e mentesség a kötelezettség megfizetése alól? Köszönöm válaszát.

Online marketing számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk online termékmegjelenítés szolgáltatásba kezd. Elképzelése szerint webáruházakat üzemeltető szolgáltatókkal kötne szerződést, s így kétféle módon jutna bevételhez. a./ a vevői kattintásoknak lenne egy meghatározott db/ft ára b./ a sikeres termékértékesítések után jutalékot kapna. Tervei szerint az webáruházak üzemeltetői előre feltöltenének bizonyos összegeket, így ezt az egyenleget csökkentenék a fent említett kattintások illetve jutalék összegei. Kérdés, melyik a helyes megoldás? 1/ Az egyenlegfeltöltések alkalmával előlegszámlát állít ki, majd hó végén a kattintásokról illetve a jutalékról havi elszámoló számlát küld? 2/ Az egyenlegfeltöltések alkalmával rögtön, a teljes összegről, online marketing tevékenység megnevezéssel állít ki számlát (hasonlóan a telefonos feltöltő kártyás szolgáltatásokhoz)? Továbbá szeretne egy három hónapos bevezető- teszt időszakot, amikor a web áruházaknak ingyen biztosítaná a weboldal használatát. Ebben az esetben hogyan működne a számlázás , adhat 100%-os engedményt? Köszönettel: Reisner Csabáné

Értékesítés webáruházban EU-s országba: ezt kell tudni az áfáról Cikk

Egyéni vállalkozó európai uniós tagállamokba értékesíti termékeit webáruházon keresztül. Hogyan tudja igazolni, hogy a terméket külföldön adta el? – kérdezte olvasónk. Bartha Katalin, okleveles adószakértő, az InterTax Pro Kft. ügyvezetője válaszolt.

Számlázás – előleg/előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó webáruházból értékesít termékeket, a vevők előre átutalják a megvásárolt termék teljes összegét, és a vállalkozó ezután elküldi nekik a terméket futárszolgálattal. Ebben az esetben hogyan kell kiállítani a számlát az előre utaláskor megkapott összegről? A termék elküldésekor kell-e valamilyen számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat.

Közösségi termékértékesítés – webáruház Kérdés

Az áfát általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó Ausztriában és Szlovéniában szeretne villanymotoros gumicsónakokat értékesíteni – üzletkötők segítségével – magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is egyaránt. Milyen papírokkal tudja igazolni külföldi vállalkozásoknak értékesítés esetén, hogy a terméket külföldön adta el, és így azok ellenértékével közösségi bevételként lehessen elszámolni? Van-e Ausztriában, illetve Szlovéniában olyan értékhatár magánszemélyek vagy vállalkozások részére történő értékesítésnél, amikor az adott külföldi országban is be kell jelentkezni adóalanyként?

Webáruház – közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy webáruház, amely eddig az alábbi gyakorlatot követte. Szerződése van a postával, hogy részére kiszállítja az árukat. A posta havonta állít ki számlát a havi szállítási költségekről, amit igénybevett szolgáltatásként könyvelnek. A szállítási díjat 10 ezer forint alatt a webáruház felszámítja, és azt a számlán szerepelteti, mely értékesítés árbevételeként kerül könyvelésre. (10 ezer forint felett nem számít fel szállítási díjat.) A szállítási díj közvetített szolgáltatás, mellyel a cég nem foglalkozott, az iparűzési adónál sem került levonásba. A fenti könyvelés mennyire állja meg a helyét, lehet-e ezért büntetni, hiszen több adót fizet mint kellene? A másik kérdésem az, hogy, ha a szállítási díjat, mint közvetített szolgáltatást szeretné elszámolni, mi a helyes megoldás? Gondolom, hogy az ÁFSZ-ben fel kell tüntetni, hogy a szállítási díj közvetített szolgáltatás, és a számlán is jelölni kell ennek tényét, de hogyan kell könyvelni (kontírozni) a posta havi számláját, főként annak tükrében, hogy nem az összes szállítási költség kerül továbbszámlázásra, csak a 10 ezer forint alatti vásárlásoké? Összegezve: mi lenne a helyes könyvelése egy webáruház szállítási díjának?

Magyar cég, szlovákiai raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar cég, mely webáruházon keresztül szeretne terméket értékesíteni mind magyar, mind közösségen belüli vásárlói részére. A raktár azonban, ahonnan a termékeket elszállítaná vagy elszállíttatná, Szlovákiában található. Hogyan kell ilyen esetben helyesen eljárni, kell-e szlovák adószámot kiváltani? Válaszát előre is köszönöm.

Bővült az online kiskereskedelmi piac, de csökkent az új belépők aránya Cikk

A magyarországi online kiskereskedelem tavalyi forgalma 16 százalékkal bővült az előző évhez képest, és elérte a 270 milliárd forintot – közölte a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi kutatássorozatának idei első felméréséből származó adatokat a két cég csütörtökön az MTI-vel.

Webáruház és az ajándékutalvány sorszáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Webáruház esetén az ajándékutalványra egy kódot írnak (vagy e-mailben elküldik), amit a beváltó tud azonosításként megadni. Ez egy titkos kód, amit másnak nem szabad átadni, mert vissza lehet vele élni. Az ajándékutalvány szigorú számadási kötelezettséggel bíró nyomtatvány (elektronikus nyomtatvány e-mail esetén). A megadott kód használható-e egyben az ajándékutalvány egyedi azonosítójaként, vagy külön azonosítószámot is meg kell adni hozzá? Feltehetően a kód is egyedi, ellenkező esetben nyilvánvaló, hogy külön azonosító szükséges. Válaszát előre is köszönöm!

Angol cég magyar ügyvezetője távmunkában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik partnerem (még) magyar rezidens. Szeretne egy angol vállalkozást létrehozni nemzetközi webshop tevékenységi körrel. A webáruház magyar nyelven is kommunikálna, mert a termékek itthon is megállnák helyüket, azonban nem a magyar piac az elsődleges cél. Sok angol cégalapítós oldalt talált, amelyből kiderült, hogy magyar lakosként angol cégben csak tulajdonos lehet, mert ottani bejelentéshez National Insurance számot kellene kiváltania, aminek feltétele egy angol jogosítvány és lakcím, ami igen sok macerával járna, így inkább maradna még itthon. Tud ez esetben Magyarországról távmunkában bejelentve dolgozni néhány órában a saját angol cégének? A cég tevékenysége telephelyet nem köteleztetne, a termékek raktározása és leszállítása egyáltalán nem Magyarországról (hanem Angliából vagy más országból) történne akárcsak a garanciáztatás. Partnerem nem szeretné eleinte "feladni" a magyar lakcímét a webes próbálkozás miatt (amíg az üzlet be nem indul), viszont nem szeretne itthon hivatalosan "munkanélküli" sem lenni, mert itthon nincs munkaviszonya.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink