hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Webshop működtetésénél ezekre az áfa-előírásokra kell ügyelni

  • Kneitner Lea

Manapság a termékkereskedelem jelentős része interneten zajlik, ezért elengedhetetlen az általános forgalmi adó webshop-pal, illetve dropshipping-gel kapcsolatos előírásainak ismerete.

Webshop adózása

A webshopok adózásának egyik lényegi kérdése az általános forgalmi adó megfizetésének kérdése.

A távértékesítést a 2006/112 EK tanácsi irányelv és az áfatörvény 29–31. §-ai szabályozzák. A távértékesítés tárgya kizárólag termék lehet, mely termék nem új közlekedési eszköz, nem szolgál fel- vagy összeszerelés tárgyául, illetve nem jövedéki termék, használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség.

További feltétel, hogy az értékesítőnek áfaalanynak kell lennie, ugyanakkor a vásárló nem lehet áfaalany, vagy olyan adóalany lehet, akinek a beszerzése után nem kell adót fizetnie (például kizárólag tárgyi mentes tevékenységet végez).

A Közösségen belüli adómentes értékesítés szabályainak alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha az értékesítő is és a vevő is – más tagállambeli – adóalany (illetve nem adóalany jogi személy). Ilyenkor – az egyéb feltételek fennállása esetén – az értékesítés adómentes, a forgalmi adót pedig a célországban a vevő vallja be, Közösségen belüli beszerzés címén (amelyhez adott esetben egyidejű adólevonási jog is kapcsolódhat).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az EU egyes tagállamaiban milyen értékesítési összeghatárok fölött milyen adózási szabályokhoz kell a távértékesítőnek igazodnia!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink