• Dobos Gábor
Hozzászólások 0

Előleg

Tisztelt Szakértő! Egy webáruház internetes kiskereskedelemmel foglalkozik. Vevőitől (akik túlnyomó részt magánszemélyek) díjbekérő alapján kér be előleget, akik banki utalással teljesítenek. Ha az értékesítés bruttó összege 900 ezer Ft alatt van és a magánszemély vevő nem kér számlát, akkor megteheti, hogy nem állít ki számlát az előlegről? Ebben az esetben az előleget a banki bizonylaton kell a vevőtől kapott előlegre és áfára könyvelnem? Amikor megtörténik a termék kiszállítása, kell számlát kiállítania (vagy csak bolti értékesítés esetén mentesül a számlaadás alól nyugta kibocsátása mellett, ha a vevő arról sem kér számlát és 900 ezer Ft alatt van az összeg)? Ha kell végszámlát kiállítania, akkor az hogyan történik? Felsorolja az értékesített termékeket és a díjbekérőre hivatkozva (mivel nem állított ki az előlegről számlát) mínuszolja le az összeget a számlán? Mivel a vevők 100% előleget fizetnek, egy abszurd esetben előfordulhat - ha minden vevője magánszemély, minden értékesítés 900 ezer Ft alatt van és minden esetben 100% előleget fizet a vevő, aki nem kér számlát így az előlegről nem kerül kiállításra számla -, hogy a számlázó programjában csak nullás végösszegű számlák kerülnek egész év folyamán kiállításra? Így az áfabevallások pedig a banki jóváírások alapján lesznek dokumentálva? Jelent-e ez vajon problémát, ha a számlázóprogramok össze lesznek kötve a NAV rendszerével és csak nullás összegű számlákat látnak kiállítva? Köszönöm válaszát.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close