22 találat a(z) vállalkozási tevékenység cimkére

Koronavírus-tesztek elszámolása különböző adóalanyoknál Cikk

A járvány negyedik hulláma során ismét előtérbe kerülhet a koronavírus-tesztek alkalmazása, amely gyakran a munkáltatói juttatások között szerepel. Jelen írásunkban áttekintjük, hogy a tesztelést milyen költségként kell elszámolnia a számviteli törvény alanyának, amely a munkavállalóknak, illetve a vezető tisztségviselőknek (vagy adott esetben a felügyelő bizottsági tagoknak) is biztosíthatja az említett juttatást, illetve arra is kitérünk, hogy az említett tesztek elszámolása kisvállalatiadóalany-juttató esetén milyen módon befolyásolja, illetve befolyásolja-e egyáltalán a kiva alapját.

Egyesület könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Nonprofit kft. iparűzési adója Kérdés

Cél szerinti vs vállalkozási tevékenység Kérdés

Vállalkozási tevékenységet nem folytató társasház könyvvezetése Kérdés

Könyvvizsgálati kötelezettség Kérdés

Kérném a véleményüket az alábbiakban: alap- és vállalkozási tevékenységet is végző egyesület esetében a könyvvizsgálói kötelezettség 300 millió forintos éves nettó árbevételi határ mire vonatkozik? Csak a vállalkozási tevékenység árbevételére, vagy a vállalkozási és alaptevékenység bevételre összesen? Köszönettel.

Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Besorolásban szeretném a segítségét kérni. Közhasznú sportegyesület alapszabályában a cél szerinti (közhasznú) tevékenység: tagjai és kívülállók részére a sportolás biztosítása és tömegsportprogramok, nyitott rendezvények lebonyolítása. A célok érdekében edzőtáborokat, sportrendezvényeket szervez és rendez. Mint sportszolgáltatást, ezt a tevékenységét, ha magánóvodának, nonprofit kft.-nek és utazási irodának számlázza ki, akkor hova sorolandó? Közhasznú vagy vállalkozási tevékenység? Közszolgáltatónak minősül-e, és ezáltal az áfatörvény 85. § (1) bekezdésének m) pontja alapján tárgyi adómentesen számlát kell kiállítania? Ha a sportszolgáltatást magánszemélynek nyújtja, akkor az hova sorolandó, és milyen áfatartalmú számlát kell kiállítania? Ha a közhasznú sportegyesület az egyesület tulajdonát képező sporteszköz használatáért az egyesület tagjának bérleti díjat számláz ki, az közhasznú vagy vállalkozási tevékenységnek minősül-e? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. áfaalany az alapítástól kezdve. Gyakorlatilag vállalkozási tevékenységet nem folytatott, így a befogadott számlák áfatartalma nem volt levonható. Most kibocsát előzetesen felszámított áfát tartalmazó számlát. Véleményem szerint ennek a számlának a teljesítési napjától kezdve az áfatörvény 123. § (1) bekezdése értelmében az általa befogadott számlák áfatartalma (amennyiben azt a törvény 124. §-a nem tiltja) levonható. A nonprofit kft. nem bocsát ki olyan számlát, amely áfamentes termékértékesítéshez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódna, így az áfa megosztása nem szükséges, bár jó elkülöníthetők lennének a számlák. Véleményem szerint ettől kezdve a befogadott számlák áfatartalma levonható (amennyiben a törvény a levonhatóságot nem tiltja), még abban az esetben is, ha a befogadott számlákon szereplő terméket vagy szolgáltatást a működéséhez használja fel. Csak jelzem, hogy a működéséhez szükséges fedezetet adományokból stb. kapja, azaz a működéséhez szükséges pénzügyi fedezet gyakorlatilag nem minősül nettó árbevételnek. Kérem szíves segítségét, hogy azon számlák áfatartalma levonható-e, amelyek nem kapcsolódnak a kft. esetleges vállalkozási tevékenységéhez? Tisztelettel Boronkay László

Egyesület vállalkozási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyesület, amely taxisok tevékenységének összefogása céljából alakult. Az egyes taxisok önálló egyéni vállalkozások, tagdíjat fizetnek az egyesület részére, amely ebből üzemelteti a diszpécserközpontot. Az egyesület szerződést kíván kötni egy vállalkozással, amelynek a tevékenységi köre hirdetés, reklámozás. A tervezet értelmében az egyes taxikon feltüntetnék a vállalkozás logóját, míg a vállalkozás a saját hirdetési felületein reklámozza az egyesületet. A két tevékenység bruttó ellenértéke megegyezik egymással, a felek egymás felé rendszeresen számláznak, melyet kompenzálással számítanak be. Kérdések: 1. Az egyesület jogosult-e a taxik reklámfelületét bérbe adni? (A taxik a taxisok tulajdonát képezik.) Esetleg az működik-e, hogy a taxisok leszerződnek az egyesülettel, melyben átengedik részére a reklámfelület használatának jogát? 2. A civiltörvény értelmében, ha a fenti tevékenységből származó bevétel eléri az összes bevétel 60%-át, úgy az egyesület elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységű szervezetnek minősülne. Jelent-e ez a gyakorlatban bármilyen problémát amellett, hogy a fenti tevékenység a Tao. törvény hatálya alá tartozik? 3. Okozhat-e bármilyen problémát az, hogy a fenti tevékenység rendszeres (és nem eseti) jellegűnek tekinthető? 4. Míg az egyesület alanyi áfamentes, addig a vállalkozás áfakörösnek minősül. Korrekt-e az, hogy a bruttó értéket állítják egymással szembe? Köszönettel: Deák Balázs

Alapítvány – vállalkozási tevékenység, adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány gondolkodik a vállalkozási tevékenység folytatásán is. Nem találtam arra utalást, hogy az ebből származó eredmény milyen módon vehető ki, vagy kivehető-e egyáltalán? Illetve 1% százalék fogadása és közhasznúság esetén az eredményt nem lehet felosztani, tehát vélelmezem, hogy amúgy van rá mód. Ezen felül felmerült, hogy a kuratóriumi tagok adhatnak-e adományt az alapítványnak mint magánszemélyek, vagy ezt csak az alapító teheti meg? Illetve lehet egy olyan cég tartós támogató, ahol a tag/vezető tisztségviselő és az alapítványban egyik kuratóriumi tag megegyezik? Ez alapesetben összeférhetetlen, vagy bizonyos feltételek vizsgálata esetén lehetséges?

Ápolási dij mellett egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődöm, hogy ápolási díj mellett folytathat-e vállalkozási tevékenységet a gyermeket egyedül nevelő anya. Köszönettel: Reinhardt Éva

Tao-támogatás egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kézilabda-egyesület alapszabályában célként van megjelölve az utánpótlás nevelési feladatainak ellátása. Az egyesület több vállalkozással támogatási (nem szponzori) szerződést köt a fenti feladatok ellátására, akik ezután tao-kedvezményt vesznek igénybe. Az egyesületnek a tao-s bevételei cél szerinti vagy vállalkozási tevékenység bevételének minősülnek? Az ezen összegeken felül kapott kiegészítő sportfejlesztési támogatás milyen bevételnek minősül? Mivel a támogatásokat a 2017/2018-as szezonra kapja az egyesület, milyen arányban (mely időszakra) kell elszámolni számviteli szempontból a különböző időpontokban beérkező támogatási összegeket? (A tao-s támogatásokkal el kell számolnia az egyesületnek, a kiegészítő sportfejlesztési támogatásokkal pedig nem.) Köszönöm válaszát.

Közhasznú társaság, tao Kérdés

2017 májusától vagyunk közhasznú nonprofit zrt. Az év végi tao elszámolásnál kell a jövedelemminimum szabályt alkalmazni, ha a normál Gt.-nél szükséges lenne ennek alkalmazása? Közhasznú nonprofit társaságnál van vállakozási tevékenységre vonatkozó korlát?

Lakásszövetkezeti közös tulajdon értékesítése Kérdés

Lakásfenntartó szövetkezet (egyéb szervezet) a több évtizede a tulajdonában lévő lakást értékesíteni szeretné. Nem tartozik az áfakörbe. Kell-e az értékesítés után áfát fizetnie 2017-ben? Az ebből származó bevételt a ház felújítására használná fel. Vállalkozási tevékenységnek minősül ez az értékesítés? A tao-törvény szerint kell utána fizetni társasági adót?

2016 évi mérlegbeszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a következő probléma megoldásába: közhasznú alapítvány beszámolójának részei. Az alapítvány kizárólag a cél szerinti tevékenységét végzi, nonprofit kft. (nem közhasznú), az éves vállalkozási tevékenysége meghaladja a 10 százalékot, teljes gazdálkodására a vállalkozási adózást alkalmazzuk. A beszámolója kiegészítő melléklet és közhasznú beszámoló együttesen? Köszönöm a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs