hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Civilszervezet vállalkozási tevékenysége

  • adozona.hu

Nem közhasznú társadalmi szervezet fő (cél szerinti) tevékenysége egyebek mellett tudományos szakmai rendezvények, bemutatók szervezése. A szakmai rendezvény megvalósulásához szponzori bevételt kap, a szponzorálónak reklámmegjelenést biztosítanak a szakmai rendezvényen, a logója megjelenik az eseményen, a társaság online felületein és promóciós anyagain. Ez a szponzori bevétel cél szerinti vagy vállalkozási tevékenységnek minősül? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

A szponzoráció – mint két fél közötti üzleti kapcsolat –, közvetlen célja az, hogy a szponzoráló részére valamilyen formában reklámlehetőséget biztosítson. Ennek érdekében a társadalmi szervezetnek és a szponzorálónak szerződés keretein belül meg kell állapodniuk arról, hogyan kell a szponzoráció fejében az egyesületnek a szponzorról kommunikálnia (például a logójának meg kell jelennie a szórólapokon, plakátokon, vagy a szakmai rendezvényen). Tehát a szponzorált az anyagi javakért cserébe bizonyos jogokat, együttműködést, társulási lehetőséget ad, amelyek végeredményben a szponzort kereskedelmi előnyökhöz juttatják. A szponzorált oldalán ezek a tevékenységek szolgáltatásnyújtásnak, az egyesület részéről pedig vállalkozási tevékenységnek minősülnek. A nyújtott szolgáltatásról az egyesület számlát köteles kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Özvegyi nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Induló kivás kft. – pénztár mentesített értéke

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Bitcoin értéke nyitómérlegben

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs