Nonprofit szervezetek adózásának alapvető szabályai – társasági adó

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő

Kétrészes írásunkban a nonprofit szervezetek adózásával kapcsolatos legfontosabb, a mindennapi működésük során jellemzően felmerülő, alapvető szabályokat tekintjük át.

A nonprofit szervezetek alapítására és működésére vonatkozó legfontosabb előírásokat a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) és az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) határozza meg.

A jogszabályok rendelkezései alapján nonprofit szervezetnek minősülnek:

» az egyesületek,

» az alapítványok (civilszervezetek),

» a köztestületek és a közalapítványok.

A nonprofit szervezetek az egyes adókötelezettségekről rendelkező adótörvények és a számviteli törvény hatálya alá tartozó olyan gazdálkodók, amelyek jogi személlyé a törvényszéki nyilvántartásba vétel napjával válnak.

A nonprofit szervezet (civilszervezet) a létesítő okiratában meghatározott cél megvalósítása érdekében jön létre, és vagyonával önállóan gazdálkodik. Elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenységre nem alapítható, de céljainak megvalósításáért – azt nem veszélyeztetve – kiegészítő vállalkozási tevékenységet is folytathat.

A közhasznú jogállás

A közhasznú szervezetté minősíthető szervezet e jogállását a közhasznú szervezetként való nyilvántartásba vétellel szerzi meg.

Közhasznú szervezetté minősíthető az a szervezet,

» amit Magyarországon vettek nyilvántartásba,

» közhasznú tevékenységet végez,

» a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, továbbá

» megfelelő társadalmi támogatottsága kimutatható és

» civilszervezet, vagy olyan egyéb szervezet, amelyre vonatkozóan a közhasznú jogállás megszerzését törvény lehetővé teszi.

Társaságiadó-kötelezettség

A nonprofit szervezetek társaságiadó-alanyok, függetlenül attól, hogy az adott adóévben vállalkozási tevékenységet végeztek-e vagy sem. Nem kell azonban társaságiadó-bevallást benyújtania a civilszervezetnek és más nonprofit szervezetnek, ideértve a jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységet is, ha

» az adóévben vállalkozási tevékenységből bevételt nem ér el, vagy

» e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számol el.

Ebben az esetben elegendő bevallást helyettesítő nyilatkozatot tennie az erre rendszeresített nyomtatványon az adóévet követő év május 31-éig.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az alap- és a vállalkozási tevékenység elhatárolására, a társaságiadó-alap meghatározására, az alaptevékenységi bevételekre és a tao-kedvezményre irányadó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs