hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus-tesztek elszámolása különböző adóalanyoknál

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A járvány negyedik hulláma során ismét előtérbe kerülhet a koronavírus-tesztek alkalmazása, amely gyakran a munkáltatói juttatások között szerepel. Jelen írásunkban áttekintjük, hogy a tesztelést milyen költségként kell elszámolnia a számviteli törvény alanyának, amely a munkavállalóknak, illetve a vezető tisztségviselőknek (vagy adott esetben a felügyelő bizottsági tagoknak) is biztosíthatja az említett juttatást, illetve arra is kitérünk, hogy az említett tesztek elszámolása kisvállalatiadóalany-juttató esetén milyen módon befolyásolja, illetve befolyásolja-e egyáltalán a kiva alapját.

1. Koronavírus-tesztek számviteli elszámolása

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 3. § (7) bekezdés 3. pontja szerint személyi jellegű egyéb kifizetések azok a természetes személyek részére teljesített kifizetések, elszámolt összegek, amelyeket a kifizető a természetes személy részére jogszabályi előírás vagy saját elhatározása alapján teljesít, és nem tartoznak a bérköltség, illetve a vállalkozási díj fogalmába.

Olvassa el az Adózóna „Döntött az Alkotmánybíróság: többletjogok köthetők a védettségi igazolványhoz”, „Fejlesztési tartalék: meghosszabbítható-e a felhasználása a veszélyhelyzetre tekintettel?” és „Katások adó-visszatérítése – példával” című írását!

Az Szt. 79. § (3) bekezdése szerint a személyi jellegű egyéb kifizetések közé tartoznak a természetes személyek részére nem bérköltségként és nem vállalkozási díjként kifizetett, elszámolt összegek, beleértve ezen összegek le nem vonható általános forgalmi adóját, továbbá az ezen összegek után a vállalkozó által fizetendő (fizetett) személyi jövedelemadó összegét is.

A fenti rendelkezések értelmében a természetes személyek részére (nem munkabérként és nem vállalkozási díjként) fizetett, teljesített, elszámolt összegeket személyi jellegű egyéb kifizetésnek kell tekinteni, függetlenül attól, hogy az érintett természetes személy munkavállalói minőségében vagy egyéb más minőségében – pl. vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag – részesült a kifizetésben.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja kisvállalatiadó-alapot képeznek-e a munkavállaló részére biztosított koronavírus-tesztek, illetve vállalkozás érdekében felmerülő költségek-e ezek társasági adó szempontjából!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs