177 találat a(z) tartozás cimkére

Külföldi magánszemély adós tartozásának behajtása Kérdés

Szeretném megkérdezni, ha egy külföldi (pl. szerb) magányszemélyt a magyar adóhatóság adóbírsággal sújtott (ami már végrehajtható), azt hogyan tudja tőle behajtani? Ha egy nem uniós magánszemély (bármilyen jogcímen) tartozik egy uniós magánszemélynek vagy cégnek, azok hogyan tudják behajtani a tartozást tőle? Ha egy nem uniós cég (pl. szerb) tartozik egy uniós cégnek, az hogyan tudja behajtani a tartozást? Sajnos csak az európai fizetési meghagyást ismerjük e téren, de biztosan lennie kell ezekre is megoldásnak. Válaszukat előre is köszönöm!

Érkeznek az értesítések a NAV-tól Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az október végéig kiküldött kivonatokkal mintegy félmillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van – közölte az MTI-vel a NAV.

Úgy is tartozhatunk a NAV-nak, hogy nem is tudunk róla Cikk

Adózási szempontból speciális „műfaj” a késedelmi pótlék, amire az ősz folyamán érdemes kiemelt figyelmet fordítani annak érdekében, hogy megússzuk az újabb büntetést, vagy a NAV elvonjon tőlünk egy könnyítést.

Munkabérletiltási sorrend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik munkavállalója nettó bérének 50 százalékáig letiltást vonunk parkolási szerződésekből eredő tartozások miatt. Az egyik letiltást 2017 decemberétől, a másikat 2018 júliusától vonjuk. 2018. augusztus 15-én ugyanerre a munkavállalóra kaptunk egy szabálysértési eljárásból eredő letiltást. Kérdésem a következő: ugyan a Vht. 165. §-a kimondja, hogy ez a harmadik letiltás a kielégítési sorrendben megelőzi az egyéb követelésnek számító, parkolási szerződésből adódó letiltásokat, de mivel azokat már vonjuk, nem lehet akkor kielégíteni ezt a harmadik tartozást, amikor az előző kettő lejár? Vagy az egyéb követelésből eredő tartozásokat fel kell függeszteni addig, amíg a sorrendben megelőzőt ki nem fizeti a munkavállaló? Mindhárom esetben a letiltás összege jóval meghaladja a nettó bér 50 százalékát, tehát egy összegben nem teljesíthető egyik sem. Köszönöm a választ. Üdvözlettel: Slága Andrea Zsuzsanna

Kft. adósságátvállalása Kérdés

T. Szakértő! Egyik ügyfelem egy kft. tulajdonosa, magánemberként egy most épülő társasházban lakást szeretne venni. A kft-től vásárol anyagokat az építő. Ezeket a számlákat az építő a kft.-nek nem fizeti ki, hanem a tulajdonosnak a számlák összegét beszámítaná az önerőbe. Vagyis a kft. átvállalná a tartozást a tulajdonostól. Nem tudom, hogy ez szabályos-e, és a számviteli szabályok szerint ez a könyvelésbe megoldható-e. Remélem, hogy érthetően írtam le önnek. A kft, nyereséges, több millió forint a pozitív eredménytartaléka. Szeretne a kft.-től 5 millió forint adómentes lakáscélú támogatást is. Én úgy tudom, hogy ezt csak munkaviszonyban állók kaphatnak. Lehet, hogy nem jól tudom? Várom szíves válaszát.Üdvözlettel Huéber Józsefné.

Kft. megszüntetése Kérdés

Megszüntethető-e az a kft., amelynek egyik tagjának törzstőkéjére (vagyis az adós őt megillető üzletrészére ) közüzemi tartozás miatt foglalási jegyzőkönyvet adtak ki?

Egyéni vállalkozó halála, szja, áfa Kérdés

Van egy egyéni vállalkozó, aki rendszeresen szolgáltatást nyújtott egy cég részére. A cég fizetési nehézségbe került, ezért a vállalkozó részére több milliós tartozása keletkezett. Az egyéni vállalkozó a nap miatt a kiegyenlítetlen számláinak az áfatartalmát befizette a NAV felé. Ez az egyéni vállalkozó elhalálozott. A hagyatéki végzésben szerepel, hogy 8 millió forint értékben van követelése a céggel szemben, amit majd a fia fog megörökölni. A cég most elkezdi rendezni a tartozását, elkezdi utalni az elmaradt számlákat. Kérdésem, hogy az örökös fiú hogyan fog ezután adózni? Szja? Eho? A fiú közben egyéni vállalkozást indított, s ugyanazt a szolgáltatást végzi a cég részére (de a NAV-nál nem lett bejelentve, hogy örökösként végzi az adott tevékenységet). Hogyan fog adózni ez a több millió forint, ha most megérkezik a bankszámlára?

Kényszertörlés időszaka alatt tartozás törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatalos irat át nem vétele miatt került kényszertörlés alá egy cég, akinek ráadásul még NAV-tartozása is volt. A kényszertörlés időszaka alatt a NAV ezt elévülés miatt rendezte. Könyvelés szerint ezt a tartozás ki kell vezetni, ezért ez rákerül a bevételre. Tekintettel arra, hogy a cég nem alanya a kényszertörlés miatt a tao.-nak, akkor az erre jutó adót az adózó megnyerte, tehát neki már ezt bevallani, befizetni nem kell ? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Cégeladás tagi kölcsönnel együtt: mi lesz a tartozással? Cikk

Mi a teendő, ha egy korlátolt felelősségű társaságot eladnak, amelynek van tagikölcsön-tartozása? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Alapítókkal szembeni kötelezettség rendezése ingatlannal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettem egy kft. könyvelését, a tárgyi eszközök között van ingatlan, és felhalmozódott tagokkal szembeni kötelezettség, elég nagy összeg most már, és szeretném rendezni úgy, hogy a kft. eladja a tagoknak az ingatlant. A tagok a kft.-ben 80-20 százalékban tulajdonosok. Így megszűnhetne az évek óta "cipelt" kötelezettség a tagok felé. Kérdésem az, hogy milyen adókat, illetéket, esetleg járulékot kell fizetni a kft.-nek, illetve a magánszemélyeknek, hogy így egy ingatlanhoz jutnak, milyen bevallási és fizetési kötelezettségük keletkezik? Köszönöm a választ előre is. Tisztelettel: Sné Marianna

Kényszertörléssel megszűnt társasággal szembeni tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2014-ben befogadott egy kft.-től szolgáltatásról szóló számlát. Ennek kiegyenlítése a mai napig csak részben történt meg, a számla kiállítója nem tett intézkedéseket az összeg behajtása érdekében. 2018. május 31-én a cég (amellyel szemben a tartozásunk van) kényszertörlési eljárással megszűnt, erről jogerős végzés van a birtokunkban. Mi a helyes lépés részünkről, kivezethetjük-e a tartozást egyéb bevétellel szemben? Kivaalany társaságunkat hogyan érinti ez az esemény? Köszönöm

Végrehajtás alatt lévő cég Kérdés

2015. 06. 19. Végrehajtást rendeltek el egy cég ellen. Még nem történt semmi, tevékenységet 2015. március 15-étől nem végeznek. Minden évben beküldtem a kötelező bevallásokat. Most nem tudom eldönteni, hogy milyen adatok szerepeljenek a bevallásban. A folyószámláján a NAV törölte a tartozásokat, banki folyószámla nincs. Ehhez kérem a segítségét. Köszönettel:

Először elutasított, majd határozat nélkül kiutalt tao-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: 2016. évi társasági adó felajánlásunkat a NAV elutasította, arra hivatkozván, hogy 2016. május 31-én a társaságnak az adófolyószámlája tartozást mutatott. Megfellebbeztük a határozatot, azt is elutasította, majd feljebbvitelen ismét elutasításra került. Ezek után minden előzetes információ nélkül, a támogatást a kedvezményezett részére a NAV kiutalta. Szeretném megkérdezni, hogy a kedvezményezett ezek után megtarthatja-e a támogatást, vagy esélyes, hogy a NAV visszatérítést fog kezdeményezni? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Bödör Éva

Tartozás miatt árukészletet foglalt le a NAV Cikk

Csaknem 240 millió forint értékű árukészletet foglalt le a Nemzeti Adó és Vámhivatal egy olyan cégnél, amelynek jelentős adó- és köztartozása volt.

Kényszertörölt kft.-vel szembeni kötelezettség elévülése Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Adott a következő szituáció: Cégünknek (XY Kft.) kb. 1 éve lejárt kötelezettsége van (több számlából adódóan) egy 2017 májusától kényszertörlési eljárás alatt álló kft.-vel (továbbiakban: jogosult) szemben. A jogosult a követeléseivel kapcsolatban semmilyen formában nem vette fel velünk a kapcsolatot, követeléseit nem érvényesítette, nem próbálta behajtani, nem kérte annak elismerését, nincs per, nincs bírósági eljárás stb. A kényszertörlési eljárás 2018 márciusában befejeződött, a jogosultat törölték a cégjegyzékből. A kérdés az lenne, hogy a kötelezettségeinket mikor vezethetjük ki a nyilvántartásainkból (egyéb bevételként lekönyvelve), mint elévült (vagy akár behajthatatlan) kötelezettséget? A cég megszűnésével annak követelései is elévülnek, jogvesztéssel jár-e a jogutód nélküli megszűnés? A Ptk. általános szabálya szerint a követelések öt év alatt évülnek el. Viszont ebben az esetben már nincs cég, amely ezt követelhetné tőlünk (és így természetesen cég sincs, amelynek kifizethetnénk a tartozást). Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs