hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Muszáj visszafizetni a cég tagjainak a fel nem használt pótbefizetéseket?

  • adozona.hu

Néhány évvel ezelőtt pótbefizetés vált szükségessé egy kft. saját tőkéjének helyreállítása céljából. A 2021. év olyan eredményesre sikerült, hogy a pótbefizetés (azaz a befizetett és lekötött tartalékba elhelyezett összeg) nélkül is eléri a saját tőke az elvárt mértéket. Ilyen esetben vissza kell-e fizetni a pótbefizetést? Dönthet-e úgy a tag, hogy a pótbefizetés összegével kiegyenlítené a kft. által részére kölcsönbe adott pénzt? Milyen közteherfizetési és -bevallási kötelezettséggel járna ez a magánszemély, illetve a cég számára? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

Az idén január 1-jétől hatályos vonatkozó rendelkezés szerint "a legfőbb szerv eltérő határozata hiányában a veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetéseket a visszafizetés időpontjában a társasággal tagsági jogviszonyban álló tagok részére vissza kell fizetni" [Ptk. 3:99/A § (5) bekezdés]. Tehát a veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetések összegét akkor kötelező a tagok részére visszafizetni, ha a pótbefizetés sorsáról egyébként nincs taggyűlési határozat. Tehát jelenleg nincs olyan hatályos jogszabályi előírás, miszerint a veszteségek fedezetére nem szükséges pótbefizetés összegét minden esetben vissza kell fizetni a tulajdonosoknak.

Mivel a kft.-nek pénzkövetelése áll fenn a taggal szemben, a kötelezett tag a pénztartozását úgy is teljesítheti, hogy a jogosult kft.-vel szemben fennálló lejárt pénzkövetelését a jogosult kft.-hez intézett jognyilatkozattal a pénztartozásába beszámítja (Ptk. 6:49. §). Ez azt jelenti, hogy a tag a kft.-vel szemben fennálló kölcsöntartozásának összegét alapesetben csökkentheti a kft.-vel szemben fennálló, lejárt követelésének összegével.

A kérdésben szereplő esetben azonban a tag által teljesített pótbefizetés nem tekinthető a tagnak a kft.-vel szemben fennálló követelésének, mivel a számviteli törvény (Szt.) 37. paragrafus (2) bekezdésének e) pontja alapján a tag, a veszteségek fedezetére adott pótbefizetése az eredménytartalékkal szemben kerül elszámolásra, nem pedig követelésként. Ezáltal a pénzkölcsön összegébe a – veszteségek fedezetére már nem szükséges – pótbefizetés összege nem számítható be.

A tag részére visszatérített pótbefizetés összege nem képez a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti jövedelmet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs