136 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Külföldi illetékességű előadóművészek, vendégoktatók – kikre terjed ki a társadalombiztosítás? Cikk

Cikkünkben a külföldi illetékességű előadóművészek, vendégoktatók társadalombiztosítási jogállására vonatkozó jogszabályi előírásokat ismertetjük, kitérünk többek között a biztosításból kizártak körére is.

Hogyan igazolhatjuk a megfelelő tb-jogviszonyt Babavárónál? Cikk

A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcsönhöz. Ugyanakkor számos feltételt teljesíteni kell a hitel igényléséhez. Ezek közül az egyik legszigorúbb a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyra (tb-jogviszony) vonatkozik – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Törvényjavaslat egyes szociális ellátásokkal kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentéséről Cikk

A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról címmel, T/7958 számon törvényjavaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A javaslat célja, hogy a szociális igazgatásról szóló törvényben, illetve a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendeletben az ügyfeleket terhelő bejelentési kötelezettségek csökkenjenek.

Tartós ápolást végzők időskori támogatása, nyugdíj-kiegészítése – példákkal Cikk

A társadalombiztosítási rendszer keretén belül megállapítható öregségi nyugdíj összegét két tényező határozza meg: az elismert szolgálati idő tartama években, és az öregségi nyugdíj meghatározásának alapját képező átlagkereset, azaz a nyugdíjalap. A gyermeküket ápoló hozzátartozók keresőtevékenységet nem (vagy csak erősen korlátozott mértékben) tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugellátás mértéke is várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan keresni tudnak.

Borravaló és felszolgálási díj – milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséget jelent a vendéglátóhelynek? Cikk

Egyre több vendéglátóhelyen találkozunk az étel- és itallapon, illetve a kapott számlán felszolgálási díjjal, ami a fogyasztás összegének meghatározott százalékában (általában 6–15 százalék) kerül meghatározásra. Cikkünkben a a felszolgálási díj társadalombiztosítással összefüggésben felmerülő kérdéseit járjuk körbe.

Hiány a központi költségvetésben, többlet a társadalombiztosításban januárban Cikk

Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárt, miközben biztosította a forrásokat a 6%-os nyugdíjemeléshez, a rezsivédelem és a családtámogatások fenntartásához – írja közleményében a Pénzügyminisztérium. A kormány célja, hogy az idei évben erősítse a növekedést, miközben a hiány és az államadósság mértékét tovább csökkenti – hangsúlyozzák.

Érdekes biztosítási kérdések vállalkozás szüneteltetésével összefüggésben Cikk

A vállalkozás szüneteltetése jogszabályi lehetőség az egyéni vállalkozó számára, amely arra szolgál, hogy tevékenységét átmenetileg fel tudja függeszteni anélkül, hogy a megszüntetés lehetőségét számba kellene vennie. Cikkünkben ennek társadalombiztosítási vetületét vesszük számba.

Engedélyezett külföldi gyógykezelések tb-támogatással I. rész Cikk

A magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe vehető gyógykezelés. A tb-támogatott külföldi gyógykezelésekre többek között akkor lehetséges, ha a beteg magyarországi ellátáshoz hosszú várakozási idővel jutna hozzá vagy a beteg részére olyan ellátást kellene nyújtani, amely Magyarországon tb támogatottan nem elérhető. Az alábbi cikkben az előzetes engedély alapján magyar tb támogatással külföldön igénybe vehető gyógykezeléseket ismertetjük.

Külföldről távmunkában – milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséget jelent a munkáltatónak Magyarországon? Cikk

Kell-e szja-t, tb-járulékot és szochót fizetnie a Magyarországon tevékenykedő kft.-nek, ha külföldön élő személyt távmunkában alkalmaz? Az olvasói kérdés szja-t érintő részére Horváthné Szabó Beáta, társadalombiztosítást érintő részére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász adószakértő válaszolt.

Megjelent a HVG TB 2024 különszáma – digitális változatban is Cikk

Megjelent a HVG legújabb tb-különszáma kommentárokkal, valamint 8 törvénnyel teljes terjedelemben (a kapcsolódó végrehajtási rendeletekkel egységes szerkezetben), kiemelve a 2023-as évközi, a 2024. január 1-jei, illetve a 2024-es évközi változásokat. A kommentárok – melyek tb-szakértők és az Andersen Adótanácsadó Zrt. munkatársainak közreműködésével készültek – kitérnek a legfontosabb társadalombiztosítási előírásokra, valamint a HVG Adó 2024 különszám decemberi megjelenése óta kihirdetett adó-, számviteli és illetékváltozásokra is.

Tb-előírások: a nagy durranás elmaradt Cikk

A társadalombiztosításban az a hír, hogy lényegében alig változott valami. Holott nem így indultak a parlamenti folyamatok. Még az őszi adócsomagban is szerepeltek azok a változatok, amelyek jelentős többletterheket zúdítottak volna a vállalkozókra, igaz, csak 2025-től. Aztán az utolsó pillanatban megfutamodtak a jogalkotók. Válogatásunk egyik írása tartalmazza a "mi lett volna, ha" szabályait is. Lehet, hogy nem érdemes elfelejteni őket.

Részmunkaidős foglalkoztatás kivás kft.-ben – mutatjuk, milyen járulékfizetési kötelezettséggel jár Cikk

Milyen járulékfizetési kötelezettséggel jár, ha egy kivás kft. napi egy órában szeretné munkavállalóját foglalkoztatni? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Változások a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény szabályaiban Cikk

2023. november 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvény, amely – többek között – módosította a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.). Írásunkban a Tbj.-re vonatkozó változásokat ismertetjük.

Módosította a kormány az egészségügyi szakellátás tb-finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló rendeletet Cikk

A Magyar Közlöny 2023. évi 159. számában megjelent az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet módosításáról szóló 46/2023. (XI. 9.) BM rendelet.

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság ellenőrzése – ezt jelentik a különböző színű lámpák Cikk

Már tizenhat és fél év telt el azóta, hogy kezdetét vette az egészségügyi szolgáltatás jogosultságának ellenőrzése, amit sokan csak jogviszony-ellenőrzésnek neveznek. Azaz, 2007 áprilisától a társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltató köteles ellenőrizni a betegek jogviszonyát, jogosultságát. Ennek keretében egyrészt a tajszám érvényességét, másrészt az adott tajszám mögötti befizetést vizsgálják. Írásunkban ezen jogviszony-ellenőrzésről adunk áttekintést azzal, hogy részletesebben kitérünk a hathavi egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás esetére is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink