Hogyan igazolhatjuk a megfelelő tb-jogviszonyt Babavárónál?

 • adozona.hu

A Babaváró hitel egy nagyon kedvezményes konstrukció: a futamidő alatt született gyerekek számától függően végleges kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat a támogatott kölcsönhöz. Ugyanakkor számos feltételt teljesíteni kell a hitel igényléséhez. Ezek közül az egyik legszigorúbb a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyra (tb-jogviszony) vonatkozik – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

A legfeljebb 11 millió forint összegű szabad felhasználású Babaváró egy nagyon kedvező konstrukció. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszakon belül gyermekünk születik, akkor ez a kedvezmény a kölcsön lejáratáig megmarad. Ha a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek érkezésekor pedig elengedik az aktuális teljes tartozást, megszűnik a hitel.

Természetesen a komoly kedvezményekért cserébe számos feltételt is teljesítenünk kell. Ezek közül a tb-jogviszonnyal foglalkozunk részletesebben.

Mennyi tb-jogviszonyt kell igazolni a Babaváró hitelhez?

A családtámogatások, lakástámogatások közül a Babavárónál van a legszigorúbb tb-jogviszonyra vonatkozó elvárás. Itt ugyanis legalább 3 éves tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának.

De mit jelent a társadalombiztosítási jogviszony az adott támogatásnál? Mi felel meg a 3 éves elvárásnak?

A Babaváró támogatásról szóló kormányrendelet nevesíti a különböző lehetőségeket:

 • A 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a alapján biztosított a pár egyik tagja.
 • A pár egyik tagja hazai felsőoktatási intézmény nappali képzésén vesz részt.
 • A pár egyik tagja külföldi felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytat tanulmányokat.
 • A pár egyik tagja valamely másik állam társadalombiztosítási rendszere által biztosított. (Magyar állampolgárok esetén lehet ez elfogadható.)
Az Adózóna korábbi írásait tb/járulék/nyugdíj témakörökben itt olvashatja el.

A Tbj törvény 6. §-a számos megfelelő kategóriát leír, elfogadható a:

 • munkaviszony;
 • egyéni vállalkozó (főállásban);
 • társas vállalkozó (főállásban),- szövetkezet tag (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
 • álláskeresési támogatás;
 • egyházi személy;
 • mezőgazdasági őstermelő;
 • főállású kisadózó;
 • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy. (Amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.)

Azt tudni kell, hogy a közmunkaprogram is megfelelő, de az elvárt 3 éven belül legfeljebb 1 év igazolható le ebből a jogviszonyból.

Nem kell egy helyen letölteni a 3 évet, ugyanakkor elvárás, hogy a váltások között legfeljebb 30 nap telhet el. A két munkahely közötti szünet idejével megnövelik a leigazolandó idő hosszát. Ez azt jelenti, ha valaki háromszor váltott munkahelyet és minden alkalommal 20-20 nap telt el „munka nélkül”, akkor neki 3 év két hónapos jogviszonyt kell összességében leigazolnia.

A felsőoktatási tanulmányok befejezését követően nem olyan könnyű munkahelyet találni, ebben a helyzetben szintén könnyítést adnak a tb-jogviszony kapcsán, ha az iskola befejezését követően 180 napon belül találunk munkát, akkor az jogfolytonosnak fog minősülni és megfelelő lehet a tb-jogviszony szempontjából. (Jelen esetben is meghosszabbodik a leigazolandó 3 év a munka nélkül töltött idővel.)

Az utolsó fél évre szigorúbb szabályok vonatkoznak

Önmagában a 3 éves tb-jogviszony igen hosszú, ráadásul az utolsó fél évre szigorúbb szabályok érvényesek. Az igényléskor, illetve az azt megelőző 180 napnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)–i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időszaknak kell minősülnie. De mit is jelent ez? Gyakorlatilag az utolsó 180 napban már magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal kell rendelkeznünk. Emellett még elfogadható az, ha valaki Magyarország területén dolgozik egy nemzetközi szervezetnél és emiatt külföldi társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik.

Jó tudni! Itt is van könnyítés azok számára, akik az igénylést megelőző 180. napon még külföldi tb-jogviszonnyal rendelkeznek, számukra elégséges, ha az igénylést megelőző 90. naptól teljesítik a szigorúbb feltételeket, azaz az utolsó három hónapban kell magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonnyal rendelkezniük.

Milyen tb-igazolás szükséges Babavárónál?

Mivel lehet leigazolni a megfelelő jogviszonyt? Ez az egyes lehetőségek esetén más-más dokumentumot jelent, melyet nem is ugyanattól a szervezettől kérhetünk.

 • A Tbj 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszonyt a területileg illetékes kormányhivatal 30 napnál nem régebbi igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő hallgatói jogviszonyt a felsőoktatási intézmény igazolásával lehet alátámasztani.
 • A megfelelő külföldi tb-jogviszonyról az adott ország hatóságának, vagy a nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezetnek 30 napnál nem régebben kiállított igazolása szükséges. Illetve erről hiteles fordítást is szükséges készíttetni.
 • A külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony esetében a külföldi iskola igazolására, illetve annak hiteles fordítására lenne szükség. Emellett elvárás, hogy a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is meglegyen.

A tb-jogviszony mellett számos más elvárást is teljesítenie kell az igénylőknek – olvasható a Bankmonitor.hu oldalán.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink