Érdekes biztosítási kérdések vállalkozás szüneteltetésével összefüggésben

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A vállalkozás szüneteltetése jogszabályi lehetőség az egyéni vállalkozó számára, amely arra szolgál, hogy tevékenységét átmenetileg fel tudja függeszteni anélkül, hogy a megszüntetés lehetőségét számba kellene vennie. Cikkünkben ennek társadalombiztosítási vetületét vesszük számba.

Az egyéni vállalkozókról és az egyéni cégről szóló 2011. évi CXV. törvény (Evectv.) 18. § (1) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. A szünetelés bejelentésére az e §-ban meghatározott eltérésekkel az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. Ugyanezen szakasz (2) bekezdése alapján a szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap.

Szünteltetéssel kapcsolatos további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat, a HVG TB 2024 különszám 15 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) 16. § f) pontja rögzíti, hogy szünetel az egyéni vállalkozó biztosítása az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének ideje alatt.

Ez azt is jelenti, hogy a tevékenység szüneteltetésének kezdő napjától nem illeti meg az egyéni vállalkozót az egészségügyi szolgáltatás, és e naptól kezdve – amennyiben más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, 2024. január elsejétől milyen módosítás lépett hatályba az egyéni vállalkozók szüneteltetésével kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Export szolgáltatás mérnöki tevékenység

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfabevallás 8. sora

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3