23 találat a(z) tájékoztatási kötelezettség cimkére

Végrehajtás, letiltás: mit tehetnek a munkáltatók, hogy átláthassák a káoszt? Cikk

Kérheti-e a munkáltató a végrehajtási határozatban szereplőktől az elszámolást a befolyt összegekről a végrehajtás időszakára vonatkozóan, és felfüggesztheti-e az átutalásokat, amíg meg nem kapja az elszámolást? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

105 millió forint bírságot szabott ki az MNB piaci manipuláció miatt Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A – tőzsdei kereskedését tekintve jelenleg is felfüggesztés alatt álló – kibocsátónak záros határidőn belül a hiányzó pénzügyi jelentései pótlása érdekében is lépéseket kell tennie. Az MNB több témában a befektetők tájékoztatására kötelezte a kibocsátót és a megállapításai nyomán újabb feljelentést tesz – tette közzé honlapján az MNB.

Mt. szerinti tájékoztatási kötelezettség: jelentősen bővülő tartalom, rövidebb határidő Cikk

Az Országgyűlés 2022. december 7-én elfogadta a munka törvénykönyve módosítását, mely érdemben írja újra a munkáltatók Mt. 46. § szerinti tájékoztatási kötelezettségét, valamint a munkavállalók kapcsolódó jogait és kötelezettségeit. A változás lényegét az alábbiakban mutatjuk be.

A Duna House félmillió forintos büntetést kapott a jegybanktól Cikk

A Magyar Nemzeti Bank 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Duna House Holding Nyrt.-t, mert a cég a november 30-án esedékes jelentését december 2-án tette közzé – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos honlapján.

Táppénz – munkaügy Kérdés

Fizetés nélküli szabadság mellett munkavégzés Cikk

Szülés után, gyermek mellett a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, miközben a munkáltató felszámolás alá kerül. Megteheti-e a munkavállaló, hogy egy új helyen munkaviszonyt létesít, miközben a másiknál továbbra is fizetés nélküli szabadságát tölti? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Kérdések és válaszok a katás vállalkozások tájékoztatási kötelezettségéről Cikk

Idén január 1. óta a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépő katás vállalkozásnak a szerződés megkötésekor írásban tájékoztatnia kell a kifizetőt arról, hogy kataalany. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján közzétett tájékoztatóban két keresztül mutatja be, mit jelent ez a gyakorlatban.

Katás tájékoztatás elmaradásának következményei Kérdés

Kávé elszámolása alapanyagként Kérdés

Figyelmeztető sztrájk jogszerűségéről döntött a Kúria Cikk

A munkáltatónak figyelmeztető sztrájk esetében is olyan időben kell értesülnie a tervezett sztrájkról, hogy a vagyonának megóvására, az üzemelés megállásával keletkező kárainak megelőzésére irányuló jogait, az élet- és vagyonvédelemre irányuló kötelességeit teljesíteni legyen képest, illetve az ezzel kapcsolatos munkaszervezési teendőit képes legyen elvégezni. Ennek hiányában a megtartott sztrájk jogellenes – mondta ki a Kúria.

Az adatkezelés részletei nem minősülhetnek üzleti titoknak Cikk

Az adatkezelő vállalkozások egyik alapvető kötelezettsége, hogy adatkezeléseiket az érintettek számára adatkezelési tájékoztatók, érdekmérlegelési tesztek stb. formájában bemutassák. Rendszeresen visszatérő panasz cégek részéről, hogy adatkezelési folyamataik láthatóvá tétele üzleti titkaikat fedi fel. Kiderülhet például, hogy milyen szolgáltatókkal, szerződéses partnerekkel állnak kapcsolatban, illetve, hogy milyen ügyviteli rendszereket használnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy meddig terjed a tájékoztatási kötelezettség.

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség kötelező alkalmassági vizsgálatról Kérdés

Kedves dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_6_Munkaltatoi_tajekoztatasi_kotelez_mve Ezzel kapcsolatban további kérdésem, hogy a munkáltatónak mint adatkezelőnek munkavállalói személyes adatainak adattovábbítása (EU-n belüli) okán kell-e valamilyen szerződést kötnie a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató önálló adatkezelővel? Közös adatkezelésről van szó az adatkezelő által továbbított adatok vonatkozásában, valamint a természetes személy munkavállaló alkalmasságát illetően?

Alkalmassági vizsgálat – munkáltatói tájékoztatási kötelezettség Cikk

Milyen részletességet kíván meg a GDPR szerinti munkáltatói tájékoztatási kötelezettség a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató által végzett kötelező alkalmassági vizsgálat eszközeit, módszereit illetően? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Munkáltatói tájékoztatási kötelezettség kötelező alkalmassági vizsgálatról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem abban, hogy a GDPR szerinti munkáltatói tájékoztatási kötelezettség milyen részletességet kíván meg a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató által végzett kötelező alkalmassági vizsgálat eszközeit, módszereit illetően. Elképzelhető, hogy FEOR kód alapján kerülnek meghatározásra a vizsgálat módszerei és eszközei a belső szabályzatban? A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató adatfeldolgozónak minősül, ezáltal adatfeldolgozói szerződés kötése indokolt? Ennek kötelezően tartalmaznia kell az adott megbízónál alkalmazott FEOR és egészségügyi kód besoroláshoz tartozó alkalmassági vizsgálat eszközeit, módszereit? Amennyiben ezek az adatok nem állnak az Adatkezelő rendelkezésére (mert az üzemorvos ezeket nem adja ki), akkor honnan szerezhet ezekre vonatkozó pontos információkat? Köszönettel.

Tb kifizetőhely tájékoztatása táppénz jogosultság lejártáról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_22_Felmondas_betegseg_alatt_mol kérdésre adott válaszával kapcsolatban kérdezem, hogy a tb kifizetőhelynek van-e tájékoztatási kötelezettsége a táppénz lejárta előtt a munkavállaló és/vagy orvosa felé? Mindenképpen keresőképessé kell tenni a beteg munkavállalót ahhoz, hogy a felmondási idő elkezdődjön? Köszönöm mielőbbi válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5