hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adatkezelés részletei nem minősülhetnek üzleti titoknak

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az adatkezelő vállalkozások egyik alapvető kötelezettsége, hogy adatkezeléseiket az érintettek számára adatkezelési tájékoztatók, érdekmérlegelési tesztek stb. formájában bemutassák. Rendszeresen visszatérő panasz cégek részéről, hogy adatkezelési folyamataik láthatóvá tétele üzleti titkaikat fedi fel. Kiderülhet például, hogy milyen szolgáltatókkal, szerződéses partnerekkel állnak kapcsolatban, illetve, hogy milyen ügyviteli rendszereket használnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy meddig terjed a tájékoztatási kötelezettség.

Az adatkezelési tájékoztatási kötelezettség széles körű

A személyes adatok védelmét szabályozó 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) számos tájékoztatási kötelezettséget ír elő. Ennek keretében az érintett számára tömör, áttekinthető módon tájékoztatást kell adni a kezelt személyes adatok köréről, azok forrásáról, az adatkezelés jogalapjáról, jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén az érdekmérlegelési tesztről, hozzájárulás esetében a hozzájárulás megtagadásának következményeiről, az adatkezelés céljáról, időtartamáról, a címzetti körről (kik kapják meg, férnek hozzá a személyes adatokhoz), illetve az érintetti jogokról is. Ezen tájékoztatási elemek közül az érdekmérlegelés, illetve a címzettekről való tájékoztatás tartalmazhatnak „bizalmasabb” adatokat. Fontos azonban azt látni, hogy ezen adatok pontos megadása szükséges ahhoz, hogy az érintett a személyes adatai kezelésének útját átláthassa, az azzal összefüggő érdemi döntéseket meghozhassa.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonása

Bunna Erika

adótanácsadó

Webáruház EU-ba tejeszkedne

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close