hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetés nélküli szabadság mellett munkavégzés

  • adozona.hu

Szülés után, gyermek mellett a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, miközben a munkáltató felszámolás alá kerül. Megteheti-e a munkavállaló, hogy egy új helyen munkaviszonyt létesít, miközben a másiknál továbbra is fizetés nélküli szabadságát tölti? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a munkavállaló 2019-ben szült, idén lejárt a gyed időszaka. Több éve munkaviszonyban áll egy cégnél 8 órás munkaviszonyban. Miután a cégtől elment szülni (csed, gyed), azután a cég felszámolási eljárás alá került, amely azóta is tart. Most bölcsődébe adná a gyermekét, és szeretne munkát vállalni napi 4 órában. Viszont a „régi” munkahelyén még nem kívánja bejelenteni a szülés miatti fizetés nélküli szabadság végét, mert ha még egy évig állományban marad ott, akkor arra számít, hogy már magasabb végkielégítést fog kapni a felszámolás alá került munkáltatótól, vagy a Bérgarancia Alapból, mert a munkaviszony hossza meghaladja a 10 évet.

Kérdések:
1. Megteheti-e a munkavállaló, hogy egy munkahelyen fizetés nélküli szabadságon van (szülés miatt), és közben elhelyezkedik másik munkahelyen?
2. Amennyiben lehetséges ez, akkor akár napi 8 órás munkaviszonyt is létesíthetne?
3. Amennyiben lehetséges újabb munkaviszonyt kezdeni, azt be kellene jelentenie a „régi” munkáltatójának?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nagyon jó a kérdése! Tételes jogi előírás nem sérül azáltal, hogy a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van a munkahelyén és ezen idő alatt egy másik munkahelyen állást vállal. Az azonban – bírói gyakorlat hiányában – nem mondható meg, hogy nem ítélnék-e ezt a bíróságok a felek együttműködési kötelezettsége sérelmének vagy a jóhiszemű joggyakorlás sérelmének. Nagy valószínűséggel nem minősülne jogsértőnek, ha a jogász munkavállaló részmunkaidős munkát vállalna és gyerekekre vigyázna, mivel ezt a saját gyermeke mellett is egyszerűen meg tudná oldani, és nem sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit sem. Ennyi a biztos.

Olvassa el az Adózóna „Munkaidő-beosztási lehetőségek veszélyhelyzet esetén”, „Néhány órás napi munka: van minimum egy részmunkaidős foglalkoztatottnál?” és „Erre ügyeljünk új munkavállaló felvételekor!” című cikkét!

A munkavállaló az általános magatartásszabályok alapján a munkáltató jogos gazdasági érdekeit nem sértheti. A munkaviszony fennállása alatt ilyennek minősülhet pl. a konkurenciánál való elhelyezkedés is. Ilyen esetben a felek együttműködési és tájékoztatási kötelezettsége alapján a munkavállalót tájékoztatási kötelezettség terheli. Más esetekben ugyanakkor nem. Általános bejelentési kötelezettség nem érvényesül.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 8. § (1) „A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt – kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja – nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.”

6. § (4) „Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.”

A fentiek alapján nincsen jelentősége annak, hogy a munkaviszony teljes munkaidőre kerül létesítésre vagy nem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Novellaíró pályázat nyereményének adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs