1704 találat a(z) szja cimkére

Céges biztosítás járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges unit-linked biztosítás esetén, ha a haláleseti és az elérési kedvezményezett is maga a cég, kell-e bármilyen járulékot, illetve adót fizetni 2019-től, és ha igen, akkor mit és mennyit? Köszönöm. Üdvözlettel: T. Ildikó

Adózás, őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelőként saját tulajdonú erdőből lábon álló fát értékesítenék. Kérdésem a következő: a bevétel az őstermelői bevétel 8 milliójába számítandó vagy szja jövedelem, és az adóbevallásban ott kell szerepeltetni, és nem kell az őstermelői bevételhez számítani? Köszönöm.

Alacsonyabb szja-t, kétkulcsos rendszert sürgetnek a szakszervezetek Cikk

Magyarországon a munkavállalók kétharmadának bére nem éri el az átlagot, ami a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 2018 májusában bruttó 327 486 forint volt – derül ki a Policy Agenda felméréséből. Ezen a helyzeten elsősorban az adórendszer átalakításával, többkulcsos adórendszer bevezetésével lehet segíteni – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

Kifizető által fizetett biztosítás, magánszemély kedvezményezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságom, amelynek személyesen közreműködő tagja vagyok (társas vállalkozói jogviszonyban) 8 évvel ezelőtt egy vegyes (kockázati plusz befektetési elemek) módozatú életbiztosítást kötött a személyemre. A társaság évi egyszeri alkalommal fizette a biztosítás díját, a lejáratkori kedvezményezett én voltam. A biztosítást az idén átírattuk a társaság nevéről az enyémre (én lettem a szerződő és a kedvezményezett is). A biztosítás rövid időn belül lejár, és a lejáratkori összeget a biztosító számomra fizeti majd ki. Kérdésem: keletkezik-e bármilyen közteherfizetési kötelezettsége a társaságnak, ha igen, akkor az mi és milyen mértékű, amikor a szerződést átírjuk a nevemre? Illetve kell-e adót, mit és milyen mértékkel fizetni, amikor a szerződés lejártakor a biztosító a lejárati összeget részemre kiutalja? Válaszát előre is köszönöm.

Céges kölcsön tagnak: mi lesz, ha jön a végelszámoló? Cikk

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a német állampolgárságú tag nem fizet vissza. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t, illetve a magánszemélyt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Külföldről származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk lánya gimnáziumi tanulmányai mellett modellkedéssel foglalkozik, nem vállalkozói jogviszonyban. Mostanában már külföldre is hívják. Legutóbb Rómában és Bécsben vett részt a Divathéten. A kifutón mutatta be a tervezők ruháit. A bemutatót követően kb. 30-60 nap múlva átutalással érkezett meg a neki járó munkadíj a bankszámlájára. A kérdésem, hogy ez után itthon, Magyarszágon kell majd adózni, és bevallást benyújtani a következő év májusáig? 15 százalék szja-val kell csak számolni? Köszönettel várom válaszukat.

Osztalék kivásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cég szeretne szeptemberre osztalékot kivenni, de erről határozatban nem rendelkezett. Első kérdésem, hogy osztalékelőleg címén vehet így ki pénzt? A következő, hogy ilyen esetben szeptemberre csak szja-t kell fizetnie? Ehót és kivát csak jövőre?

Drágább lesz céges üdülőben pihentetni a dolgozókat Cikk

Kft. vásárol egy üdülőt, az áfát visszaigényli, mivel bevételszerzés céljából vette az ingatlant. Ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, akkor természetbeni juttatásban részesülnek? Más megítélés alá esik tulajdonos, illetve a dolgozó? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyesület – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvényi előírásoknak megfelelő közhasznú tevékenységet folytató, de nem közhasznú státuszú egyesület jogosult az szja 1 százalékára? Az egyesület regisztrációval rendelkezik, de 2017-ben elvesztette a közhasznú státuszát. Válaszukat előre is köszönöm!

Hallgatói munkaszerződés részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk hallgatói munkaszerződést köt kötelező gyakorlat letöltésére egy felsőoktatási hallgatóval, az egyetemmel együttműködési megállapodásunk is van. A hallgatói munkaszerződés szerint napi 4 órában foglalkoztatjuk a hallgatót, havi bruttó 110 ezer forint munkabér-kifizetés mellett. A munkabér havonta nem haladja meg a minimálbért, azonban ha arányosítjuk 8 órásra, akkor felette van. A kérdésünk a következő: szja-t, szochót kell-e számfejtenünk a hallgató bruttó bére után? Válaszukat előre is köszönöm!

Üdülési jog – szja, illeték Kérdés

Tisztelt Adózóna! Üdülési jog értékesítésekor a eladónak milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek?Szja- vagy illetékfizetési kötelezettség keletkezik? Várom szíves válaszát! Köszönettel: Némethné

Adócsökkentésekről határozott a horvát kormány Cikk

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta az adóreformról szóló törvénytervezetet. A dokumentum nyolc adótörvény módosítását és egy új jövedékiadó-tervezetet tartalmaz.

Kávéfőző utáni eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áruszállítással foglalkozó cégünk kávéfőzőt szeretne vásárolni, kb. 170 000 forint értékben. A gépet az iroda dolgozói és a sofőrök is használnák. Kérdésem, van-e a gép után eho- és szja-fizetési kötelezettségünk? Várom válaszát! Üdvözlettel: K T Edina

Itt a lista, kinek, mennyi szja 1-1 százalékot ajánlottak fel az adózók Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, hogy mely civil szervezeteknek, illetve technikai számos kedvezményezetteknek (egyházaknak, kiemelt költségvetési előirányzatnak) ajánlották fel 2018-ban személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékát a magánszemélyek.

Különadó eltörlèse Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! Most, hogy eltöröltèk visszamenőleg a különadót, hogy kaphatja vissza a magánszemély a tőle már februárban levont adó összegèt? Már nem dolgozik a volt munkáltatójánál. Van erre valamilyen határidő? Válaszát előre köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close