1692 találat a(z) szja cimkére

Ingatlaneladás adójának átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskorú ingatlantulajdonos nevében az édesanyja jár el. Ő adja ki az ingatlant és szedi be a bevételeket. Ha az ingatlant eladják, akkor az édesanya átvállalhatja-e az szja-fizetési kötelezettséget, és ezzel szemben érvényesíthet-e családi kedvezményt? Köszönettel: Jancsó Katalin

Bitcoinértékesítés jövedelmének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy egy magánszemély hitelintézet/pénzügyi szolgáltató közvetítése nélkül (nem értékpapírszámlán) vesz és elad bitcoint. Az ebből származó jövedelméről saját nyilvántartást vezet. Mikor és milyen közterhek fizetendők, ha a jövedelemszerzés időpontja 2018 és/vagy 2019? Szíves válaszukat előre is megköszönve, üdvözlettel: Fazekas Péter

Nyugdíjas tag munkaviszonyban – jutalom Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy öregségi nyugdíjas tag, aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, jutalmat kapna. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a jutalom is ugyanúgy adózik, mint a munkabére? Csak 15% szja terheli? A munkaszerződésben szerepelne, hogy bizonyos munka után jutalomban részesül. Válaszát előre is köszönöm.

Tiszteletdíj és megbízási díj Kérdés

Kérdésem röviden csak annyi, mi a kettő között a különbség adó- és járulékfizetés tekintetében?

Üzletrészértékesítés magánszemélyek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni Magánszemély 2018. évben megvásárolt egy üzletrészt 20 millió forintért. A megvásárolt kft. jegyzett tőkéje 3 milllió forint, a saját tőkéje 24 millió forint volt. Ezt az üzletrészt szeretné értékesíteni 2019-ben 150 millió forintért. Az szja-törvény 67. §-as alapján, ha az üzletrész átruházásából származó jövedelem több mint a megszerzésére fordított érték, akkor az árfolyamnyereségként adózik. Ugyanakkor az szja-törvény 28. § (14) bekezdése egyéb jövedelemnek minősíti a piaci érték feletti rész. Az eladó és a vevő független felek. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben figyelembe kell-e venni az egyéb jövedelemre vonatkozó kitételt, s ha igen, az egyéb jövedelem megállapítása akként történik, hogy a piaci érték (24 millió forint) és a vételár (jelen esetben a 150 millió forint) különbözete, amit 15% szja és 19,5% eho terhel 2019-ben, vagy a megszerzésre fordított összeg és az eladási ár közötti különbség teljes egészében árfolyamnyereségnek minősül, mivel független felekről van szó? Köszönettel Gódor Erzsébet

Egészségpénztári tag részére adóigazolás Kérdés

Önkéntes egészségpénztári tag megszüntette 2018-ban a tagsági jogviszonyát (nem nyugdíjas, nem átlépő). A pénztár értelmezése szerint az Szja tv. 44/A § (6) figyelembevételével ez a pénztártag nem tehet a 2018-as egészségpénztári egyéni befizetései tekintetében 2019-ben rendelkező nyilatkozatot, mivel nem pénztártag. Ennek megfelelően, mivel a rendelkezés feltételei már nem állnak fenn, a pénztár adóigazolást sem adhat ki a 2018. évben, még a kilépése előtt teljesített egyéni befizetésről. A magánszemély a pénztár álláspontját vitatja. Kérdésem, helyesen járt-e el a pénztár?

Ingatlanértékesítés szja-ja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy átvállalhatja-e Norvégiában élő, norvég állampolgár testvérétől a 2018-ban értékesített, öröklés útján szerzett ingatlan eladásából származó személyijövedelemadó-kötelezettségét, beleértve a bevallást és az adó megfizetését is. Szeretnénk még azt is megtudni, hogy ha az ingatlant egyenesági öröklés útján, két különböző évben (2016-2017.) szerezték. Majd 2018. évben értékesítették, akkor a jövedelem kiszámításánál az értékesítésből származó bevételt is kétfelé kell bontani (2016-ban is 1/2, majd 2017-ben is 1/2 hányadot szerzett a két testvér), és évenként megállapítani a jövedelmet, figyelembe véve, hogy 2016-ban a számított érték 90 százalékát kell csak jövedelemként adóalapnak tekinteni? Segítségét előre is köszönöm! Bereczk Zsuzsanna

Egyéni vállalkozó részére magánszemély kölcsönt nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a köztartozásai fizetéséhez kölcsönt kap a családtagoktól (magánszemélytől), kamatmentesen. Hogyan kell ezt könyvelni az egyéni vállalkozónál, és milyen adójogi következményei vannak a kölcsönt adónál? Köszönettel.

Járulék könyvelése kft. tagjának, aki jövedelmet nem tud kivenni Kérdés

1. Egyszemélyes kft. nem működik, bevételszerző tevékenysége nincs. A tagnak máshol nincs biztosítási jogviszonya, ezért a járulékokat a minimálbér meghatározott százalékának megfelelően be kell vallania, illetve meg kell fizetnie. Ezen tételek kontírozására lennék kíváncsi, mivel ilyenkor bérkifizetés nem történik. 2. Amennyiben adott évben vagy esetleg a következő évben ki tudna már venni jövedelmet ezen összeg után (amit előzőleg járulék szempontjából megfizetett) már csak a 15 százalék szja-t kellene megfizetni?

Igazolás bérleti díjból levont szja-ról Cikk

„Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve a levont szja bevallása és befizetése. Milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük?” Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Készpénzjuttatás adóterhe Kérdés

A NAV tájékoztatója alapján 2018. december 31-ét követően a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket. Kérdezem, hogy ez azt jelenti-e, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelemként viselkedik a készpénzjuttatás? Amennyiben igen, akkor a 2019-ben Mt. szerinti jogviszony alapján foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókat milyen közteher terheli? Az lehetséges, hogy az Mt. szerinti munkaviszonyban álló munkavállalók esetében a nyugdíjas, illetve a nem nyugdíjas munkavállalót más-más adó terheli?

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van a témával kapcsolatban: 1.) Magánszemély pénzt örökölt a testvérétől. Ez után kell-e adót fizetni? 2.) Az örökös nevére pót hagyatéki tárgyalás során került egy ingatlan 2018-ban. Az örökhagyó már több mint 5 éve elhunyt. Kell-e szja-t fizetnie az örökösnek, ha 2019-ben eladja az ingatlant? Válaszát köszönöm: Némethné T. K.

Kft.-tag nyugdíjasok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 50-50 százalékos tulajdonosai, akik már nyugdíjasok, foglalkoztathatók-e a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó új szabályok szerint (csak szja-t fizetnek)? A kft.-nek van külön ügyvezetője.

Egyes meghatározott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől az egyes meghatározott juttaás bérként adózik. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a munkavállalónak a juttatás után fizetnie kell nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, a munkáltatónak pedig a juttatás 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t, valamint 19,5 százalék szochót. A kérdés az, hogy ha jól értelmezem, a munkavállalónak szja-t nem kell fizetnie, hiszen azt a munkáltató kifizeti. Köszönettel várom válaszát.

Nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

T. Szakértő! Foglalkoztathatok-e 2019. 01. 01-jétől betéti társaságomban öregségi nyugdíjast munkaszerződéssel, vagy munkaviszonyban (160 000 forint munkabérért, a nyugdíja ennél kevesebb) úgy, hogy utána csak a 15 százalék szja-t kelljen fizetni? Tehát a nyugdíját is változatlanul megkapja, és más közterhet sem kell fizetni az szja-n kívül? Segítségét köszönöm, Ildi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close