1700 találat a(z) szja cimkére

Átalányadózás 40 órás munkaviszony mellett Kérdés

T. Szakértő! Heti 40 órás munkaviszonyban dolgozó könyvelő rendelkezik egyéni vállalkozással, ahol átalányadózást választott a nem túl magas plusz jövedelem miatt. A 40 százalék költség levonása után számított jövedelemre 15 százalék szja fizetésén kivül milyen fizetési kötelezettség áll fenn, illetve ezt az 53-s bevalláson kell-e bevallani? Köszönöm a választ!

Magyar adóügyi illetőségű adózása Kérdés

Egyik ügyfelünk magyar adóügyi illetőségű, harmadik országból tanácsadásért bevételt realizált, melyet 2018-ban adó levonása nélkül utaltak számára. Tudom, hogy a személyi jövedelemadó számításának alapja a 10 százalékos költséggel csökkentett összeg. A 19,5 százalékos eho számításának alapja lehet a jövedelem 84 százaléka? Vagy a bevétel 90 százaléka után kell az ehót megfizetni? Várom válaszukat.

Őstermelő termőföld-értékesítésének adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi linken feltett és megválaszolt kérdésre vonatkozóan jól értelmezem, hogy az őstermelőnek a rá eső eladási árral számolva 15 százalék szja- és 19,5 százalék eho-fizetési kötelezettsége keletkezik? https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_18_Ostermelo_termofold_ertekesitesen_jhn Köszönettel!

Pályázaton nyert támogatás adózása magánszemélynél Cikk

Közhasznú egyesület pályázatán magánszemély 400 ezer forint támogatást nyer. Az összegből 300 ezer forintot hangtechnikai eszközök beszerzésére, 100 ezer forintot utazásra költ, a pályázatban meghirdetettek alapján. Az eszközök segítségével fogyatékos embereknek tart előadásokat és szervez játékos foglalkozásokat. Van-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek a pályázatban elnyert 400 ezer forint után? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Már csak így kérhetők az adóbevallási tervezetek Cikk

Már csak az ügyfélkapun keresztül, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen kérhetők az adóbevallási tervezetek, postán már nem lehet azokat igényelni az adóhatóságtól, annak határideje ma éjfélkor lejárt – hívta fel a figyelmet Kiss Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

Kata és az szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy katás egyéni vállalkozónak – aki heti 40 órás munkaviszony mellett katás – a 2018-as szja-bevallásában szerepeltetnie kell-e valahol a katás egyéni vállalkozásából származó jövedelmét? A 18KATA bevallását leadta. Válaszát köszönöm

Alkotói támogatás adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk – egy magánszemély – alkotói támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Kulturális Alapjától. A szerződés tartalmazza, hogy "a támogatást a Nemzeti Kulturális Alap 082030 Művészeti tevékenységek kormányzati funkcióra számolja el". A szerződés kitér az szja kezelésére (említi, hogy az 1995. évi CXVII. törvény 19. §-a alá tartozik. A szakmai teljesítés igazolásával egyidejűen a minisztérium igazolást ad ki – ez az szja-bevallás bizonylata). Ugyanakkor nem említ semmilyen más kötelezettséget. Ez akkor egyidejűleg azt is jelenti, hogy semmilyen egyéb adóvonzata (például eho) nincsen az ilyen fajta támogatásnak/jövedelemnek? Válaszát köszönöm! Márkus Márta Patamat Bt

Elkészültek az adóbevallási tervezetek, a további teendőkről tájékoztat a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészült az szja-bevallási tervezetekkel, így idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz, olvasható a NAV honlapján. A tervezetek az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek, áfás magánszemélyeknek támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2018 júniusában közbenső mérleg alapján osztalék előleg címén 5 millió forintot vett fel. Ebből az szja levonásra került és a NAV felé az utalás is megtörtént. osztalékelőleg 5.000.000 Ft szja levonás - 750.000 Ft Kifizetés 4 250 000 Ft Kérdésem ennek pontos könyvelése lenne 2018-ban és 2019-es jóváhagyás utáni tételek leírása, valamint az eho- és szochofizetési szabályok. Kinek kell fizetnie, a magánszemélynek vagy a cégnek? Munkájukat megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

Igyekezzen, ha sms-ben kérné szja-bevallási tervezete postázását! Cikk

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók március 18-áig többek között sms-ben, levélben vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kitölthető űrlapon kérhetik az adóhivataltól, hogy a személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket nyomtatott formában küldje el nekik – figyelmeztet a NAV.

Egyszerűsített végelszámolás, vagyonrészről lemondás Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyszerűsített végelszámolását befejező bt.-vel kapcsolatban vannak kérdéseim. Egy két tagból álló bt. - amelynek tagjai egyenes ági rokonok - kültagja lemond a vállalkozásból kivont jövedelem részesedés szerint rá eső részéről, és csak a jegyzett tőkére befizetett vagyonrészre tart igényt. Ebben az esetben a beltag/végelszámoló által a vállalkozásból kivont jövedelem utáni szja-n és szochón kívül keletkezik-e valakinek adó-, járulék-, vagy illetékfizetési kötelezettsége? A 21/2006. (V.18.) IM rendelet 18. sz. melléklete szerinti vagyonfelosztási javaslatban ebben az esetben a 4. pontot kell választani, és a beltag esetében a rá eső jegyzett tőkét, a végelszámoló esetében a saját tőke többi részét kell beírni (csak pénz van a cégben)? A végelszámoló szja-kötelezettségét le kell vonni, az kötelezettségként fog szerepelni. Az adókötelezettségeket a hitelezőnek juttatandó vagyonként kell beírni? Ha nem, akkor hova kerül? Jól értem-e, hogy a szochót a magánszemély vallja be és fizeti meg az szja-bevallásra előírt határidőig, tehát nem kell és nem is lehet levonni, és a társaság által befizetni?

Magánszemély ingóságot ad bérbe egy kft.-nek Kérdés

Egy kft. havi 30 ezer forintért bérbe vesz egy laptopot egy magánszemélytől, akinek nincs adószáma és a társaság tagja. Van bérleti szerződés és havonta átutalással van fizetve a bérleti díj. Tíz százalékos költséghányad alkalmazásával a 15 százalékos szja-t levonjuk. Kell-e a cégnek is valamilyen adót fizetnie ezután? Ha igen, akkor mit és miért?

Napidíj adózása nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Sajátjogú nyugdíjas munkavállaló esetében külföldi napidíj elszámolásánál a járulékokat le kell vonni a munkavállalótól vagy csak az szja-t? 2.) Ugyanebben az esetben, ha a nyugdíjas munkavállaló egyben tulajdonos is, hogyan adózik a külföldi napidíja után? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nket értékesítjük. Négyen vagyunk tagok, részesedésünk 30-30-20-20 százalék. A vásárló egy társaság. A jegyzett tőke 3 millió forint, a vételár 200 millió forint. A kérdésem az lenne, hogy a bennünket terhelő szja és szocho levonásra, illetve megfizetésre kerül-e, vagy azt nekünk magunknak kell megfizetni és bevallani? Valamint hogyan történik az értékesítés könyvelése? Köszönettel!

Ingóértékesítés szja-bevallás, -befizetés Kérdés

Mint magánszemély készítettem egy emelőt, amit eladtam a cégemnek. Mint magánszemélynek majd a 1953-as bevallásban kell bevallanom és adóznom a 25% jövedelem után? Kérdésem, hogy a 15% szja-t befizessem most, március hóban, vagy majd az éves adóbevallásban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close