1704 találat a(z) szja cimkére

Újabb információs füzetet adott ki a NAV: így szerezzen 1%-ot Cikk

"Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából? 2018" címmel pénteken megjelent a NAV legújabb, 26. számú információs füzete.

Vagyoni értékű jog értékesítése – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tulajdonában lévő, 15 éve megszerzett ingatlanhoz kapcsolódóan 2017. évben használati jogot értékesített egy vállalkozás részére. A használati jogot bejegyezték az ingatlannyilvántartásba. Kérdésem, hogy a vagyoni értékű jog, használati jog értékesítése a fenti esetben adómentes jövedelem-e arra tekintettel, hogy a magánszemély az ingatlant már 15 éve szerezte? Válaszát előre is köszönöm.

Eredménytartalék sorsa kényszertörlés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alatt álló cégnél az eredménytartalékban szereplő összeget a tulajdonostársakat megillető arányban osztalékként kell kifizetni, tehát 15% szja és 14% eho fizetendő, akkor is, ha a pénzeszközök között ez az összeg már nem áll rendelkezésre? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Munkavállaló által meg nem térített bírság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalót gyorshajtás miatt megbüntetik a munkáltató által üzemeltetett autóval közlekedve. A munkáltató megfizeti a bírságot, de azt nem hárítja tovább a munkavállalóra. Keletkezik-e ebben az esetben a munkavállalónak adóköteles jövedelme? Köszönettel várom válaszát.

Új típusú vagyonosodási vizsgálatokkal sokkol a NAV Cikk

Új típusú vagyonosodási vizsgálatokat indított az adóhatóság, szinte minden héten lehet eggyel találkozni, amelyek – egyelőre úgy tűnik – többnyire a bírósági eljárásban is megállják a helyüket. Kik, mikor számíthatnak rá, és mekkora lehet a büntetés?

Jöhet a 9 százalékos szja, de többet érne az adminisztráció-csökkentés Cikk

Több lépcsőben egy számjegyűre csökkenhet a személyi jövedelemadó kulcsa, de ez nem elegendő a kisvállalkozások segítéséhez: az adminisztratív könnyítések önmagukban is felérnének egy adócsökkentéssel - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a novekedes.hu-nak adott interjújában.

Gyakornokok külföldről: hogyan adózik a cég a repülőjegy után? Cikk

Gyakornoki programot indít a cég, a jelentkezőket külföldön is felvételizteti. Az ideutazáshoz szükséges repülőjegyeket a társaság fizetné, milyen adókötelezettsége keletkezik? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Áfamentesség és osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok főállásban, alanyi áfamentes. Emellett kisebbségi (5%) tag vagyok egy kft.-ben, melyben nincs más jogviszonyom, de tagként (azaz ellenszolgáltatás nélkül) esetenként személyesen is közreműködöm. A kérdésem lenne, hogy ha osztalékot kapok, ez a bevételem beleszámít-e az alanyi áfamentességem határába? Az így kapott osztalék után szja és eho mellett bármilyen más közterhet (például járulékot) kell-e fizetnem? Ha igen, mi alapján? További kérdésem: magánszemélyként van egy garázsom, amit bérbe adok. A kapott bérleti díj beleszámít-e az alanyi áfamentességem határába? Válaszaikat előre is nagyon köszönöm.

Ingatlan használatba vételi joga Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magánszemély társaságnak értékesít ingatlan-használatbavételi jogot, amit a földhivatalba bejegyeztek. Kérdésünk, hogy ez az ügylet a személyi jövedelemadó szerint ingatlanértékesítésként adózik-e, és hogy mikor áll be az adófizetési kötelezettség? Üdvözlettel Szűcs Ildikó

Alkalmazotti bejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. már közzétette a 2017. évre vonatkozó beszámolóját és a 1729-es bevallását.. A napokban fedeztük fel, hogy sajnálatos módon két alkalmazott bejelentése 2017. 05. hótól elmaradt (számfejtés, járulékbevallás), a szankció be nem jelentett alkalmazott után egyértelmű. Azzal tisztában vagyok, hogy a 08-as bevallásokat önrevíziózni kell, plusz meg kell fizetni a járulékokat. A kérdésen arra vonatkozik, hogyan kell a 2017. évi bértételeket javítanom magában a könyvelésben – mindkét alkalmazott heti 2 órában dolgozott – a járulékuk bérünk nem nagy tétel –, kell-e egyáltalán javítanom a 2017. évet, vagy már a 2018. évet fogja érinteni, vagy a közzétett beszámolót kell majd 2018. évben 3 oszloposra készítenem, illetve a 1729-es bavallást is önrevíziózni?

Tandíjat átvállalja a munkáltató Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató egy külföldi egyetemen gépészmérnöknek tanuló, távmunkában részmunkaidős alkalmazottjának átvállalná az egyetemi tandíját azzal a feltétellel, hogy a tanulmányai befejezésével a támogatás időtartalmával megegyező időt köteles a cégnél dolgozni. A cég kohászattal foglalkozik, tehát a tevékenységi körébe vágó szakmáról lenne szó. Van-e a átvállalt tandíj után adókötelezettség (béren kívüli juttatásként)? Válaszát előre is köszönöm.

Hatszáz milliárd forinttal több adót fizettünk 2017-ben, mint egy évvel korábban Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kezelt bevételek 2017-ben összességében kedvezően alakultak – olvasható a NAV friss évkönyvében. A szervezet által kezelt bevételek együttesen a végleges adatok alapján 13 401,7 milliárd forintot tettek ki, mely összeg 608,6 milliárd forinttal, 4,8 százalékkal meghaladta az előző évben realizálódott bevételt.

Bérbe adja a lakását? Itt a NAV útmutatója szja-ról, ehóról, áfáról Cikk

Útmutatót tett közzé a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján a magánszemélyként történő ingatlan-bérbeadásra vonatkozó adózási szabályokról.

Nyereményjáték adózása, engedélyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszeripari termékeket gyártó, forgalmazó kft. részt vesz egy nyilvános rendezvényen, ahol egy játék keretében nyereményt juttat magánszemélyek részére. A nyeremények a kft. termékei. A nyerés bizonyos képességhez kötött lenne,mert aki sikeresen abszolválna egy feladatot,az kapna nyereményt. Egyéb más feltételhez nem köti a játékon való részvételt és nyerést a kft. A kérdés az lenne, hogy engedélyköteles-e ez a nyereménysorsolás, illetve adóköteles-e a nyeremény juttatása a kft számára? Válaszát előre is köszönöm.

Hét kockázat az szja-bevallásnál Cikk

Sok százezren hagyják a határidő előtti utolsó napokra személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítését, melyben nagy segítség lehet az utóbbi idők legnagyobb adóhatósági vívmánya, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezet. Sokak számára azonban a bevallási tervezet automatikus elfogadása inkább kockázatot, mint segítséget jelent. A PwC Magyarország ezért összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei személyijövedelemadó-bevallások kapcsán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close