1704 találat a(z) szja cimkére

Külföldi illetőségű magánszemély – osztalék utáni szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, aki külföldi illetőségű, magyar kft.-ből osztalékot vesz ki, amelyből 10% szja-t kell a kifizetőnek levonnia. Helyesen gondoljuk-e, hogy erről a 1808-as havi bevallásnak csak a 1808A-01-01-es lapjának a 8. sorában kell adatot szolgáltatni, s M-es lap kiállítására nincs ez esetben szükség? Köszönöm válaszát! Juhász Katalin

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. év során magánszemélyként meghatalmazással gépjármű regisztrációs adójával kapcsolatos és okmányirodai ügyintézést végeztem körülbelül 30 alkalommal, alkalmanként 5000 forintért. Ez a bevételem adóköteles-e, és ha igen, akkor milyen jövedelemnek számít? Ehofizetési kötelezettség keletkezik-e? Válaszát előre is köszönöm!

Haszonélvezeti jog és szja Kérdés

Ismerősöm 2013-ban vett egy ingatlant 6 millió 500 ezer forintért. Rárakta az édesanyja holtig tartó haszonélvezeti jogát (aki 1960-ban született). Ezt az ingatlant az ismerősöm eladta 2017-ben 13 millió forintért úgy, hogy az édesanyja "lemondott a holtig tartó haszonélvezeti jogáról a vételár fejében". Az biztos, hogy az ismerősömnek fizetnie kell szja-t, de mi a helyzet a haszonélvezővel? Neki is fizetnie kell? Ha igen, mennyit? Köszönettel.

Kiskorú ingatlaneladásból származó jövedelmének adója Kérdés

Tisztlet Adózóna! Adószámmal rendelkező, 12 éves kiskorú lakáscélú ingatlant értékesített 5 éven belül, így adókötelezettsége keletkezett. Kinek kell bevallani és befizetni a számított adót, illetve van-e fizetési halasztás vagy egyéb könnyítési lehetőség? Üdvözlettel: Szabó Attila

Földtulajdonszerzés időpontja különleges esetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy mi a földtulajdonszerzés időpontja szja szempontjából az alábbi esetben? Az adásvételi szerződés 1985. évben készült, amit az egyik eladó halála miatt soha nem jegyeztek be a földhivatalnál. Időközben a másik eladó is elhunyt. A földtulajdon rendezésére végül 2013. évben került sor, két külön hagyatéki eljárásban. A hagyatéki eljárásokban az eladó örökösei elismerték az eredeti adásvételi szerződést, így a hagyatékátadó végzésben hagyatéki egyezség alapján került a föld a vevőkhöz. Az eljárásban a föld vételárát hagyatéki hitelezői igényként tüntették fel. A földhasználat 1985. évtől igazolt. A földet 2017-ben értékesítették.

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e? Cikk

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

Szja Kérdés

Amennyiben a társas vállalkozó, kft. ügyvezetője nem vesz fel juttatást, máshol nem biztosított, akkor csak a járulékokat kell megfizetni utána? Ez lehetséges így? Nem kell juttatást felvennie? Minimálbér 150 százaléka után kell fizetni a járulékokat? Köszönöm.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013. szeptember óta szüneteltetem az egyéni vállalkozásomat. Előtte kata alá tartozó vállalkozó voltam. 2017 évben öregségi nyugdijas voltam, más jövedelmem nem volt. Kérdésem: kell-e szja-bevallást tennem, vagy valamilyen más bevallást szükséges-e tennem? Köszönettel: TJ.né

Erdőbirtokosság – osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőbirtokossági társulás több éve, kb. 10 éve folyamatosan nyereséget halmoz fel a kapott MVH-támogatásokból. Jelenlegi eredménytartaléka 4 millió forint, plusz a 2017. évi adózott eredménye 3 millió 500 ezer forint. Tehát 2018-ban 7 millió 500 ezer forint az eredménytartalék. A szervezet formájából adódóan jegyzett tőke nincs, tehát az eredménytartalékon kívül nincs más eleme a saját tőkének. Mivel a 2017. év is nagy mértékben nyereséges volt, és a 2018. évben még nagyobb nyereséggel fognak zárni várhatóan, ezért a mostani közgyűlésen osztalék kifizetéséről szavaznának. Osztalékelőleget fizetnének ki a tagok részére a tulajdoni hányad arányában. Kérdésem: az erdőbirtokossági társulás milyen feltételekkel fizethet ki osztalékot, ilyen szempontból ugyanaz vonatkozik rá, mint egy gazdasági társaságra? Kötelező levonni az erdőbirtokossági társulásnak a szja- és ehoelőleget, és bevallani azt a '08-as bevalláson, vagy kifizetheti a "bruttó" összegeket, és majd bevallják és befizetik a tagok az adót és az ehót? Milyen összeg fizethető ki osztalékelőlegként? A 4 millió forint vagy a 7 millió 500 ezer forint felhasználható az eredménytartalék terhére? Egyáltalán kifizethető minden annak ellenére, hogy ez már a korábbi évekről felhalmozódott eredmény? Mielőbbi válaszát előre is nagyon köszönöm! Nagyon fontos lenne a nagyon részletes, mindenre kiterjedő válasz, mert a közgyűlésen hosszan kell várhatóan érvelnem, a lehetőségeket indokolva.

Örökölt lakás eladása és új ingatlan vásárlásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségüket kérni: Tavalyi évben megörököltük a szülői családi ház 1/3-át (kb. 23 millió forint értékben), amelyet idén szeretnénk értékesíteni. Mivel egy nagyobb értékű ingaltant szeretnénk vásárolni (42 millió forint értékben), amely után vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk, arra gondoltunk, hogy az örökölt ház anyai 1/3-át is ránk íratnánk ajándékozással, ami egyenes ágon illetékmentes, így a házrész 2/3-ának értéke meghaladja az új ingatlan értékét, és így nem szükséges vagyonszerzési illetéket fizetni. Viszont azt nem tudjuk pontosan, hogy az örökölt lakás eladásából származó bevétel után milyen adófizetési kötelezettségünk keletkezik, ha a bevételből új lakóingatlant vásárolunk? Segítségüket előre is köszönjük!

Ingatlan-bérbeadás cégnek Kérdés

Amennyiben egy magánszemély rendelkezik adószámmal, és a szerződésében úgy állapodnak meg a gazdasági társaság bérlőjével, hogy a bérleti díj 90 ezer forint/hónap. valamint külön megállapodnak abban, hogy a rezsiköltség változatlan formában továbbszámlázásra kerül, akkor a rezsi a vállalkozás igénybe vett szolgáltatása a bérbeadó továbbszámlázott szolgáltatásaként, vagy a magánszemély önálló tevékenységébe tartozó bevétele, és a bérleti díjjal egy kalap alá kell venni, és kifizetőként az adót le kell vonni belőle?

Ingatlan illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017-es évben nagymamámtól egyenes ágról örököltem egy lakást a testvéremmel, aki az én javamra lemondott a ráeső tulajdon részéről (16,7millió forint). Ezt a lakást 2018-ban eladtam 800 ezer forinttal drágábban, mint az értékbecsült díja.(17,5 millió forint). A megszerzéssel és az értékesítéssel kapcsolatos költségek 920 ezer forintot tesznek ki. (Temetés, ingatlanos megbízási díj, értékbecslési díj, hagyatéki eljárási díj.) Ezután 2018 év közepe fele megvesszük a vállalkozó által épített új lakásunkat (tehát 15 millió forintig illetékmentes) 21,5 millió forint értékben. A jogszabályok olvasásakor úgy értelmezem, hogy sem ingatlanértékesítési szja, sem illetékfizetési kötelezettség nem terhel. Ebben szeretném a szakértői megerősítését kérni, illetve ha mégis van fizetési kötelezettségem pontosan mekkora összeg után, mit kell fizetnem? Köszönettel

Erős csúsztatás a NAV-tól az ajándék adókötelezettségéről Cikk

A NAV honlapján olvasható a „Magánszemélyek közötti ajándékozás adó- és illetékvonzatának legfontosabb szabályai” című közlemény. Úgy tűnik, a legfontosabbak közül kimaradt a lényeg!

Szellemi szabadfoglalkozású Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szellemi szabadfoglalkozású – aki adószámmal rendelkezik – két helyről kapott jövedelmet. Az első helyről önálló tevékenységből származó jövedelmet, amiből szja-t vontak, és a járulékokat is befizették utána. Utána kibocsátott több számlát, szerződés nincs, mintha vállalkozó lenne. Semmit nem fizetett be utána sem ő, sem a vevő. Hogy tudja ezt bevallani, és mit kell utána fizetni?

Egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Van egy egyéni vállalkozóm, akinek a vállalkozói tevékenységét megszüntették 2017. 02. 23-án, a hivatalos levél kelte 2017. 05. 02. 2017. 04. hóban kiállított egy áfás számlát és leadott költségszámlákat is. Be kellene adnom áfabevallást, szja-bevallást és iparűzésiadó-bevallást is. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mi a teendőm? Az áfabevallásban csak a fizetendő áfát tüntethetem fel? Az szja és az iparűzési adó bevallásában hogyan kell szerepeltetnem? Előre is köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close