1700 találat a(z) szja cimkére

Osztalék számvitele Kérdés

Hogyan könyvelem a következőket: 2018.04. hó: A közgyűlés dönt az osztalék mértékéről, ami 2 százalék, összesen 10 millió forint. Osztalékelőleg nem volt, ténylegesen kifizetésre kerül bruttó 4400 ezer forint, amiből 600 ezer forint levont szja és 400 ezer forint levont eho. Mikor és milyen könyvelési tételek vannak?

Szja 1 százalékot szeretne gyűjteni? Regisztráljon a NAV-nál! Cikk

Letölthető le a NAV internetes honlapjáról a 18EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2018. október 1-jéig azon civil szervezeteknek kell – kizárólag elektronikus úton – benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2019. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1 százalékának megfelelő összegekre, és még nem regisztráltak.

Katás vállalkozó osztalékot kap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóként dolgozom (havi 75 ezer forint adót fizetek). Családi vállalkozásunkból osztalékot kapok 2018-ban és várhatóan 2019-ben is. Hogyan alakul az utána fizetendő kötelezettségem?

Eho helyett szocho: így változik jövőre az osztalék közterhe Cikk

Jövőre megszűnik az egészségügyi hozzájárulás (eho), és az eddig ennek alapjául szolgáló jövedelmek után szociális hozzájárulási adót (szochót) kell majd fizetni. E módosítás érinti a magánszemélyeket az osztalék után terhelő – személyi jövedelemadón kívüli – közterhet is. A cikk példával szemléltetve mutatja be a 2018., illetve a 2019. évben kapott osztalék utáni kötelezettséget.

Sportverseny pénzdíjának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportági szakszövetségként nemzetközi és hazai versenyeket bonyolítunk le. Az lenne a kérdésünk, hogy a versenyen általunk pénzdíjban részesített sportolók (hazai, illetve külföldi) után milyen adókat kell levonnunk, illetve kifizetőként befizetnünk a NAV felé? Hogyan történik a bejelentésük a 08-as nyomtatványon, ha külföldiek, és nincs adóazonosító jelük? Válaszát előre is köszönjük!

Üdülési jog értékesítése Kérdés

Üdülőszövetkezeti tag időleges üdülési jogának értékesítése után kell-e adót, illetéket fizetni, illetve bevallani, az üdülőszövetkezetnek kell-e jelenteni a NAV felé? A tag üdülőhasználati jogát a földhivatalba be kell jegyeztetni? Köszönettel: Rácz Ildikó

Helyibérlet-térítés 2019-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-től úgy tudunk budapesti bérletet adni a munkavállalóknak, hogy az a bérrel azonosan adózik. Cégünknek több telephelye van városszerte, és a munkavállalók tömegközlekedéssel közlekednek a telephelyek között, tehát a bérletüket részben munkavégzéshez használják. Látnak-e valamilyen lehetőséget arra, hogy 2019-ben az adók számításánál ezt figyelembe tudjuk venni valamilyen jogcímen? Csak egy része juttatás a bérlet árának, másik része költségtérítés. Hogyan lehet ezt megfelelően dokumentálni? Előre is köszönöm a válaszukat.

Így adózik az osztalék után a katás, a kivás, az evás, a társasági adós Cikk

A különböző adózási módot (társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, kisadózó vállalkozások tételes adója) alkalmazó társas vállalkozásoknak és tagjaiknak speciális szabályok szerint kell adózniuk az osztalék, osztalékelőleg után.

Cafeteriaváltozás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatosan szeretném tisztázni, hogy vajon jól értjük-e azokat. A szakmai anyagok szerint a korábban cafeteriaként adott juttatások, például az egészségpénztári hozzájárulás 2019-től jövedelemként fog adózni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkáltató adna ilyen jogcímen juttatást, akkor azt a munkavállaló béréhez hozzá kellene tenni, és neki kellene adóznia utána? A munkáltató semmilyen jogcímen nem vállalhatja át a munkavállaló helyett a közterheket a juttatás után? Válaszát előre is köszönöm!

Fizetővendéglátó tételes átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az, aki – nem egyéni vállalkozóként – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújt szálláshelyet UGYANANNAK A SZEMÉLYNEK, adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra. Kérdésem, hogyan kell érteni a "személy"-t a szja-törvény 57/A §-a alapján? Ha például a bérlő egy kft., amely 2018-ban 90 napig Kiss János részére, majd a következő 90 napban Szabó László részére veszi igénybe a szolgáltatást – akkor már a szolgáltató nem választhatja a tételes átalányadózást, mert a kft. minősül ugyanannak a személynek? Vagy ebben az esetben ugyan a kft. nevére szól a számla, de dokumentálható, hogy nem ugyanaz a személy vette igénybe a szolgáltatást 90 napot meghaladóan, és a szolgáltató adózhat a tételes átalányadózás szerint? Köszönettel!

Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét. Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor egyszeri alkalomra kötött szerződést számlaadási kötelezettséggel egyházi megbízásra. Kifizetőnek minősül-e az egyház? A kapott összegből alvállalkozókat is kell fizetni a feladat elvégzésére. Egy vállalkozásban ingatlanbérleti díj van a nevére elszámolva, 10%-os költséghányad figyelembevételével. Kérdés, hogy a mostani restaurálási munka tekinthető-e önálló elszámolásnak, tételes költségek figyelembevételével? Milyen adózási tételek terhelik a jövedelemrészt, például szja, eho, ki fizeti ki és vallja be, lehet ez a megbízott restaurátor? Tisztelettel: Géczi Sándorné

A vörös kód és az adózás: szigorú szabályok áfában, szja-ban Cikk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Vasárnap déltől országosan életbe lépett a vörös kód riasztás, amely 27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén külön eljárásrendre kötelezi a cégeket, intézményeket mindaddig, amig ez az állapot fennáll.

Lakásbérbeadás gondnokság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Holtig tartó haszonélvező súlyos agyvérzést kapott, emiatt gondnokság alá helyezését kérelmezték. Súlyos betegsége miatt kórházi vagy egyéb intézményben teljeskörű ellátásra szorul, amiért fizetni kell. Kérdésem, ha a gondnok a lakást bérbe adja, hogy ebből fedezze az önmagát ellátni képtelen beteg intézményi költségét, azt a bérleti díjjal szembeállíthatja-e, és csak a különbözet után fizetné a 15 százalék szja-t, vagy a bérleti díj teljes összege (-10%) az szja-alap. Köszönöm szépen a segítségét.

Ügyvezető és felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nél az ügyvezető 8 órás munkaviszonyban áll, aki egyben a cég többségi tulajdonosa is. A kft. most az ügyvezetőre 1 éves időtartamú, 200 ezer forint összegű vezető tisztségviselői felelősségbiztosítást kötött. Kérdésünk: ez adómentes-e ,vagy ha nem, akkor kérem, hogy legyen szíves számokkal levezetni, hogy a 200 ezer forint után milyen összegű adót/ adókat kell megfizetnie a kft.-nek? Válaszát előre is köszönöm.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szeretne kiállításokat szervezni. Bevételének 80 százalékát szeretné kórháznak adományozni. Ilyen esetben van lehetőség adómentességre, vagy ha nincs, milyen adók terhelik? Ha a kórháznak szeretne adakozni, akkor a kórház alapítványával kell felvenni a kapcsolatot? Segítségét előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close