1700 találat a(z) szja cimkére

Egyéni vállalkozó részére magánszemély kölcsönt nyújt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a köztartozásai fizetéséhez kölcsönt kap a családtagoktól (magánszemélytől), kamatmentesen. Hogyan kell ezt könyvelni az egyéni vállalkozónál, és milyen adójogi következményei vannak a kölcsönt adónál? Köszönettel.

Járulék könyvelése kft. tagjának, aki jövedelmet nem tud kivenni Kérdés

1. Egyszemélyes kft. nem működik, bevételszerző tevékenysége nincs. A tagnak máshol nincs biztosítási jogviszonya, ezért a járulékokat a minimálbér meghatározott százalékának megfelelően be kell vallania, illetve meg kell fizetnie. Ezen tételek kontírozására lennék kíváncsi, mivel ilyenkor bérkifizetés nem történik. 2. Amennyiben adott évben vagy esetleg a következő évben ki tudna már venni jövedelmet ezen összeg után (amit előzőleg járulék szempontjából megfizetett) már csak a 15 százalék szja-t kellene megfizetni?

Igazolás bérleti díjból levont szja-ról Cikk

„Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve a levont szja bevallása és befizetése. Milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük?” Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Készpénzjuttatás adóterhe Kérdés

A NAV tájékoztatója alapján 2018. december 31-ét követően a munkáltató által a munkavállalónak nyújtott készpénzjuttatás a felek közötti jogviszonyból származó jövedelemnek minősül, így a magánszemély nem önálló tevékenységéből (munkaviszonyából) származó jövedelmeként viseli a közterheket. Kérdezem, hogy ez azt jelenti-e, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelemként viselkedik a készpénzjuttatás? Amennyiben igen, akkor a 2019-ben Mt. szerinti jogviszony alapján foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókat milyen közteher terheli? Az lehetséges, hogy az Mt. szerinti munkaviszonyban álló munkavállalók esetében a nyugdíjas, illetve a nem nyugdíjas munkavállalót más-más adó terheli?

Öröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem van a témával kapcsolatban: 1.) Magánszemély pénzt örökölt a testvérétől. Ez után kell-e adót fizetni? 2.) Az örökös nevére pót hagyatéki tárgyalás során került egy ingatlan 2018-ban. Az örökhagyó már több mint 5 éve elhunyt. Kell-e szja-t fizetnie az örökösnek, ha 2019-ben eladja az ingatlant? Válaszát köszönöm: Némethné T. K.

Kft.-tag nyugdíjasok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 50-50 százalékos tulajdonosai, akik már nyugdíjasok, foglalkoztathatók-e a nyugdíjasok foglalkoztatására vonatkozó új szabályok szerint (csak szja-t fizetnek)? A kft.-nek van külön ügyvezetője.

Egyes meghatározott juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől az egyes meghatározott juttaás bérként adózik. Ha jól értelmezem a törvényt, akkor a munkavállalónak a juttatás után fizetnie kell nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, a munkáltatónak pedig a juttatás 1,18-szorosa után 15 százalék szja-t, valamint 19,5 százalék szochót. A kérdés az, hogy ha jól értelmezem, a munkavállalónak szja-t nem kell fizetnie, hiszen azt a munkáltató kifizeti. Köszönettel várom válaszát.

Nyugdíjas foglalkoztatása Kérdés

T. Szakértő! Foglalkoztathatok-e 2019. 01. 01-jétől betéti társaságomban öregségi nyugdíjast munkaszerződéssel, vagy munkaviszonyban (160 000 forint munkabérért, a nyugdíja ennél kevesebb) úgy, hogy utána csak a 15 százalék szja-t kelljen fizetni? Tehát a nyugdíját is változatlanul megkapja, és más közterhet sem kell fizetni az szja-n kívül? Segítségét köszönöm, Ildi

Saját jogú nyugdijas munkavállaló, kapott juttatás adózása Kérdés

Saját jogú nyugdíjas esetén cafeteria keretében kapottt juttatások hogyan adóznak? Ebben a juttatási formában is csak a 15 százalék szja-levonás van, és nincs további járuléklevonási kötelezettség?

Garázseladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély a tulajdonában álló garázst eladja, akkor az eladó magánszemélynek milyen adókötelezettsége keletkezik? A garázst több mint 10 éve vásárolta a magánszemély, és egy társasházban található, de erre az ügyletre tudomásom szerint nem vonatkozik az a mentességi szabály, hogy mikor vette a magánszemély a garázst, mivel – ha jól tudom – nem minősül lakásnak. Az eladásról elengedő-e egy adásvételi szerződés? Kérem, hogy az erre az ügyletre vonatkozó törvényi hivatkozást is írják le!

Egyéni vállalkozók, figyelem: itt a NAV 2019-es újítása! Cikk

Sorvezetőt készített a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évi szja-bevallásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókról. Újdonság, hogy idén már az egyéni vállalkozók részére is készít a NAV adótervezetet, amelyet a beküldés előtt ki kell egészíteni az adóhatósági az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal.

1908 bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Elnézést kérek, hogy egy napon kétszer is kérdezek, de megnéztem a NAV 1908A és M tervezetét, mit sem változott. Viszont mint saját jogú nyugdíjasnak nem kell fizetnem a nyugdíjbiztosítási, az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot mint munkavállaló, de az szja-fizetési kötelezettséget nem törölték el. A tervezetben viszont minden ugyanaz, a sorokhoz még nincs útmutató. Önök szerint ez fog változni, mivel 01. 04-ei a tervezet, ma már 7-e van, és 14-e a bevallási határidő. Mindenképpen kell beadnom magamról is bevallást, simán hagyjam ki a fent említett járulékokat? Előre is köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel Anderlik István Gyuláné

Így lehet rendelkezni idén az szja 1+1 százalékáról Cikk

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzenek a magánszemélyek az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról valamely regisztrált civil szervezet, illetve technikai számmal rendelkező egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat (2019-ben is a Nemzeti Tehetség Program) javára.

Kata adózás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó kezdettől fogva kata szerint adózott. 2019. 01. 01-jétől az szja adózási formát választotta. Élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozik és az áfakörbe tartozik. Kérdés: 2018. 12. 31-ei készlet után van valami teendő kata árbevétel szempontjából? 2019. 01. 02-án kinyit az üzlet, milyen árukészlettel teheti meg?

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget vásárolt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2013. évben üzlethelyiséget vásárolt és az áfát levonásba helyezte. Abban az esetben, ha a vállalkozását megszüntetné, milyen adófizetési kötelezettségek terhelik áfa és szja tekintetében? Segítségüket előre is köszönöm. Oroszné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close