1704 találat a(z) szja cimkére

Pénznyeremény adózása Kérdés

Kifizetőnek minősülő társaság fotópályázatot hirdet, amin bárki részt vehet. A pályázat díját pénzben határozzák meg. A pályázatot zsűri értékeli és rangsorolja a beadványokat. Véleményem szerint az így realizált nyeremény a nyertes magánszemély összevonandó jövedelmének tekintendő, amely után 15 százalék szja-levonási és -fizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt. A kifizetőnek a nyeremény bruttó összege után 19,5 százalék ehót is kell fizetnie. Tisztelettel kérem szíves állásfoglalásukat. Boronkay László

Baráti meghívás luxusutazásra: kell-e adót, illetéket fizetni? Cikk

Egy cég tulajdonosa a barátja közreműködésével elnyert sikeres pályázat révén realizált osztalékából mediterrán hajóútra invitálta kísérőként a barátját. Kell-e a cégtulajdonos barátjának adót, illetéket fizetnie a hajóútra befizetett összeg után?

Őstermelők, figyelem! Jóváhagyás nélkül nem lesz bevallás a NAV tervezete Cikk

A mezőgazdasági őstermelőknek (családi gazdálkodóknak, családi gazdaság tagjainak) ki kell egészíteniük az adóbevallási tervezetüket az önálló tevékenységből, illetve az őstermelői tevékenységből keletkezett jövedelemmel és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel – figyelmeztet újfent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fémforgalmi engedélyköteles termék Kérdés

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy segítsenek annak a meghatározásában, hogyan kell eljárni, a helyes adózási szempontok meghatározásában. Egy cég fémhengereket vásárol magánszemélytől, amit megmunkálás után áruként értékesít. Egyik kérdésem, hogy ez fémforgalmi engedély köteles-e ? A magánszemélytől köteles-e a cég adó és járulék levonására, bevallására, megfizetésére? Az szja-törvény 58. § (10) bekezdésében foglaltak alapján kell-e eljárni, a járulék 19,5 százalék eho? A megmunkálást más végzi bérmunkában,előfordul,hogy az alvállalkozó EU-s országból való. Köteles-e igazoltatni, hogy a magánszemély honnan vásárolja a fémet? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel: Gács Józsefné

E-szja: gyorsabbak az adózók, sokan nem hagyják az utolsó pillanatra a bevallást Cikk

Több mint kétmilliószor léptek már be a NAV e-Szja felületére az ügyfelek, hogy megnézzék adóbevallási tervezetüket. A NAV által készített, személyre szabott dokumentum pillanatok alatt elérhető az ügyfélkapun keresztül. Az adózók többségének nincs dolga a tervezettel, mert a NAV minden jövedelmi adatot megkapott munkáltatójuktól.

Adószámos magánszemély ehoalapja, ha kifizetőtől és nem kifizetőtől is származik a bevétele Kérdés

Szakértőként működő adószámos magánszemély 2017-ben nem kizárólag kifizetőtől kapott bevételt. A magánszemélytől kapott bevétel után 10 százalékos költséghányad figyelembevételével a 15 százalék szja és 22 százalék eho-előleg befizetésre került. A 2017. évi jövedelem bevallásakor tételes költségelszámolást kíván alkalmazni. Ebben az esetben miként kell eljárni az eho és szja-alap számításánál?

Egyenesági rokonnak készpénz-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e adóvonzata, ha egyenesági rokonnak adok készpénzt ajándékba? Nem az illetékre gondolok, hanem egyéb adókra.

Know-how adó- és járulékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. tulajdonosai egy magánszemély és "B" Kft. Alapításkor úgy döntöttek, hogy a jegyzett tőke bizonyos részét know-how apportjával oldják meg. Ez az apport két speciális késztermékrecept, mellyel különféle talajok minőségének javítása érhető el. Kérdéseim a következők: Ha "B" Kft. megvásárolja a tulajdonosától a receptet – amelyet később apportként "A" kft.-nek átad –, milyen adó- és járulékkötelezettsége keletkezik "B" Kft.-nek és a tulajdonosnak? "A" Kft. részére átadja a magánszemély tulajdonos a receptet. Ebben az esetben kinek, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik? Amennyiben a Tbj. szerinti járulékalapot képez a jövedelem – mostani jogszabály-értelmezésem ez –, a magánszemély tb-kötelezettségeit kinek, milyen módon kell bevallania és befizetnie? Mivel pénzt nem kap az átadásért. Az szja-t az éves bevallásában bevallja és befizeti. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Külföldi munkajövedelem adó- és járulékkötelezettsége Kérdés

Németországi munkajövedelem melyik országban adó- és járulékköteles, és milyen módon/mértékben? Magyar állampolgár, magyar állandó lakcímmel, magyar kft.-nél munkaviszonyban ügyvezető, teljes állásban (heti 36 órát meghaladó jogviszony, munkabére magasabb a minimálbérnél), plusz a németországi társcégben (GmbH) is ügyvezető munkaviszonyban, munkabért kap. Utóbbi jogviszonyt úgy látja el, hogy havonta két napot Németországban tartózkodik, a többi időben Magyarországról látja el az irányítást. A GmbH a teljes havi munkabérének két napra jutó arányos részéből vonja a németországi Lohnsteuert (adót), illetve a természetben nyújtott személygépkocsi-használat után von le még a bérből adót. Járulékot nem von le és nem is fizet. Helyes ez az eljárás? Magyarországon kell szja-t fizetni a két napon felüli arányos bérből? A teljes járulékot (10%+4%+3%+1,5%) és a szociális hozzájárulási adót Magyarországon kell megfizetni? (A GmbH nem jelentkezett be Magyarországon.) Válaszukat előre is megköszönöm!

Plázákban segít a NAV Cikk

Több alkalommal is várják az ügyfeleket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az szja-bevallás benyújtási határidejéig Budapesten, a Bécsi úti Eurocenterben és a Váci úti Duna Plazában. A rögtönzött ügyfélfogadási helyeken a NAV munkatársai a bevallással kapcsolatos teendőkben segítenek.

Hagyatékból származó ingatlan eladásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Egy ingatlan tulajdonjogának a felét megszerezte két testvér, fele-fele arányban 20 évvel ezelőtt, édesapjuk halálakor. A másik felét 2016-ban szerezték meg, szintén fele-fele arányban, édesanyjuk halálakor. Az ingatlant 2017-ben eladták, többért, mint a második alkalommal a hagyatéki végzésben megállapított ingatlanérték. Miképpen adózik ez az ügylet a szja-ban? Válaszát előre köszönöm!

Bírósági ítélet szerint kapott jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köztisztviselői jogviszony jogellenes megszüntetése miatt az alábbi bruttó összegeket fizették ki részemre. Végkielégítés 5 607 600 Szabadságmegváltás 1 482 465 Átalány kártérítés 9 346 000 Összesen 16 436 065 Ft. A kifizető igazolást nem adott, 2017. évre kellene bevallást készítenem. Kérdésem a következő: A fenti adatok alapján magánszemélyként milyen közterheket kell megfizetni, (szja, eho, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, eho, különadó) az szja-bevallás mely soraiban kell a megszerzett jövedelmet bevallani? Köszönettel: Mlinár Jánosné

Nyilatkozhatnak a külföldiek, ha nem kötelezettek szja-ra Cikk

Nyilatkozhatnak a külföldi illetőségű magánszemélyek a személyijövedelemadó bevallási kötelezettség alóli mentesülésükről – közölte tájékoztatójában a NAV.

Szja-kötelezettség ingatlanértékesítés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, amiben szíves segítségét kérem: Egy magánszemély 2018-ban lakóingatlant ad el. Az ingatlan 55 százalékát még 2011-ben szerezte, a másik 45 százalék viszont 2018-ban került a tulajdonába ajándékozás útján. Az ajándékozási szerződésen 6 millió forint szerepel forgalmi értékként, ugyanez az ajándékozási illeték alapja is a NAV határozatán. Kérdésem az, hogy miként fog adózni jövőre ez az ügylet? A mi álláspontunk az, hogy a ingatlan eladási árából (13 millió Ft) 55 százalék adómentesnek tekinthető a 2011-es szerzésre való tekintettel. Viszont a 45 százalék adóköteles lesz, véleményünk szerint a 13 millió forint 75 százalékát lehet költségként tekintetni, az így fennmaradó rész (4 387 500 forint) lesz a szja alapja, mely után 15 százalék az adókötelezettség. Feltételezésünk helyes? Köszönöm szépen válaszát előre is!

Ajándékba kapott pénz adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Ajándékba kaptam a szüleimtől 600 ezer forintot. Keletkezik-e a szüleimnek esetleg illetékfizetési kötelezettsége ezután, illetve nekem, aki kaptam a pénzt: – be kell-e ezt jelentenem a NAV-nak, – be kell-e állítanom az szja-bevallásomba – kell-e nekem bármilyen adót (szja, eho) vagy illetéket fizetnem utána? Köszönöm szépen a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close