1704 találat a(z) szja cimkére

1908 bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Elnézést kérek, hogy egy napon kétszer is kérdezek, de megnéztem a NAV 1908A és M tervezetét, mit sem változott. Viszont mint saját jogú nyugdíjasnak nem kell fizetnem a nyugdíjbiztosítási, az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot mint munkavállaló, de az szja-fizetési kötelezettséget nem törölték el. A tervezetben viszont minden ugyanaz, a sorokhoz még nincs útmutató. Önök szerint ez fog változni, mivel 01. 04-ei a tervezet, ma már 7-e van, és 14-e a bevallási határidő. Mindenképpen kell beadnom magamról is bevallást, simán hagyjam ki a fent említett járulékokat? Előre is köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel Anderlik István Gyuláné

Így lehet rendelkezni idén az szja 1+1 százalékáról Cikk

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzenek a magánszemélyek az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról valamely regisztrált civil szervezet, illetve technikai számmal rendelkező egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat (2019-ben is a Nemzeti Tehetség Program) javára.

Kata adózás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó kezdettől fogva kata szerint adózott. 2019. 01. 01-jétől az szja adózási formát választotta. Élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozik és az áfakörbe tartozik. Kérdés: 2018. 12. 31-ei készlet után van valami teendő kata árbevétel szempontjából? 2019. 01. 02-án kinyit az üzlet, milyen árukészlettel teheti meg?

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget vásárolt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a 2013. évben üzlethelyiséget vásárolt és az áfát levonásba helyezte. Abban az esetben, ha a vállalkozását megszüntetné, milyen adófizetési kötelezettségek terhelik áfa és szja tekintetében? Segítségüket előre is köszönöm. Oroszné

Egyéni vállalkozó 2018-as szja-bevallása és ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as adóévről készült egyéni vállalkozói adóbevallásában a 14 százalékos ehóval kell a 2019. május 20-áig leadandó bevallásban adózni a vállalkozói jövedelem kivét után?

Osztalékelőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk osztalékelőleget állapított meg, mondjuk, 100 forintban. Ugye jól gondolom, hogy a megállapított osztalék mindig bruttót jelent, és abból kell visszaszámolni az szja-t? Azaz 87 lesz a fizethető osztalék és 13 az szja. Ezt az szja-t, ha decemberben megtörténik az osztalékfizetés, most kell megfizetni egyidejűleg az szja-t is? A könyvelés pedig: T 36 Tulajdonosokkal szembeni köv - K 38 Pénzeszközök 87 Ft T 36 Tulajdonosokkal szembeni köv - K 46 SZJA köt 13 Ft T SZJA köt - K 38 pénzeszköz 13 Ft Köszönöm.

Kedvezményes cafeteriajuttatások megnyirbálása: így magyaráz a PM Cikk

Folytatódik a kormány adócsökkentési politikája, amely jövőre több mint 200 milliárd forintot hagy a gyermekes családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Egyéni vállalkozók áttérése a kata hatálya alá Cikk

Mivel kell azonnal elszámolnia azonnal, és mit cipel magával egy ideig az egyéni vállalkozó, ha ezentúl katázni szeretne? Összefoglaltuk a bejelentéssel, a bevételekkel, a kintlévőségekkel, kedvezményekkel, támogatásokkal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Belépés katába Kérdés

Egyéni vállalkozó szeretne 2019.01.01. napjától katás lenni, de van egy fő alkalmazottja is. A kérdésem az, hogy az alkalmazott után is a kata szabályai szerint kell adózni, vagy a kapott bér után kell leróni a közterheket (szja, járulék, szocho)?

Magánegészségügyi ellátás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég a munkavállalóinak magánegészségügyi ellátást biztosít oly módon, hogy a cég megvásárolja az éves magánegészségügyi szolgáltatást, amelyet a cég munkavállalói a munkaviszony fennállása alatt térítésmentesen igénybe vehetnek. Kérdésem, hogy hogyan adózik ez a juttatást a munkaadónál, illetve van-e bármilyen fizetési kötelezettsége a munkavállalónak? Köszönöm a választ.

Saját üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tagjától, aki ki akar lépni, visszavásárolja az üzletrészét, majd azt később a kft. odaajándékozza egy másik tagnak. Az lenne a kérdésem, hogy az ajándékozás után keletkezik-e szja- és illetékfizetési kötelezettsége a magánszemélynek az ajándékozással egyidőben, ha igen, akkor milyen összegben? Változik-e az illetékfizetés feltétele abban az esetben, ha a kft. olyan cég, amelyben belföldi ingatlantulajdon van? Az ajándékozás tárgya az üzletrész 10 százaléka. Köszönöm, tisztelettel: VA

Nők 40 éves nyugdij járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Megszunik_a_jarulek__ki_fizeti_a_nyugdijas__FW7754 A fenti cikkre hivatkozva azt szeretném kérdezni, hogy a nők 40 éves korkedvezményes nyugdíját kapó alkalmazott sem fizet jövőre csak 15 százalék szja-t a munkabéréből? Saját jogú nyugdíjasnak minősül-e? Köszönettel Budai Krisztna

Kockázati biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. egy vezető alkalmazottjára 2018 decemberében kockázati életbiztosítást kötött. (A többi alkalmazottra nem.) Lejárata 2019. november (évente kell meghosszabbítani). Szerződő: a kft., biztosított: a munkavállaló, kedvezményezett: a munkavállaló által megjelölt magánszemély. Az szja-törvény mely pontja szerint adózik 2018-ban és 2019. évben? Válaszát előre is köszönöm!

Itt vannak a 2019-es vám- és adómentes értékhatárok Cikk

Tájékoztató tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Több hónapig tartó huzavona után körvonalazódtak az egyes adótörvények főbb jövő évi változásai, noha a korábbi évek gyakorlatát tekintve korántsem jelenthető ki, hogy az őszi adócsomagban elfogadott módosítások már a végleges szabályokat tartalmazzák, hiszen évről évre fel-felbukkannak az év végi egyéb, költségvetési tárgyú törvényjavaslatokban adószabályokat érintő változtatások is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszonyból társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close