1686 találat a(z) szja cimkére

Kifizető által fizetett biztosítás, magánszemély kedvezményezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságom, amelynek személyesen közreműködő tagja vagyok (társas vállalkozói jogviszonyban) 8 évvel ezelőtt egy vegyes (kockázati plusz befektetési elemek) módozatú életbiztosítást kötött a személyemre. A társaság évi egyszeri alkalommal fizette a biztosítás díját, a lejáratkori kedvezményezett én voltam. A biztosítást az idén átírattuk a társaság nevéről az enyémre (én lettem a szerződő és a kedvezményezett is). A biztosítás rövid időn belül lejár, és a lejáratkori összeget a biztosító számomra fizeti majd ki. Kérdésem: keletkezik-e bármilyen közteherfizetési kötelezettsége a társaságnak, ha igen, akkor az mi és milyen mértékű, amikor a szerződést átírjuk a nevemre? Illetve kell-e adót, mit és milyen mértékkel fizetni, amikor a szerződés lejártakor a biztosító a lejárati összeget részemre kiutalja? Válaszát előre is köszönöm.

Céges kölcsön tagnak: mi lesz, ha jön a végelszámoló? Cikk

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a német állampolgárságú tag nem fizet vissza. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t, illetve a magánszemélyt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Külföldről származó jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk lánya gimnáziumi tanulmányai mellett modellkedéssel foglalkozik, nem vállalkozói jogviszonyban. Mostanában már külföldre is hívják. Legutóbb Rómában és Bécsben vett részt a Divathéten. A kifutón mutatta be a tervezők ruháit. A bemutatót követően kb. 30-60 nap múlva átutalással érkezett meg a neki járó munkadíj a bankszámlájára. A kérdésem, hogy ez után itthon, Magyarszágon kell majd adózni, és bevallást benyújtani a következő év májusáig? 15 százalék szja-val kell csak számolni? Köszönettel várom válaszukat.

Osztalék kivásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cég szeretne szeptemberre osztalékot kivenni, de erről határozatban nem rendelkezett. Első kérdésem, hogy osztalékelőleg címén vehet így ki pénzt? A következő, hogy ilyen esetben szeptemberre csak szja-t kell fizetnie? Ehót és kivát csak jövőre?

Drágább lesz céges üdülőben pihentetni a dolgozókat Cikk

Kft. vásárol egy üdülőt, az áfát visszaigényli, mivel bevételszerzés céljából vette az ingatlant. Ha a tulajdonosok és a dolgozók is igénybe veszik üdülésre az ingatlant, akkor természetbeni juttatásban részesülnek? Más megítélés alá esik tulajdonos, illetve a dolgozó? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyesület – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvényi előírásoknak megfelelő közhasznú tevékenységet folytató, de nem közhasznú státuszú egyesület jogosult az szja 1 százalékára? Az egyesület regisztrációval rendelkezik, de 2017-ben elvesztette a közhasznú státuszát. Válaszukat előre is köszönöm!

Hallgatói munkaszerződés részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk hallgatói munkaszerződést köt kötelező gyakorlat letöltésére egy felsőoktatási hallgatóval, az egyetemmel együttműködési megállapodásunk is van. A hallgatói munkaszerződés szerint napi 4 órában foglalkoztatjuk a hallgatót, havi bruttó 110 ezer forint munkabér-kifizetés mellett. A munkabér havonta nem haladja meg a minimálbért, azonban ha arányosítjuk 8 órásra, akkor felette van. A kérdésünk a következő: szja-t, szochót kell-e számfejtenünk a hallgató bruttó bére után? Válaszukat előre is köszönöm!

Üdülési jog – szja, illeték Kérdés

Tisztelt Adózóna! Üdülési jog értékesítésekor a eladónak milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek?Szja- vagy illetékfizetési kötelezettség keletkezik? Várom szíves válaszát! Köszönettel: Némethné

Adócsökkentésekről határozott a horvát kormány Cikk

A horvát kormány csütörtöki ülésén elfogadta az adóreformról szóló törvénytervezetet. A dokumentum nyolc adótörvény módosítását és egy új jövedékiadó-tervezetet tartalmaz.

Kávéfőző utáni eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áruszállítással foglalkozó cégünk kávéfőzőt szeretne vásárolni, kb. 170 000 forint értékben. A gépet az iroda dolgozói és a sofőrök is használnák. Kérdésem, van-e a gép után eho- és szja-fizetési kötelezettségünk? Várom válaszát! Üdvözlettel: K T Edina

Itt a lista, kinek, mennyi szja 1-1 százalékot ajánlottak fel az adózók Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, hogy mely civil szervezeteknek, illetve technikai számos kedvezményezetteknek (egyházaknak, kiemelt költségvetési előirányzatnak) ajánlották fel 2018-ban személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékát a magánszemélyek.

Különadó eltörlèse Kérdés

Tisztelt Szakèrtő! Most, hogy eltöröltèk visszamenőleg a különadót, hogy kaphatja vissza a magánszemély a tőle már februárban levont adó összegèt? Már nem dolgozik a volt munkáltatójánál. Van erre valamilyen határidő? Válaszát előre köszönöm!

Kapott pályázati támogatás adózása II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Az alábbiakban pontosítom a kérdést az ön által feltett kérdéseknek megfelelően. Egy magánszemélyekből álló csoport pályázati összeget nyert, amely az egyik magánszemély bankszámlájára került átutalásra. A csoportnak nincs szervezett formája, nem kifizető - magánszemélyek facebook-on létrehozott csoportja. Céltevékenységük, a támogatott cél a nők társadalmi helyzetének javítása, esélyegyenlőségük erősítése. Ezen pályázati támogatás egy amerikai szervezettől érkezett, amely Magyarországon nem számít kifizetőnek. Keletkeztet-e ez a támogatás adózási, adóbevallási kötelezettséget a fogadó magánszemély részére? Az összeg egy részét pályázati úton kiosztott ösztöndíjként további magánszemélyek részére fizetik ki. Az ösztöndíjat kapó magánszemélyek részére keletkeztet-e ez adóbevallási, adófizetési kötelezettséget? A támogatottak fiatal írók, akik cikkíró pályázaton nyerik el a részükre továbbutalt támogatást. Az adott válasz szerint, ha ez egyéb jövedelemnek számít, akkor az első magánszemély, akinek a bankszámlájára érkezett az összeg, és a többiek is, akiknek továbbutalja a pénzt, fizetik az adót? Vagy az első a továbbutalt, illetve számlával igazolható költségeket levonhatja a bevételből? Segítségét előre is nagyon köszönöm.

Mi lesz az egészségügyi hozzájárulás helyett 2019-től? Cikk

A jövő évtől – illetve egészen pontosan a 2019. előtt keletkezett jövedelmek utáni egészségügyi hozzájárulás (eho) megfizetése után – elfelejthetjük a társadalombiztosítás fedezeti rendszerének első, elismerten adónak és nem járuléknak minősített elemét, az ehót, amely „jogelődjét” a tételes ehót is figyelembe véve, kereken 22 évig volt a közteherviselési rendszer része.

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: egy kft. tagja, ügyvezetője személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, mellette katás egyéni vállalkozó is. Ez a tag nem tudta, hogy ebben az esetben nem főállású katásnak minősül, és az egyéni vállalkozásában volt bejelentve mint főállású katás, és ott fizette meg a havi 50 ezer forintot. Most tudta meg, hogy a társas vállalkozásában kell a járulékot fizetni, ez azt jelenti, hogy 2014 óta nem volt jól bejelentve és önellenőrizni kell a 08-as bevallásokat, tehát be kell vallani a garantált bérminimum után a járulékot. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben, amikor visszamenőleges időszakról van szó a személyi jövedelemadót is be kell vallani? Kell, hogy visszamenőleg jövedelmet vegyen ki? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:hfejes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close