1704 találat a(z) szja cimkére

A vörös kód és az adózás: szigorú szabályok áfában, szja-ban Cikk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Vasárnap déltől országosan életbe lépett a vörös kód riasztás, amely 27 °C fölötti nappali középközéphőmérséklet esetén külön eljárásrendre kötelezi a cégeket, intézményeket mindaddig, amig ez az állapot fennáll.

Lakásbérbeadás gondnokság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Holtig tartó haszonélvező súlyos agyvérzést kapott, emiatt gondnokság alá helyezését kérelmezték. Súlyos betegsége miatt kórházi vagy egyéb intézményben teljeskörű ellátásra szorul, amiért fizetni kell. Kérdésem, ha a gondnok a lakást bérbe adja, hogy ebből fedezze az önmagát ellátni képtelen beteg intézményi költségét, azt a bérleti díjjal szembeállíthatja-e, és csak a különbözet után fizetné a 15 százalék szja-t, vagy a bérleti díj teljes összege (-10%) az szja-alap. Köszönöm szépen a segítségét.

Ügyvezető és felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nél az ügyvezető 8 órás munkaviszonyban áll, aki egyben a cég többségi tulajdonosa is. A kft. most az ügyvezetőre 1 éves időtartamú, 200 ezer forint összegű vezető tisztségviselői felelősségbiztosítást kötött. Kérdésünk: ez adómentes-e ,vagy ha nem, akkor kérem, hogy legyen szíves számokkal levezetni, hogy a 200 ezer forint után milyen összegű adót/ adókat kell megfizetnie a kft.-nek? Válaszát előre is köszönöm.

Adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szeretne kiállításokat szervezni. Bevételének 80 százalékát szeretné kórháznak adományozni. Ilyen esetben van lehetőség adómentességre, vagy ha nincs, milyen adók terhelik? Ha a kórháznak szeretne adakozni, akkor a kórház alapítványával kell felvenni a kapcsolatot? Segítségét előre is köszönöm.

Angol tulajdonossal megszűnt cég vagyona Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy végelszámolás alatt álló kft. jegyzett tőkén felüli vagyona 200 millió forint, az eredménytartalékban van (a bankszámlán). A végelszámolás zárásakor ezt az összeget "vállalkozásból kivont jövedelem"-ként kell kifizetni, ami után 15 százalék szja és 14 százalék eho fizetendő magyar magánszemély tulajdonos esetén. Kérdésünk az, hogy a tulajdonos angol magánszemély, aki rendelkezik ugyan magyar adóazonosítóval, de adózásban angol illetőségű, akkor neki kell-e Magyarországon szja-t és ehót fizetni, vagy a teljes bruttó összeg utalandó neki és Angliában adózza le? Köszönettel, Szentesi Péter

Eho brit osztalék és üzletrész-értékesítés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély egy angol cég tagjaként eladta az üzletrészét a másik tagnak, erre 2017-ben előleget kapott (az üzletrész-értékesítés szerződésének dátuma 2018. februári). Osztalékot is kapott ettől a cégtől 2017-ben. A kapott előleg és az osztalék után egészségügyi hozzájárulást hogyan kell Magyarországon fizetnie? Az szja-bevallás melyik sorában szerepeltessük ? (2017 szeptemberétől Magyarországon be volt már jelentve, járulékot fizetett). Angliában tavaly nem fizetett sem az üzletrész-értékesítés, sem az osztalék felvét után semmit. Előre is köszönöm

Külföldön élő kft. tulajdonos és ügyvezető járulékai Kérdés

Tisztelt Széles Imre szakértő úr, köszönöm, hogy figyelmet szentelt a külföldön élő, de itthon is aktív munkavállalók problémáira. Esetem lassan egy éve húzódik és ahány könyvelő, annyiféle módon értelmezik a törvényeket. Hat éve élek az Egyesült Királyságban, ahol magánvállalkozó vagyok (sole trader). Azonban Magyarországon alapítottam egy kft.-t melynek tulajdonosa és ügyvezetője is vagyok. A munkavégzés helye Anglia (online ügyintézés). Az A1 formom szerint az angol államhoz tartozom. Az első könyvelő, aki itthon bérszámfejtett, azt állapította meg hogy havi szja-t kell csak fizetnem (bár én úgy tudom hogy Angliában kellene fizetnem adót a magyar fizetésért, melyet megbízási szerződéssel látok el). Egy másik könyvelő szerint pedig szja-t, szochót és szakképzési hozzájárulást is kell fizetnem (mivel azt a ‘cég’ fizeti és nem én). Tudna segíteni hogy mely törvények alapján lehetne pontosan látni hogy mi a teendő? Jelenleg mindkét államban fizetek járulékot és adót is, de szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem lehet a jó megoldás hiszen két EU-s országról van szó. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kivás cég osztalékelőlege Kérdés

Kivás kft. 2018-ban osztalékelőleget fizetne. Kérdésem: kell-e 13 százalék kivát fizetni az osztalékelőleg felvétnél vagy csak 15 százalék szja-t?

Üzletrészek cseréje: hogyan kell megállapítani az adót? Cikk

Keletkezik-e adókötelezettség üzletrészek cseréjénél? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Távmunka: így kell megállapítani az szja-t Cikk

Napjainkban gyakran olvashatunk olyan álláshirdetéseket, melyek szerint a munka otthon végezhető. Ilyen munkakörök többek között a számítógépes adatfeldolgozás, a bérszámfejtés, a könyvelés, a fordítás. Melyek a távmunkára vonatkozó szja-szabályok, az utazással, az értékcsökkenési leírással, valamint a tárgyi eszközök részletfizetéssel történő megvásárlásával kapcsolatos tudnivalók? Mutatjuk.

Termőföldeladásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar illetőségű magánszemélyek termőföldet vásároltak (öröklés és ajándékozással történő szerzés is történt) olyan módon, hogy a termőföld tulajdonjoga a magánszemélyeké, a társaságnak pedig haszonélvezeti joga van. A termőföldvásárláshoz kapcsolódó vételárat a magánszemélyek úgy osztották meg egymás között, hogy a magánszemélyek fizették a vételár 10, a társaság pedig a 90%-át. A felek a vásárláskor szóban megállapodtak, hogy a termőföldet értékesíteni fogják, és a termőföldeladásból származó bevételt úgy osztják meg egymás között, hogy a bevétel 10%-a a magánszemélyeket, 90%-a pedig a társaságot illeti meg. A 2013. évi CCXII. törvénnyel bevezetett szabályozás miatt a társaság haszonélvezeti joga a termőföld felett nem maradhatott fenn, ezért a felek megállapodtak, hogy a társaság ellenérték fejében lemond a haszonélvezeti jogról. A felek az ellenérték összegét a forgalmi érték 25%-ban határozták meg (az illetéktörvény 72. §-ára figyelemmel), amelyről a társaság áfás számlát állított ki. A felek osztozkodása a vételáron megszűnt a 2013. évi CCXII. törvénnyel bevezetett korlátozás folytán. Ezért a társaság az eladási árból az őt megillető részre a jogalap nélküli gazdagodás szabályaira tekintettel ugyancsak áfás számlát állított ki a magánszemélyek részére. Kérdés, hogy a magánszemélyek ingatlanból származó bevételének megállapításánál a vételárból (bevételből) levonható-e a kifizetett két számla?

Áfa, szja – rossz hírt közölt Varga Mihály Cikk

A kormány egyelőre nem számol szja-csökkentéssel, a kedvezményes lakásáfát pedig nem hosszabbítják – többek között erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában – írja a napi.hu.

Örökölt ingatlan értéke eladásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi lakás eladásánál szeretném megtudni az adó összegét: A tulajdonszerzés: – a lakás 50 százalékát 2014-ben örökléssel szereztem, a hagyatéki okiratban "beköltözhetően X1 Ft" és "lakottan Y1 Ft" szövegezéssel is szerepel lakásár. – ugyanezen lakás 50 százalékát 2017-ben örökléssel szereztem, a hagyatéki okiratban "forgalmi értéke X2 Ft" és "lakottan Y2 Ft" szövegezéssel is szerepel lakásár. A lakást 2018-ban eladnám, kérdéseim: – A hagyatéki okiratokból melyik lakásárakkal kell számolnom, és hogyan? – A hagyatéki eljárás közjegyzői díja csökkentheti-e a számítandó adóalapot? – Érdekes-e az, hogy a 2017-es hagyatékiban a lakás értéke körülbelül a duplája a 2014-es hagyatékiban szereplőnek (emelkedtek a lakásárak, de azért nem a duplájára)? Köszönöm, üdvözlettel: Miklós Attila

Üzletrészek cseréje Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Két tulajdonos (A, B) és két cég (X Kft., Y Kft.). Az A tulajdonos 30 százalékban tulajdonosa X Kft.-nek és 60 százalékban Y Kft.-nek. X Kft. jegyzett tőkéje 1 000, saját tőkéje 5 000, Y Kft. jegyzett tőkéje 2 000, saját tőkéje 10 000. A két tulajdonos úgy itéli meg, hogy az üzletrészeik tényleges piaci értéke megegyezik, ezért "csereszerződés " keretében arról kívánnak dönteni, hogy minden egyéb ellenszolgáltatás nélkül A tulajdonos kilép az Y Kft.-ből, B tulajdonos pedig az X Kft.-ből. Az ügylet eredményeképpen így A tulajdonos 100 százalékos tulajdona lesz az X Kft., B tulajdonosé pedig az Y Kft. Kérdésem lényege az lenne, hogy a leírt csereügylet kapcsán keletkezik-e szja-fizetési kötelezettség? Köszönjük válaszukat!

Nem lakóingatlan értékesítéséből származó bevétel Kérdés

Magánszemély 2005-ben vásárolt egy ingatlant, a tulajdoni lapon a tulajdonjog jellege lakóingatlan. Az ingatlant két éve bérbe adja egy társaságnak, a társaság az ingatlant fogorvosi rendelő céljára hasznosítja. A bérlő szeretné megvásárolni az ingatlant, de csak abban az esetben, ha a földhivatalnál a tulajdonjog jellegét orvosi rendelőre megváltoztatja a tulajdonos. Ingatlanértékesítés esetén keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close