1700 találat a(z) szja cimkére

Szociális hozzájárulási adó üzletrész értékesítésénél Kérdés

Tisztelt Cím! Gazdasági társaság 2 fő tulajdonosa eladja üzletrészét. 3 millió forint jegyzett tőkével alakultak, tulajdoni hányaduk 50%/fő. Az eladási érték 10 millió forint. Az "A" tulajdonos nem rendelkezik jövedelemmel. "B" tulajdonos évi jövedelme 2 400 000 forint. A jegyzett tőke levonása után 7 millió forint adóköteles jövedelem keletkezik. Mindkét félnek 3 500 000 jövedelem után 15% szja lesz, ami 525 000 forint. Kérdésünk a következő: Mennyi szociális hozzájárulási adót kell fizetni mindkét esetben? Továbbá, ha a jövedelem 13 500 000 forint lenne, a szocho mértéke változatlan, csak az szja-kötelezettség változik? Válaszukat köszönöm!

Juttatás magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt cég ingatlant bérelt egy magánszemélytől. 2015-ben az ingatlanra épített egy kocsibeállót 1,7 millió forint értékben. A bérleti jogviszony megszűnésével a kocsibeálló a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanon maradt. A cég és a magánszemély között nincs semmilyen kapcsolat (nem tag és nem munkavállaló). Kérdésem a következő: - Jól értelmezem-e, hogy a juttatás jelenkori piaci értéke (700 ezer forint), a magánszemély egyéb jövedelme, amelyet az szja bevallásában fel kell tüntetnie? - Jól gondolom-e, hogy a juttatás szja- és szocho-köteles? - Hogyan tudja a kifizető cég magára vállalni az szja megfizetését, ha jelen esetben nincs miből levonni azt? - 1908-as bevalláson az adott magánszemélyt külön M-es lapon kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm!

Magánszemélytől bérelt ingatlan felújítása, majd visszaadása Kérdés

Kft. bérel egy ingatlant (nem lakóingatlan, hanem szálláshely) magánszemélytől, melyen elvégzett nettó 10 millió forint összegű beruházást. A kft. a beruházás áfáját visszaigényelte, és a beruházásra a könyveiben 6 százalékos értékcsökkenést számolt el. Bérleti díjat rendesen fizetett. Most, 4 év után az ingatlant visszaadja a kft. Kérdés, hogy mi a legkedvezőbb megoldás, ha erről előzetesen nem kötöttek megállapodást? Hogyan kell kiszámlázni vagy visszaadni, és melyik esetben milyen adóvonzata van a kft.-nél és a magánszemélynél?

Kell-e reprezentációs adót fizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaság (közhasznú nonprofit kft.) EU-s pályázati forrásból háromnapos konferenciát szervez. A konferenciára érkezőknek az étkezését és szállását is a pályázatból finanszíroznánk. A résztvevők magánszemélyek. Ebben az esetben kell-e cégünknek reprezentációs díjat fizetni az étkezés és a szállás után, vagy az szja-törvény 1. mellékletének 4.27. pontja alapján e költségek után nem kell megfizetni a költség 1,18-szorosa után a 15 százalék szja-t, valamint a 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót? Illetve, amennyiben nem kell reprezentációs díjat fizetni, abban az esetben az étkezési és szállásköltségre vonatkozó számla esetén élhetünk-e áfalevonási jogunkkal (étkezési költség várhatóan: 5000 Ft/fő/nap, szállás kb. 10 000Ft/fő/éj)? Köszönöm.

Bérelt ingatlan megvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 20 éve bérli egyik kft.-tagunktól az ingatlanát. Ezt az ingatlant szeretnénk megvásárolni. A bérleti szerződésünkben a bérlet időszaka alatt magasabb összegű értéknövelő beruházást is hajthatunk végre, amit meg is tettünk a 20 év alatt. Értéknövelő beruházás bruttó értéke 30 millió forint, a könyv szerinti érték 12 millió forint. Vásárlás után hogyan kell rendezni a bérelt ingatlanon végzett beruházásokat? Piaci értéknek 13 millió forintot határoztunk meg közösen. – A bérbeadó megvásárolja 12 millió forint plusz áfa összegért, vagy térítés nélkül átveszi a magánszemély. Kell-e áfát fizetnie, illetve mi után fizeti a 15 százalék szja-t, szochót? A bérbeadó nem tart igény rá, és nem is hajlandó a beruházási növekmény ellentételezésére. Mi a helyzet az szja-val és az áfával? – A megvásárolt ingatlan értéke csökkenti-e a kivaalapot? – A megvásárolt ingatlan értékére rá kell-e vezetni a bérelt ingatlan T oldalán lévő beruházást és a hozzá tartozó értékcsökkenést? – Adózás szempontjából melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb a bérlő és a bérbeadó részéről? Köszönettel: Sáriné

Egyszerűsített végelszámoláskor vagyonfelosztás kültagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. egyszerűsített végelszámolás befejezéséhez közeledik. Ha jól értelmezem, a tagok részére kiadandó vagyon személyijövedelemadó- és szociálishozzájárulásiadó-köteles, az üzletrészük értékét meghaladó részre. Tájékoztatásuk szerint egyik kültagjuk életvitelszerűen külföldön él (EU-s államban), magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezik, magyarországi lakcímkártyája nincs, adóazonosítója nincs, Magyarországról semmilyen szja-köteles jövedelemmel nem rendelkezik, magyar útlevele van. Kérdésem: esetében a vállalkozásból kivont jövedelmét terheli-e szja és szocho? Ha igen, hogyan lehet majd bevallani a 1908M lapon az ő adókötelezettségeit? Válaszát tisztelettel köszönöm. Rozika könyvelő

Reklámdíj után fizetendő szja Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket. Egy kft. reklámdíjat fizet egy társasháznak. A számla kibocsátója a társasház, a kft. a vevő. A számla 15 százalék szja-t tartalmaz, és az áll a számlán, hogy a 15 százalék adót a bérlő köteles levonni és megfizetni a NAV felé. A társasház az szja nélküli nettó összeget kapja meg. Kérdésem: ebben az esetben is úgy kell eljárni, mint amikor bérleti díjat számfejtek? Ugyanúgy bérszámfejtem, és szerepeltetem a 08-as bevalláson? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kiss Beáta

Adománygyűjtés: ezt kell tudni az adózásról, az illetékkötelezettségről Cikk

Szinte az egész ország figyelemmel kíséri a jótékonysági célból az elmúlt hetekben szerveződött internetes adománygyűjtést, melynek köszönhetően a társadalmi összefogás eredményeképpen több kisgyermek esélyt kap egészségi állapotának javítására. Az alábbiakban összefoglaltuk az internetes adománygyűjtésre vonatkozó adózási tudnivalókat.

Versenytilalmi kifizetés külföldről – szja és munkavállalói járulék Kérdés

Egy magyar állampolgár a magyar N cégnél dolgozott. Aztán megkapta a brazil N igazgatói pozícióját, amit viszont a svájci N teljes munkaidős munkavállalójaként látott el jó pár évig. Viszont brazil adóilletőségű is lett ehhez a személy. Tavaly nyugdíjba ment (elég szép végkielégítéssel), aztán idén nyár előtt hazaköltözött Magyarországra (házat is vett), szóval magyar adóilletőségű most. Mivel letelt az egy év, és nem ment konkurenciához (nyugdíjas, és nincs már sehol munkaviszonya), ezért megkapta nemrég a versenytilalmi pénzt (kb. 300 ezer eurót), ami amúgy töredéke a nyugdíjbamenéskor kapott végkielégítésének). A svájciak levonták belőle az ottani munkavállalói járulékokat, erről van papírja, de az ottani szja-t nem. Kérdése, hogy most a magyar szja mellett (ami után ugyebár az előleg egy hónapon belül, azaz október 12-éig esedékes), be kell-e fizetnie (október 12-éig vagy bármikor) a magyar munkavállalói járulékokat is?

Ön tudja már, mit választ az eva helyett? Számoljon velünk! Cikk

A „nyári adócsomag” megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A pillanatnyilag az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át. Számolja ki legújabb kalkulátorainkkal, hogy az ön számára mely adózási forma lenne a legkedvezőbb!

Osztalékfizetés magyar cégtől EU-s magánszemélynek Cikk

Magyar cég egy olasz magánszemélynek fizetne év közben osztalékelőleget. Szükség van-e elhatárolásra, kell-e szja-t, szochót levonni a kifzetésből – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ingatlan eladásából származó bevétel felhasználása Kérdés

Üdvözletem! A kérdésem az lenne, hogy egy, ugyanabban az évben, lakáscélra 20 millió forintért vásárolt és 40 millió forintért eladott ingatlan esetében, ha az egész összeget egy új lakóingatlan megvásárlására fordítom, abban az esetben is adóköteles a kettő közötti különbözet? Illetve az első esetben vásárolt ingatlanhoz igénybe vett (még nem visszatörlesztett) kölcsön összege csökkenti-e az adó alapját?

Tehergépkocsi magáncélú használata Kérdés

A cég által üzemeltetett kisteherautók (5 darab) menetleveleiről havonta készül egy kimutatás, melyből megállapitható a megtett kilométer, azon belül a magáncélú használat. A havi magánhasználat a megtett kilométer nagyjából 40 százaléka, dolgozónként és gépkocsinként eltérő. Több megválaszolt kérdésben olvastam, hogy a magáncélú utak költsége munkaviszonyból származó jövedelemként adó- és járulékköteles, ha azt nem térítik meg a dolgozók. A cégvezető viszont megkérdezett egy másik kollégát, aki szerint ez esetben nem kell fizetni szja-t, járulékot az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének nem bevételre vonatkozó szabályai miatt. Melyik a jogszerű megoldás?

Tiszteletdíj közterhei Cikk

Tiszteletdíj esetén mikor merül fel a biztosítási jogviszony, lehet-e a jövedelemből költséghányadot érvényesíteni? Olvasói kérdésekre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozás megszüntetése, készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati áruk kereskedelmével foglalkozó áfás egyéni vállalkozó a tevékenységét 2015. 07.01-jétől szünetelteti. 2019-ben úgy döntött, hogy a vállalkozást megszünteti a szüneteltetés alatt. A szüneteltetés megkezdése előtt a leltározott áru értéke 3 500 ezer Ft volt, ami szerepelt 1553 bevallásban. Az eltelt négy év alatt a leltárba szereplő áruk egy része kiment a divatból, eladhatatlanná vált. Kérdésem, hogy a megszűnéskor milyen érték után kell áfát és személyi jövedelemadót bevallani és megfizetni? Lehet-e a leértékelni, illetve selejtezni. Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close