14 találat a(z) pótlékátalány cimkére

Túlóra díjazása pótlékátalánnyal Cikk

Mezőgazdasági tevékenységet végző társaságnál az alkalmazottak munkavégzése során keletkező túlórát lehet-e minden hónapban egyösszegű pótlékátalánnyal helyettesíteni – kérdezte olvasónk, aki hangsúlyozta, az adott hónapban a munkavállalók a túlóra összegét szeretnék megkapni, tehát a munkaidőkeret alkalmazása nem megoldás. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Pótlékátalány meghatározása, mely napokra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megállapítottunk idéntől a munkavállónak pótlékátalányt 30%-os műszakpótlék helyett, melyet szerződésbe is foglaltunk. Minden hónapban azonos összeget kap a dolgozó. Az összeg úgy került meghatározásra hogy azáltal ne legyen kevesebb a bére, mint amennyit ő havonta egyébként pótlékban megkapna. A kérdésem az átalánnyal kapcsolatban: Ha a dolgozó szabadságon van, a szabadság idejére ugyanúgy megilleti őt a pótlékátalány, vagy csak a kifejezetten munkában töltött idő után? Betegszabadság, táppénz idejére, vagy amikor mentesül a munkavégzési kötelezettség alól (például halálesetnél 2 nap) jól gondolom, hogy nem kell részére ezekre a napokra számfejteni az átalányt? Pótszabadság igénybevétele alatt (gyermek után, egészségi állapotra tekintettel) jár neki az átalány? Amikor nem jár átalány és arányosítom a napokat, a 30-as osztószámot kell alkalmazni és naptári napokra számolni, vagy a havi ledolgozandó munkanapokkal számolok? Ehhez kapcsolódóan pedig, amikor szabadságon van a munkavállaló, figyelembe veszem az irányadó időszakot. Ha minden hónapban kapja a havi összeget, de ugye volt ezalatt szabadságon is, akkor csak a ténylegesen munkában töltött idő (szabadságot kivéve) órájával osztom az irányadó időszakban megkapott pótlékátalányt? Előre is köszönöm a segítséget!

Pótlékátalány megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Dolgozóink esetenként szombaton és vasárnap is dolgoznak, vendéglátóhelyet és élelmiszerboltot üzemeltetek. A hétvégi pótlék számítása bonyolultnak tűnik, ezért van-e rá lehetőségem, hogy pótlékátalányt alkalmazok, amit a munkaszerződésbe is foglalok. Nem szeretnék munkaidőkeretet és elszámolási időszakot bevezetni. E bevezetése nélkül van-e lehetőség a pótlékátalány alkalmazására. Ehhez kapcsolódó kérdésem még, hogy mi alapján számítsuk ki a havi pótlékátalányt. Mielőbbi válaszát köszönöm.

Pótlékátalány megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol pótlékátalányt kívánunk bevezetni a dolgozóknak a műszakpótlék kiváltására. Úgy olvasom, hogy mindenképp munkaszerződésben kell megállapodni a pótlékátalány alkalmazásáról. Viszont több írásban is olvasható, hogy vigyázni kell emiatt vele, mivel "pótlékátalány alkalmazása esetén ügyelni kell arra, hogy ezt követően a jogosultság a törvényi feltételektől függetlenedik, tehát akkor is járni fog, amikor a törvény alapján nem keletkezne fizetési kötelezettség". Ez mit jelent? Csak akkor tudom visszavonni az átalányt, ha ő is beleegyezik? Én azt tartom megfelelőnek, ha a dolgozó kap egy alap munkaszerződést és mellé adunk egy tájékoztatót, amiben leírjuk a munkarendjét, például, hogy 3 műszakos, munkaidőkeretes. Mi történik, ha egy idő után úgy döntök, hogy egy műszakban, normál 5+2 munkarendben dolgozik ezentúl? A tájékoztató visszavonásával megtehetem, de mi lesz a pótlékátalánnyal, ha nem akarja aláírni a közös megegyezést a pótlékátalány eltörléséről? Köszönöm szépen.

Bérpótlék meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy minden nap nyitva tartó, 52 fős vendéglátóipari kft.-ben lehetőség van-e arra, hogy a dolgozóknál az alábbiakra tekintettel állapítsák meg az alapbért? "Kevésbé közismert, de sok esetben hasznos tudni és alkalmazni, hogy felek megállapíthatnak olyan mértékű alapbért, ami tartalmazza a műszak-, éjszakai-, munkaszüneti napi és a vasárnapi pótlékot. Összegének megállapítására nincs konkrét rendelkezés, a kötelező legkisebb munkabéren felül az elmúlt időszak pótlékokkal számított átlagával, vagy az előreláthatóan pótlékra jogosító időszakok figyelembevételével érdemes kiszámítani." Ha a konkrét esetet vesszük, egy adott évben 13 ünnepnap van. Egy ünnepnapon kb. 20-22 fő dolgozik a vendéglátóipari egységben. Kiszámoljuk az egy ünnepnapra jutó 100 százalékos bérpótlék összegét, és ezt felszorozzuk 22 fővel, majd az így kapott összeget osztjuk el az 52 fő dolgozó között, vagyis ezzel az összeggel növeljük meg a jelenlegi alapbért mindenkinél. Megállapítható ezen módszerrel a bérpótlékkal növelt alapbér? És ebben az esetben elkerülhető, hogy havonta egyénenként kelljen bérszámfejteni a bérpótlékot? Köszönettel: Lívia

Pótlék kifizetése távollét esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdés merült fel: a munkáltató szeretné bevezetni az alapbért + magasabb összegű pótlékátalányt (ez kiváltaná a kötelezően esetlegesen fizetendő pótlékokat). Távolléti díj esetén az Mt. 148. § írja elő, hogy a megelőző hat hónapra kifizetett alapbér és pótlék(átalány) alapján kell kifizetni a távolléti díjat. Ez a gyakorlatban úgy valósulna meg, hogy a szabadság idejére is alapbér és pótlékátalány kerül kifizetésre, mint a ledolgozott munkanapokra. De a törvényből nem egyértelmű – mivel figyelembe veszi a megelőző hat havi pótlékokat és az alapján számolja a szabadságos napokra a távolléti díjat –, hogy akkor gyakorlatilag a szabadság ideje alatt több bért kap a munkavállaló, mint a fix havi bére, mivel így duplán kerül a pótlékátalány kiszámolásra? Megkapja a havi alapbért + a fix pótlékátalány a hónap minden munkanapjára + a szabadságos napokra számol még pótlékátalányt a távolléti díjra vonatkozó szabályok alapján? Vagy mi értelmezzük rosszul a törvényt, és szabadság idején nem jár több bér csak az alapbér és a fix pótlékátalány, de csak egyszer számolva a pótlékátalányt szabadságos napok esetében is?

Alapbérbe építhető pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen pótlékokat lehet az alapbérbe beépíteni? Van-e konkrét összeg arra vonatkozóan, hogy mennyit kell kifizetni a minimálbéren, garantált bérminimumon felül vagy abban is megállapodhatnak a felek, hogy a pótlékok összege benne van a bérminimum összegében? Köszönettel:

Ügyeleti átalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy egy munkavállalónkkal megegyeztünk, hogy ügyeleti pótlék helyett havi ügyeleti általányt fizetünk neki. Havi munkaidőkeretben van foglalkoztatva az illető, teljes munkaidőben, általános munkarendben. A havi ügyeleti általányt a munkaszerződés-módosításban rögzítettük, az összeget beleírtuk, azonban a teljesítendő órát nem, mivel az havi szinten változhat. Ha például júniusban 168 óra a kötelező, de a munkáltató elrendeli az ügyeletet 16 órában pluszban, azaz így már 184 órát dolgozna le, akkor kell fizetnünk a rendkívüli munkavégzésért? Vagy a havi átalány "terhére" megy a 16 óra, és csak az éves rendkívüli munkavégzés óraszámából kell levonni? Ebben a 16 órában nem kell ténylegesen dolgoznia, a telephelyen kell lennie. Amennyiben munkavégzésre kerülne sor, abban az esetben az átalányon felül jár a munkavállalónak pótlék, és a rendkívüli munkavégzés szabályai szerint kell eljárnom? Válaszukat előre is köszönöm!

Pótlékátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, hogy ha a munkáltató be szeretné vezetni a plusz pótlékátalány rendszerét (vagyis nem építené be a személyi alapbérbe), akkor a már meghatározott összeg fejében kiköthet-e feltételeket a munkáltató. Konkrétan, hogy munka-időbeosztás szerint mennyi éjszakai munkát kell vállalnia. Illetve, ha esetleg keresőképtelen lesz, akkor is ki kell-e fizetnie a teljes összeget? A műszak-, illetve az éjszakai pótlékátalányt kötelező külön megállapítani, bérlapon feltüntetni? Segítségét előre is köszönöm! Várom mihamarabbi válaszát.

Bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, hogy, ha egy munkáltató pótlékátalányt szeretne bevezetni, de a munkavállalónak nincs előzménye, amit figyelembe lehetne venni, akkor mi alapján kell meghatározni annak mértékét, hogy ne legyen "hátrányos" a munkavállaló részére? Valamint a pótlékátalány bevezetését elég, ha a munkaköri tájékoztatóban "közlöm" a munkavállalóval? Ennek eldöntése vagy közlése lehet-e év közben? Köszönöm a gyors segítséget!

Pótlékátalány és alapbérbe épített bérpótlék közötti különbség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ebben a kérdéskörben már több kérdést tettem fel, most azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a pótlékátalány és az alapbérbe épített bérpótlék között elméletben és gyakorlatban? Ha van rá lehetőség, egy gyakorlati példán keresztül bemutatni esetleg, éjszakai pótlékkal számolva! Segítségüket nagyon köszönöm: Benkő Eszter

Pótlékátalány kiszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk éjszakai munkavállalói bérezésénél a pótlékátalány megállapítását határozta el. A munkavállalók hétfőtől péntekig dolgoznak este 22 h-tól reggel 04 h-ig, órabérük 604 ft/óra. Abban szeretném kérni a segítségüket, hogyan kell kiszámolni ebben az alapesetben a pótlékátalányt, illetve hogyan számítsuk ki, ha ezen munkavállaló dolgozik vasárnap rendes, illetve rendkívüli munkaidőben, illetve lesz közöttük olyan dolgozó, aki munkaidőkeretben dolgozik éjszaka, ugyanis a vállalás úgy szól, hogy hétfőtől vasárnapig kell biztosítani több munkavállalót 22 h és 04 h között, több különböző időbeosztásban. Köszönettel:Benkő Eszter

Folyamatos munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértők! Gépkocsivezetők folyamatos munkarendben dolgoznak, és ezért túlórapótlék-átalányt kapnak. Ebben az esetben lehet nekik szombat-vasárnapra szabadságot beírni? Válaszukat előre is köszönöm!

Március 15-ei munkavégzés Kérdés

2014. március 15-e szombatra esett, nem volt fizetett ünnep. Szeretném megkérdezni, hogy annál a munkáltatónál, ahol 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak az alkalmazottak, és a műszakpótlékokat pótlékátalánnyal fizetik, kell-e erre a március 15-ei napra pótlékot számfejteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close