hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túlóra díjazása pótlékátalánnyal

  • adozona.hu

Mezőgazdasági tevékenységet végző társaságnál az alkalmazottak munkavégzése során keletkező túlórát lehet-e minden hónapban egyösszegű pótlékátalánnyal helyettesíteni – kérdezte olvasónk, aki hangsúlyozta, az adott hónapban a munkavállalók a túlóra összegét szeretnék megkapni, tehát a munkaidőkeret alkalmazása nem megoldás. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Ha a munkavállaló rendszeresen dolgozik bérpótlékra jogosító munkaidőben, illetve körülmények között, a felek megállapodása alapján a munka törvénykönyve (Mt.) 145. paragrafusa lehetővé teszi, hogy tételes elszámolás helyett – egyszerűsítve a helyzetet – a bérpótlékokat beépítsék az alapbérbe vagy bérpótlék helyett, illetve készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot magában foglaló havi átalánydíjazásban egyezzenek meg.

Az első esetben a felek a vasárnapi vagy munkaszüneti napi munkaidőben történő munkavégzés pótlékát, a műszakpótlékot és az éjszakai pótlékot magában foglaló alapbért állapíthatnak meg. Azaz az alapbérbe beépíthetik az említett pótlékokat; ennek során az alapbért a pótlék fizetését megalapozó különleges körülmények viszonylag gyakoribb előfordulására tekintettel magasabb mértékben kellene megállapítani.

A második esetben a havi átalányban történő megállapodásban rögzíteni kell, hogy az átalány mely pótlék(ok) kiváltását szolgálja. Azaz nem elegendő azt írni, hogy a felek által kölcsönösen meghatározott pótlékátalány összege például 50 ezer forint, hanem külön meg kell határozni, hogy az átalány például éjszakai bérpótlék vagy rendkívüli munkavégzés jogcímén jár. A bérpótlékot helyettesítő átalány kizárólag a bérpótlék összegét foglalhatja magában, a munkavállaló munkabérét nem, azaz a rendes munkabért nem helyettesítheti.

A törvény nem ad pontos eligazítást az átalány meghatározása során. Alapvető követelmény, hogy a munkavállaló arányos díjazásra jogosult, nem kerülhet aránytalanul, lényegesen hátrányosabb helyzetbe a tételes elszámoláshoz képest. Ha erre mégis sor kerülne, a megállapodás érvénytelennek minősül, és a munkavállaló részére tételes elszámolás alapján jár a bérpótlék.

Az alapbérbe foglalt bérpótlékoktól a havi átalányt az különbözteti meg, hogy utóbbi magában foglalhatja a rendkívüli munkavégzésért járó, készenlét vagy ügyelet esetén a munkavégzés díjazását és a bérpótlékot is. Azaz a kérdés szerinti esetben nincs akadálya az átalányban történő megállapodásnak a rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlék helyett. Nyugodtan alkalmazható ez a megoldás hónapokon keresztül, de akár a munkaviszony fennállásának teljes tartamára is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs