27 találat a(z) nyugdíjnövelés cimkére

Szolgálati idő a 100 százalékos nyugdíjért Cikk

A nyugdíjkorhatár beálltát követően még pár hónapot dolgozna a munkavállaló, és csak ez után kérné nyugdíja megállapítását. Megteheti-e? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíjnövelés 0,5 % Kérdés

Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján: íme egy példa a számításra Cikk

A nyugdíjszámítás összetett, többlépcsős folyamat. Ennek megfelelően a keresőtevékenységet folytató, nyugdíjkorhatár előtt állók nehezen tudják eldönteni, hogy mikor járnának jobban, ha kérik a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugellátás megállapítását és tovább dolgoznak, vagy a nyugdíj megállapításának kérése nélkül folytatják tovább keresőtevékenységüket.

Korhatáron túl, nyugdíjon innen Cikk

A nyugdíjjogosultság elérésekor az érintettek túlnyomó többsége benyújtja öregségi nyugellátásra vonatkozó igényét és annak elbírálása után öregségi nyugdíjassá válik. Ugyanakkor még a korhatárt betöltöttek között is akadnak, akik nem élhetnek vagy nem élnek a lehetőséggel. A következőkben velük foglalkozunk.

Gyakori kérdések a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatban Cikk

Az e tárgyban érkező kérdések nagy száma azt mutatja, hogy a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó jogszabályi változásokkal a sok-sok megjelent információ ellenére is érdemes foglalkozni. Cikkünkben a témával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket tekintjük át.

Szolgálati járadékos sajátos helyzete Kérdés

A szolgálati járadékban részesülő személynek a saját jogú nyugellátás elérése esetén nincs lehetősége az alábbi lehetőséggel élni, mert hivatalból állapítják meg részére a saját jogú nyugellátást. Illetve a szolgálati járadék ideje alatt folytatott keresőtevékenység után befizetett nyugdíj járulékot és a 0,5% évenkénti emelést sem tudja érvényesíteni.kedvezmény formájában. Nem minősül ez diszkriminatív megkülönböztetésnek? A másik pedig a Tny. 21. paragrafusának (2) bekezdése szerinti nyugdíjnövelés lehetősége (nem tévesztendő össze a Tny. 22/A paragrafusa szerinti, már nyugdíjasokat érintő 0,5 százalékos nyugdíj növeléssel), amely szerint, aki húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 naptári napra szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A nyugdíjnövelés mértéke minden 30 nap után az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. Ebben az esetben – a főszabálytól eltérően – a nyugellátás havi összege meghaladhatja az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét is.

Jól gondolja meg, mikor menne ténylegesen nyugdíjba! Cikk

Az utóbbi időben több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy van-e módja a nyugdíjas személynek – a nyugdíjazását követően teljesített járulékfizetést is figyelembe véve – nyugellátás újbóli megállapítását kérni. Különösen gyakran vetődik fel ez a gondolat a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor azok esetében, akik a korhatár betöltése előtt váltak nyugdíjassá, illetve a nyugdíjazást követően valamilyen okból (kérelemre, kereseti korlát túllépése vagy valamilyen közszolgálati jogviszony létesítése miatt) esetleg szünetelt is a nyugellátásuk folyósítása.

Nyugdíjnövelés: kétféle módszer, más-más számítással – mutatjuk Cikk

Ha nyugdíjnövelésről esik szó, az emberek többsége a nyugdíj melletti keresőtevékenység alapján történő nyugdíj-kiegészítésre, -emelésre gondol, ugyanakkor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) rendelkezései között a nyugdíjnövelésre vonatkozóan két eltérő szabály található. Kétségtelen tény, hogy a jogszabály mindkét esetben nyugdíjnövelésként nevezi meg a nyugdíj emelését eredményező előírásokat, azonban a jogosultsági feltételek és a növelés összegének számítása teljesen eltérő.

Nyugdíjnövelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2011. november 25-e óta rendes öregségi nyugdíjas, mellette (munkaviszonyból származó) járulékköteles jövedelme van. Tudomásom szerint akik nem kérték 2016. december 31-éig a fentiekre tekintettel a nyugdíjnövelésüket, azoknak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központja hivatalból elvégzi, 2017. június 30-áig. Mivel a nyugdíjnövelésről sem határozatot, sem pénzt nem kapott ügyfelem, 2017. november 14-én ajánlott levélben fordultunk a Főigazgatóséghoz, majd mivel semmilyen válasz nem érkezett, 2018. január 3-án tértivevényesen küldtül el levelünket, melyben a hivatalból történő 0,5 százalékos nyugdíjnövelésről érdeklődünk. A kérdésemim: - jól olvasom, hogy valóban visszamenőlegesen, hivatalból meg kell állapítsák a 0,5 százalékos nyugdíjnövelést? - mennyi az ügyintézési határidő a fenti igazgatóságnál? - még milyen hivatalos szerven keresztül lehet a fenti problémáról tájákozódni? A helyileg illetékes (Baja) nyugdíjfolyósító igazgatóság kirendeltségén (Kormányhivatal) a főigagatósághoz irányították. Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Temesvári Éva

Nyugdíjba vonulás helyett tovább dolgozna? Ezzel kell számolnia Cikk

Bár az emberek többsége, ha jogosulttá válik a nyugellátásra, él is vele, nem kevesen vannak, akik inkább azt választják, hogy hosszabb-rövidebb ideig tovább dolgoznak anélkül, hogy nyugdíjuk megállapítását kérnék.

Nyugdíjnövelés: sokan összetévesztik a két szabályt. Példákkal Cikk

A nyugdíj összegének megállapításánál a szabályok díjazzák a korhatáron túli munkát, de az azonos elnevezésű előírás más akkor, ha a nyugdíj megállapítása mellett dolgozik valaki, és más, ha még nem kérte a nyugdíjat. Ismertetjük a különbséget.

Nyugdíjnövelés: módosulhatnak januártól a szabályok Cikk

Immár 10 éve, hogy a sajátjogú nyugdíjas biztosítottak, illetve egyéni és társas vállalkozók nyugdíjjárulék fizetésre is kötelezettek, amelyért cserébe 0,5 százalékos nyugdíjnövelés illeti meg őket. Januártól némileg módosulna a szabályozás.

Mesés nyugdíjnövelés, amiről sokan nem tudnak Cikk

Mire jó a nyugdíj rögzítése, mitől előnyös a korhatárt betöltött, de továbbra is munkát vállalók számára? Példák segítségével ismertetjük.

Nyugdíjnövelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas vagyok 2011. óta. Azóta is dolgozom részmunkaidőben a saját bt.-ben, korábban eva szerint adózva. A kata bevezetése óta pedig az alapján. Jogosult vagyok-e a "Munka nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett – új járandóság" című cikkben leírtakra? Üdvözlettel: Dr. Kohut László

Érdemes-e újraszámoltatni a nyugdíjat? Lesz csoda vagy nem Cikk

Reménykedhetünk-e, hogy több lesz a nyugdíjunk? Érdemes-e újraszámoltatni a nyugdíjat, ha rokkantnyugdíjas eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt? Nagyon sokakat foglalkoztat a kérdés, amelyre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk adja meg a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close