Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján: íme egy példa a számításra

  • Winkler Róbert

A nyugdíjszámítás összetett, többlépcsős folyamat. Ennek megfelelően a keresőtevékenységet folytató, nyugdíjkorhatár előtt állók nehezen tudják eldönteni, hogy mikor járnának jobban, ha kérik a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugellátás megállapítását és tovább dolgoznak, vagy a nyugdíj megállapításának kérése nélkül folytatják tovább keresőtevékenységüket.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) rendelkezései között a nyugdíjnövelésre vonatkozóan két eltérő szabály található. Bár mindkét esetet nyugdíjnövelésként említi a jogszabály, azonban a jogosultsági feltételek és a növelés összegének számítása mégis különböző.

Az egyik nyugdíjnövelés a nyugellátás megállapítása előtt fennálló jogviszonyok „díjazására”, a másik éppen ellenkezőleg, a nyugellátás megállapítását követően fennálló keresőtevékenység „díjazására” épül.

Az első esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 21. §-a tartalmazza, mely szerint, ha az adott személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltésekor nem kéri a nyugellátása megállapítását, hanem legalább további 30 naptári napot továbbdolgozik, úgy abban az esetben, a keresőtevékenysége után, további szolgálati idő szerzésen túlmenően, nyugdíjnövelésre is jogosultságot szerez, mely növelés mértéke minden 30 nap után a későbbiekben megállapításra kerülő öregségi nyugdíja 0,5 százaléka lesz. Ennél a növelésnél tehát, a megállapítás időpontjában meghatározott nyugdíj összege kerül tovább növelésre az előzőekben említett mértékben. A nyugdíjnövelés érvényesítésére, kiszámítására és megállapítására a saját jogú nyugellátás megállapításával egyidejűleg kerül sor.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

A második esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 22/A. §-a tartalmazza, melynek rendelkezései szerint, amennyiben a saját jogú nyugellátás megállapítását követően az adott személy a nyugellátás folyósítása, vagy szüneteltetése mellett ismét kereső tevékenységet folytat, úgy abban az esetben a megállapított nyugellátást az e kereső tevékenységből származó nyugdíjjárulék alapot képező kereset egytizenketted részének 0,5 százalékával kell növelni. A nyugdíjasként fennállt keresőtevékenység alapján további szolgálati idő nem szerezhető, a növelés megállapítására pedig utólag, legkorábban a tárgyévet követő év végén kerülhet sor. Fontos megjegyezni, hogy a Tny. 22/A. §-a szerinti nyugdíjnövelés megállapítására 2018. évet követően kizárólag azok a nyugdíjasok szerezhetnek jogosultságot, akik a nyugdíj melletti keresőtevékenységüket nem munkaviszony keretében végzik. (Például közalkalmazottként, megbízási jogviszony keretében, egyéni, vagy társas vállalkozóként végez keresőtevékenységet.)

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mekkora lehet a különbség a két nyugellátás összege, illetve a nyugdíjnövelések összege között, ha valaki a nyugdíjkorhatára betöltésekor kéri a nyugellátása megállapítását, vagy a nyugellátás megállapítása nélkül tovább dolgozva, egy évvel későbbi időponttól kérelmezi a nyugellátása megállapítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék elkülönítés

Nagy Norbert

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolás iratminta

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

A gyes beleszámít-e a 365 nap biztosítási időbe gyednél?

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close