hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján: íme egy példa a számításra

  • Winkler Róbert

A nyugdíjszámítás összetett, többlépcsős folyamat. Ennek megfelelően a keresőtevékenységet folytató, nyugdíjkorhatár előtt állók nehezen tudják eldönteni, hogy mikor járnának jobban, ha kérik a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugellátás megállapítását és tovább dolgoznak, vagy a nyugdíj megállapításának kérése nélkül folytatják tovább keresőtevékenységüket.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) rendelkezései között a nyugdíjnövelésre vonatkozóan két eltérő szabály található. Bár mindkét esetet nyugdíjnövelésként említi a jogszabály, azonban a jogosultsági feltételek és a növelés összegének számítása mégis különböző.

Az egyik nyugdíjnövelés a nyugellátás megállapítása előtt fennálló jogviszonyok „díjazására”, a másik éppen ellenkezőleg, a nyugellátás megállapítását követően fennálló keresőtevékenység „díjazására” épül.

Az első esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 21. §-a tartalmazza, mely szerint, ha az adott személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatára betöltésekor nem kéri a nyugellátása megállapítását, hanem legalább további 30 naptári napot továbbdolgozik, úgy abban az esetben, a keresőtevékenysége után, további szolgálati idő szerzésen túlmenően, nyugdíjnövelésre is jogosultságot szerez, mely növelés mértéke minden 30 nap után a későbbiekben megállapításra kerülő öregségi nyugdíja 0,5 százaléka lesz. Ennél a növelésnél tehát, a megállapítás időpontjában meghatározott nyugdíj összege kerül tovább növelésre az előzőekben említett mértékben. A nyugdíjnövelés érvényesítésére, kiszámítására és megállapítására a saját jogú nyugellátás megállapításával egyidejűleg kerül sor.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

A második esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 22/A. §-a tartalmazza, melynek rendelkezései szerint, amennyiben a saját jogú nyugellátás megállapítását követően az adott személy a nyugellátás folyósítása, vagy szüneteltetése mellett ismét kereső tevékenységet folytat, úgy abban az esetben a megállapított nyugellátást az e kereső tevékenységből származó nyugdíjjárulék alapot képező kereset egytizenketted részének 0,5 százalékával kell növelni. A nyugdíjasként fennállt keresőtevékenység alapján további szolgálati idő nem szerezhető, a növelés megállapítására pedig utólag, legkorábban a tárgyévet követő év végén kerülhet sor. Fontos megjegyezni, hogy a Tny. 22/A. §-a szerinti nyugdíjnövelés megállapítására 2018. évet követően kizárólag azok a nyugdíjasok szerezhetnek jogosultságot, akik a nyugdíj melletti keresőtevékenységüket nem munkaviszony keretében végzik. (Például közalkalmazottként, megbízási jogviszony keretében, egyéni, vagy társas vállalkozóként végez keresőtevékenységet.)

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mekkora lehet a különbség a két nyugellátás összege, illetve a nyugdíjnövelések összege között, ha valaki a nyugdíjkorhatára betöltésekor kéri a nyugellátása megállapítását, vagy a nyugellátás megállapítása nélkül tovább dolgozva, egy évvel későbbi időponttól kérelmezi a nyugellátása megállapítását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close