hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A korhatárt betöltött, illetve a kedvezményes nyugdíjjogosultsággal rendelkező nők társadalombiztosítási jogállása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A „normál” öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíjának a jogosultságai feltételi közötti különbségekről többnyire közismertek. Míg az előzőhöz betöltött nyugdíjkorhatárra és 15 vagy 20 év szolgálati időre – amelyből a hiányzó időszak, maximum 5 év, akár meg is vásárolható – van szükség, addig az utóbbi nincs korhatárhoz kötve, ám az érintettnek legalább 40 év jogosultsági idővel – ezen belül 32 év keresőtevékenységgel vagy ezzel egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel – kell rendelkeznie.

A nyugdíjjog megállapítását követően azonban a két személyi kör társadalombiztosítási jogállása azonos: mindkettő sajátjogú öregségi nyugdíjasnak minősül – ami alapján megilleti őket az egészségügyi szolgáltatás – és minden korlátozás nélkül végezhet keresőtevékenységet, melynek folytatása nem keletkeztet számukra biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget, amiből az is következik, hogy e tevékenységük alapján semmilyen társadalombiztosítási ellátás nem illeti meg őket.

A legfontosabb eltérésekkel a nyugdíjazás előtti időszakban találkozhatunk.

Az első munkajogi jellegű: míg a rá öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött munkavállaló a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alkalmazásában már nyugdíjasnak minősül, addig a 40 év jogosultsági időt már megszerzett – tehát szintén „bármelyik pillanatban” a nyugdíjazás mellett döntést hozható – hölgy nem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti a nyugdíjrögzítés és nyugdíjnövelés jogintézményét, és megtudhatja, milyen lehetőségekkel élhet a nyugdíjkorhatárt betöltött személy!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink