hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba vonulás helyett tovább dolgozna? Ezzel kell számolnia

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Bár az emberek többsége, ha jogosulttá válik a nyugellátásra, él is vele, nem kevesen vannak, akik inkább azt választják, hogy hosszabb-rövidebb ideig tovább dolgoznak anélkül, hogy nyugdíjuk megállapítását kérnék.

Ennek számos oka lehet, például az, hogy nem szeretnék egy napra sem megszüntetni a jogviszonyukat (ami a nyugdíjazás érdekében a munkavállalók vonatkozásában elengedhetetlen) vagy éppen a magasabb összegű ellátás reményében vállalják a „rádolgozást”.

Ezt a fogalmat általában nem minden nyugdíjra jogosult esetében alkalmazzuk, hiszen azok a hölgyek, akik még nem töltötték be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, de már megszerezték a 40 év jogosultsági időt, nem tartoznak ebbe a körbe. Velük kapcsolatban a jogszabály a további munkavégzés esetére sem tartalmaz semmilyen külön előírást, azzal, hogy jogosultságukat bármikor érvényesíthetik. Akár hat hónapra visszamenőleg is, feltéve, hogy azon a napon, melytől a folyósítást kérik, nem álltak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.

Ugyanakkor semmilyen garancia nincs arra, hogy például a két év múlva megállapítandó nyugdíj összege – jóllehet a szolgálati időhöz kapcsolódó szorzó néhány százalékkal növekszik – magasabb lesz, mint a most megállapítatott (plusz az éves emelésekkel növelt) ellátás. Változhat a kereset, változhatnak a megállapítás szabályai is.

A korhatárt betöltött és a nyugdíj megállapítása nélkül továbbdolgozók esetében azonban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) az esetleges veszteség elkerülését, illetve a várható nyugellátás „extra” növekedését a nyugdíjrögzítés, illetve a nyugdíjnövelés jogintézményével segíti.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből példán keresztül megtudhatja, mit jelent a nyugdíjrögzítés.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31