hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjba vonulás helyett tovább dolgozna? Ezzel kell számolnia

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Bár az emberek többsége, ha jogosulttá válik a nyugellátásra, él is vele, nem kevesen vannak, akik inkább azt választják, hogy hosszabb-rövidebb ideig tovább dolgoznak anélkül, hogy nyugdíjuk megállapítását kérnék.

Ennek számos oka lehet, például az, hogy nem szeretnék egy napra sem megszüntetni a jogviszonyukat (ami a nyugdíjazás érdekében a munkavállalók vonatkozásában elengedhetetlen) vagy éppen a magasabb összegű ellátás reményében vállalják a „rádolgozást”.

Ezt a fogalmat általában nem minden nyugdíjra jogosult esetében alkalmazzuk, hiszen azok a hölgyek, akik még nem töltötték be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, de már megszerezték a 40 év jogosultsági időt, nem tartoznak ebbe a körbe. Velük kapcsolatban a jogszabály a további munkavégzés esetére sem tartalmaz semmilyen külön előírást, azzal, hogy jogosultságukat bármikor érvényesíthetik. Akár hat hónapra visszamenőleg is, feltéve, hogy azon a napon, melytől a folyósítást kérik, nem álltak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban.

Ugyanakkor semmilyen garancia nincs arra, hogy például a két év múlva megállapítandó nyugdíj összege – jóllehet a szolgálati időhöz kapcsolódó szorzó néhány százalékkal növekszik – magasabb lesz, mint a most megállapítatott (plusz az éves emelésekkel növelt) ellátás. Változhat a kereset, változhatnak a megállapítás szabályai is.

A korhatárt betöltött és a nyugdíj megállapítása nélkül továbbdolgozók esetében azonban a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) az esetleges veszteség elkerülését, illetve a várható nyugellátás „extra” növekedését a nyugdíjrögzítés, illetve a nyugdíjnövelés jogintézményével segíti.  

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből példán keresztül megtudhatja, mit jelent a nyugdíjrögzítés.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs