Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A hatályos nyugdíjjogi szabályozásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) a nyugdíjnövelésre vonatkozóan két eltérő szabályt tartalmaz. Bár mindkét esetben nyugdíjnövelésként említi a jogszabály, azonban a jogosultsági feltételek és a növelés összegének számítása teljesen eltérő.

Az egyik nyugdíjnövelés a nyugellátás megállapítása előtt fennálló keresőtevékenység „díjazására”, a másik éppen ellenkezőleg, a nyugellátás megállapítását követően fennállt keresőtevékenység „díjazására” épül.

Az első esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 21. §-a tartalmazza, mely szerint, ha az adott személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor rendelkezik 20 év szolgálati idővel és nem kéri a nyugellátása megállapítását, hanem legalább további 30 naptári napot tovább dolgozik, úgy ezen keresőtevékenysége alapján a további szolgálatiidő-szerzésen túlmenően nyugdíjnövelésre is jogosultságot szerez.

A növelés mértéke minden 30 nap után a későbbiekben megállapításra kerülő öregségi nyugdíja 0,5 százaléka lesz. Ha az adott személy a nyugdíjkorhatárát betölti, de még nincs meg a 20 év szolgálati ideje, és tovább dolgozik, nyugdíjnövelésre csak akkor kezd jogot szerezni, ha a szolgálati ideje elérte a 20 évet, de nem vonul nyugdíjba, hanem még tovább dolgozik.

Ennél a növelésnél tehát a megállapítás időpontjában meghatározott nyugdíj összege kerül továbbnövelésre a fentiekben említett mértékben. A nyugdíjnövelés érvényesítésére, kiszámítására és megállapítására a saját jogú nyugellátás megállapításával egyidejűleg kerül sor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a második esetre vonatkozó jogi szabályozást!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close