Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A hatályos nyugdíjjogi szabályozásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) a nyugdíjnövelésre vonatkozóan két eltérő szabályt tartalmaz. Bár mindkét esetben nyugdíjnövelésként említi a jogszabály, azonban a jogosultsági feltételek és a növelés összegének számítása teljesen eltérő.

Az egyik nyugdíjnövelés a nyugellátás megállapítása előtt fennálló keresőtevékenység „díjazására”, a másik éppen ellenkezőleg, a nyugellátás megállapítását követően fennállt keresőtevékenység „díjazására” épül.

Az első esetre vonatkozó jogi szabályozást a Tny. 21. §-a tartalmazza, mely szerint, ha az adott személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor rendelkezik 20 év szolgálati idővel és nem kéri a nyugellátása megállapítását, hanem legalább további 30 naptári napot tovább dolgozik, úgy ezen keresőtevékenysége alapján a további szolgálatiidő-szerzésen túlmenően nyugdíjnövelésre is jogosultságot szerez.

A növelés mértéke minden 30 nap után a későbbiekben megállapításra kerülő öregségi nyugdíja 0,5 százaléka lesz. Ha az adott személy a nyugdíjkorhatárát betölti, de még nincs meg a 20 év szolgálati ideje, és tovább dolgozik, nyugdíjnövelésre csak akkor kezd jogot szerezni, ha a szolgálati ideje elérte a 20 évet, de nem vonul nyugdíjba, hanem még tovább dolgozik.

Ennél a növelésnél tehát a megállapítás időpontjában meghatározott nyugdíj összege kerül továbbnövelésre a fentiekben említett mértékben. A nyugdíjnövelés érvényesítésére, kiszámítására és megállapítására a saját jogú nyugellátás megállapításával egyidejűleg kerül sor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a második esetre vonatkozó jogi szabályozást!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close