hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jól gondolja meg, mikor menne ténylegesen nyugdíjba!

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az utóbbi időben több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy van-e módja a nyugdíjas személynek – a nyugdíjazását követően teljesített járulékfizetést is figyelembe véve – nyugellátás újbóli megállapítását kérni. Különösen gyakran vetődik fel ez a gondolat a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor azok esetében, akik a korhatár betöltése előtt váltak nyugdíjassá, illetve a nyugdíjazást követően valamilyen okból (kérelemre, kereseti korlát túllépése vagy valamilyen közszolgálati jogviszony létesítése miatt) esetleg szünetelt is a nyugellátásuk folyósítása.

A válasz egyértelmű nem, vagyis nincs mód arra, hogy nyugdíjas személy a nyugellátása újbóli megállapítását kérje. A sajátjogú nyugdíjas (e körbe tartoznak azok a hölgyek is, akik számára 40 év jogosultsági idejükre tekintettel állapították meg a nyugellátást a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. paragrafusának (2a) bekezdése alapján) a biztosítási kötelezettséggel járó, illetve kiegészítő tevékenységű egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyából származó jövedelme alapján fizetett nyugdíjjárulék révén nem tesz szert további szolgálati időre, illetve nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemre, kizárólag a Tny. 22/A szakasza szerinti 0,5 százalékos nyugdíjnövelésre jogosult.

Számolja ki az Adózóna kalkulátorával, mennyi ellátására lenne jogosult!

Ez vonatkozik a nyugellátás folyósítása szünetelésének az előzőekben említett eseteire is, amelynek tartama az érintett biztosítási jogviszonyában egyébként pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére is kötelezett.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.

Így például annak a nőnek, aki 40 év jogosultsági idejére tekintettel 2015-ben kérte a nyugdíjazását, abban az esetben sincs módja nyugellátása összegének újraszámolását kérni, ha ezt követően a közszférában elhelyezkedve a Tny. 83/C szakasza alapján szüneteltette az ellátását, és egyébként jelentős összegű nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelemre tett szert. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért van így mindez, és milyen lépéseket érdemes megfontolniuk a nyugdíj előtt állóknak.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X