211 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Saját termelésű készletek selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, hogy saját termelésű készletek (ásványvizek) gyártása során felmerült selejtet, hogy kell nyilvántartanom? A cégnél kinevezek egy embert, kötök vele egy megbízási szerződést, hogy mondjuk havonta ő fogja felügyelni a selejtezést, ezt jegyzőkönyvbe foglalja? Viszont ez után a termék után is meg kell fizetnem a termékdíjat? Áfát? Mi a helyes könyvelés? T869 hiányzó megsemmisült, állományból kivezetett készletek könyv szerinti értéke -K 258 Késztermékek? Vagy az K 581 saját termelésű készletek? Köszönöm válaszát!

Ingatlanvásárlás Kérdés

T.Cím ! Szeretném a segítségüket kérni ingatlan vásárlásának könyvelésére. Egy kft. vásárolt két egymás melletti családi házat azzal a szándékkal, hogy lebontás után új építésű lakásokat építsenek a telekre. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezek az ingatlanok ebben az esetben tárgyi eszközként fognak a könyvekben megjelenni vagy a 2-es számla osztályon kell szerepeltetni és nyilvántartásba venni? Igazából 28 millió forintról van szó, ennyibe került a két ingatlan. Válaszukat megköszönve. Tisztelettel Zsuzsa

Egyenlőtlen munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állattenyésztésben dolgozók folyamatosan dolgoznak nem rendkivüli munkaidőben. 15-17 napot dolgoznak 10 órában. Kérdésem: a munkaszerződésük mellékletét képező tájékoztatóban elegendő azt leírni, hogy 10 órát dolgoznak, és ott aláírja a munkavállaló is. Napi bérük van, ami fix napi díjból és mozgóbérből tevődik össze. A számfejtéskor a ledolgozott napok vannak bésrszámfejtve, a programban viszont szerepeltetve van a havi munkanap x 8 óra is. A ledolgozott munkaórájuk a pihenőidővel így megegyezik azzal, mintha normál órás munkarendben dolgoznának.Kérdésem, hogy vezethetjük-e így a munkaidő-nyilvántartást a ledolgozott napokkal, és elegendő-e ezt a tájékoztatóba beleírni?

Ingatlan piaci értékelése Kérdés

1./ A kft. az ingatlan értékét piaci értéken veszi fel 2015. 12. 31-ével. Az értékbecslést okleveles értékbecslő végezte. Kell-e könyvszakértő? A bruttó értékkülönbözetet külön kell nyilvántartani az értékelési tartalékkal szemben? A növelt ingatlan értékére kell 2016. évben értékcsökkenést elszámolni? 2./ Másik kérdésem bérelt ingatlanhoz kapcsolódik. A bérelt ingatlanon (lakóingatlan) végzett felújítást aktiválta a kft. Az értékcsökkenést 2 százalékban határozta meg. Jó ez így?

Alapítványok nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Érdeklődöm, hogy alapítványokat hol tartanak nyilván? Hogyan érhető el a nyilvántartás elektronikusan? Köszönettel: B.Zsuzsa

Járműköltség-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó fakitermeléssel foglalkozik, és traktorokat is használ a fakitermelésben. A traktorokhoz felhasznált gázolajról számla alapján vonja le az áfát. A 60/1992. (IV.1) kormányrendelet alapján a fogyasztási norma 3,5 liter/köbméter. Kell-e valamilyen külön nyilvántartást vezetni a felhasznált gázolaj mennyiségéről, ha a számlák alapján felhasznált gázolaj mennyisége nem több mint a 60/1992. (IV.1) kormányrendeletben meghatározott mennyiség? Ha nem vezet külön nyilvántartást, és nem több a fogyasztás, mint a 60/1992 (IV.1) kormányrendeletben meghatározott norma, akkor levonható-e a számlára vásárolt gázolaj áfája? Ha szeretne kamionrakással és fakiközelítéssel is foglalkozni a vállalkozó, akkor milyen nyilvántartást kell vezetni a gázolaj elszámolásához (mivel régiek a traktorok, nincs bennük üzemóra)? Köszönöm válaszukat.

Tévhitek a piaci ár megállapításának kötelezettségéről Cikk

Közeleg az éves beszámolók és a társaságiadó-bevallások beadási határideje, és ezzel együtt – akinek kötelező – a piaciár-dokumentációk elkészítésének, aktualizálásának határideje is. A piaciár-megállapítási, -alkalmazási kötelezettség azonban nem csak azokra vonatkozik, akiknek a vonatkozó PM rendelet szerint valamilyen szintű dokumentációt kell készíteniük.

Nyilvántartásba vennék az airbnb-seket Cikk

Az európai szállodaszövetség szerint regisztrálni kellene a megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) keretében működő, rövidtávú lakás-bérbeadással foglalkozókat – közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel az ágazat berlini tanácskozását követően.

Hiányzik a szolgálati idő a nyilvántartásból: így igazolhatja Cikk

Hogyan kell igazolni a nyugdíjbiztosító nyilvántartásából hiányzó szolgálati időt? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Számlázási program nyilvántartása főkönyvben hogyan történik? Kérdés

Buszvezetők foglalkoztatási típusa és munkaidő-nyilvántartási formája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 10 fő alatti létszámmal dolgozó, buszvezetőket foglalkoztató kft.-ről van szó, ahol jellemző a szezonalitás. Szezonon kívül a munkaidő még a napi 8 órát sem fedi le. Tavasztól őszig erősebb a munkavégzés, ilyenkor a napi munkaórák száma jóval meghaladja a 8 órát (12 óra is lehet). Ha a cég a szokásos munkaidő-nyilvántartási formát használja, akkor a téli időszak ráfizetés lenne, mivel nem tudják kihasználni a dolgozók 8 órás munkaidejét. A szezon folyamatos túlórát (napi minimum 10-12 óra) és hétvégi munkavégzést jelent, ami túl költségesnek tűnik a túlóra és hétvégi munkavégzés általános szabályai szerint. Milyen foglalkoztatási típus és munkaidő-nyilvántartási forma javasolt abból a célból, hogy megfeleljen a jelenléti vagy munkaidő adminisztrációnak, ugyanakkor ne kelljen indokolatlanul magas járulék- és adóalappal számolni? (Az indokolatlanságot arra értjük, hogy ha léteik erre a kiegyenlítetlen munkaidő beosztásra kedvező foglalkoztatási típus, akkor ennek ismeretében ne fizessen feleslegesen többet a munkáltató.) Válaszát előre is köszönve. Tisztelettel.

Szünetelés időtartama alatt befolyt katás bevétel Kérdés

Tisztelt szakértő! 2015. 11. 30. naptól szüneteltetem katás egyéni vállalkozásomat. Még 2015 november elején kibocsátottam egy átutalásos számlát, amelynek ellenértéke csak a szünetelés időtartama alatt, azaz 2015. december 17. napon folyt be. Hogyan kell ez után a szünetelés alatt befolyt, kataalanyként kiszámlázott bevétel után adóznom? A katás bevételi nyillvántartásban hogyan kell szerepeltetnem? Válaszát előre is köszönöm.

Euróban fizetés online pénztárgéppel rendelkező helyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Online pénztárgéppel rendelkező kereskedelmi helyeken mi a teendő, ha a vevő euróban szeretne fizetni? Egyre több ilyen eset van, ezért a kereskedő szeretné ezt lehetővé tenni vevői részére. Milyen kötelezettségei vannak ilyenkor a kereskedőnek? A nyugtát forintban tudja elkészíteni. Az üzletben kihelyezett árfolyamon átszámolja az összeget. Visszaadhat forintban? A pénztárgépben lehetősége van az euro értékét rögzíteni? A NAV pénztárban lévő összeg ellenőrzésekor hogyan tud a kasszában lévő forinttal és az euróval elszámolni? A helyszínen milyen nyilvántartást kell vezetni? Köszönettel: Boros Zsanett

Ajándékutalvány készítése minden nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes megoldás az, ha az üzletbe betérő vásárló ajándékutalvány-vásárlási igényére a következő választ kapja: "Nincs ajándékutalványunk, de csinálok egyet"? Nem tartom valószínűnek, hogy ilyenkor mellé elkészül a szabályzat is! Azonban meg van annak a valószínűsége, hogy a szigorú számadású bizonylat megvalósítása is sérül. Ha ez így nem korrekt, van-e olyan megoldás, hogy ez a módszer megfelelő legyen? Válaszát előre is köszönöm!

Fogyasztói árak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó számára 2013. évben a fogyasztói árakró, illetve azok változásairól kellett-e valamilyen nyilvántartást vezetni, ha igen, mi a konkrét jogszabályi háttér? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számla vagy számviteli bizonylat szükséges

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close