hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése – júliustól már akár 3 évig

  • Lepsényi Mária

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van tevékenységük szüneteltetésére, amely arra szolgál, hogy a tevékenységét csak átmenetileg felfüggeszteni kívánó egyéni vállalkozó törlésére ne kerüljön sor. A szüneteltetésnek azonban szigorú feltételei vannak, bejelentési kötelezettséggel jár, és az időtartama is meghatározott.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (továbbiakban: Evtv.) rendelkezik az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésével kapcsolatos eljárási szabályokról.

2017. január elsejétől az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdték el a tevékenységüket szüneteltetni.

Olvassa el az Adózóna „Kockázatos-e szünetelő egyéni vállalkozótól befogadni számlát?”, „Így igényelhető vállalkozóként táppénz, csed és gyed – mutatjuk a részleteket” és „Személygépkocsi-lízing: adózás, költségelszámolás egyéni vállalkozónál” írását is!

Akik 2017. január elseje előtt kezdték el a tevékenységüket szüneteltetni, azokra a 2016. december 31-én hatályos rendelkezés vonatkozik, nevezetesen az, hogy a tevékenység legfeljebb 5 évig szüneteltethető. Esetükben az 5 év ebben az évben lejár. Ilyen eset lehet, ha például valaki 2016. szeptember elsejétől szünetelteti a tevékenységet, mivel esetében 2021. augusztus 21-én az 5 év lejár.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mikortól szüneteltethető az egyéni vállalkozás három évig, ehhez hol és milyen bejelentési kötelezettségeket kell megtennie!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close