hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése – júliustól már akár 3 évig

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az egyéni vállalkozóknak lehetőségük van tevékenységük szüneteltetésére, amely arra szolgál, hogy a tevékenységét csak átmenetileg felfüggeszteni kívánó egyéni vállalkozó törlésére ne kerüljön sor. A szüneteltetésnek azonban szigorú feltételei vannak, bejelentési kötelezettséggel jár, és az időtartama is meghatározott.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (továbbiakban: Evtv.) rendelkezik az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésével kapcsolatos eljárási szabályokról.

2017. január elsejétől az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ez a szabály azokra vonatkozik, akik 2016. december 31-ét követően kezdték el a tevékenységüket szüneteltetni.

Olvassa el az Adózóna „Kockázatos-e szünetelő egyéni vállalkozótól befogadni számlát?”, „Így igényelhető vállalkozóként táppénz, csed és gyed – mutatjuk a részleteket” és „Személygépkocsi-lízing: adózás, költségelszámolás egyéni vállalkozónál” írását is!

Akik 2017. január elseje előtt kezdték el a tevékenységüket szüneteltetni, azokra a 2016. december 31-én hatályos rendelkezés vonatkozik, nevezetesen az, hogy a tevékenység legfeljebb 5 évig szüneteltethető. Esetükben az 5 év ebben az évben lejár. Ilyen eset lehet, ha például valaki 2016. szeptember elsejétől szünetelteti a tevékenységet, mivel esetében 2021. augusztus 21-én az 5 év lejár.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mikortól szüneteltethető az egyéni vállalkozás három évig, ehhez hol és milyen bejelentési kötelezettségeket kell megtennie!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs