hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Otthoni munkavégzés, távmunka, szabadságkiadás: munkajogi tanácsok év végére

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Cikkünkben összeszedtük azon legfontosabb, munkajogi teendőket, amelyeket az év végén, vagy a következő év elején érdemes elvégezni.

Feltétlenül szabályozzuk az otthoni munkavégzést!

Az otthoni munkavégzés szabályozását az elkövetkezendő években nehezen fogják a munkáltatók kikerülni. Fontos tudni, hogy az otthoni munkavégzés és a távmunkavégzés között lényegében elszámolásbeli különbségek vannak csupán. A munkáltató és a munkavállaló ugyanis a munkavégzés helyeként a munkavállaló lakóhelyét is megjelölhetik. Ebben az esetben nem távmunkavégzésről beszélünk, illetve a kedvező költségelszámolási szabályok sem érvényesülnek.

A munkáltató és a munkavállaló azonban a munkaszerződésben a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában is megállapodhatnak, amely alapján a munkavállaló a rendszeres munkavégzés helyétől elkülönült helyen is végez munkát. A veszélyhelyzet folyamán távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben legfeljebb a munkanapok egyharmada esetén végezhet munkát, ám e szabálytól a felek eltérhetnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen előnyei vannak, illetve milyen megkötéssel jár a távmunkavégzés a home office-hoz képest, s mit érdemes és kell átgondolniuk a munkáltatóknak a szabadságkiadással kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink