hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kriptovalutáról – adózási és számviteli szempontból

  • adozona.hu

Az internet terjedésével egyre többen foglalkoznak kriptovaluták bányászatával, kereskednek ilyen modern fizetőeszközökkel. De vajon mikor kell jövedelmet megállapítani, milyen árfolyamon számíthatjuk át ezeket, milyen nyilvántartásokat kell vezetni stb.? Olvasói kérdésre Kiss Péter a TruTax adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyre többen foglalkoznak kriptovalutákkal – -bányászattal és -kereskedéssel is. Kérdéseim az ebből a tevékenységből keletkező jövedelem utáni adózáshoz kapcsolódnak.
1. Mikor kell a jövedelmet megállapítani kereskedés esetén? A bitcoin eladásának napján, vagy azon a napon amikor az ebből származó nyereséget törvényes fizetési eszközre váltják?
2. Milyen árfolyamot kell alkalmazni?
3. Milyen nyilvántartást kell vezetni?
4. Bányászat esetén milyen költségek számolhatók el? Mi lesz a bekerülési érték, amit értékesítéskor levonhatunk?
5. Rendszeres tevékenység esetén kell-e áfával számolni?
6. Rendszeres tevékenységként végezheti-e magánszemély vállalkozás (adószám) nélkül? A fenti kérdésekre mind a magánszemélyekre, mind a társaságokra vonatkozó adózási szabályokra kíváncsi lennék. A kiva adózásra van-e valamilyen hatása ennek a tevékenységnek, kell-e adóalap-módosító tételekkel számolni? Kata adózás esetén a bevételbe betéve, az egyéb jövedelem szerinti adózás elkerülhető?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kriptovaluták adózása egy igen komplex téma. Szinte minden esetben sok részletkérdés merül, merülhet fel a háttérrel, körülményekkel stb. kapcsolatban, amelyek szükségesek a pontos válaszadáshoz. Ez alapján kérjük vegye figyelembe, hogy válaszokkal általánosságban tudunk szolgálni. Az adott eset összes körülményére tekintettel lehet helytálló tanácsot adni.

1. Mikor kell a jövedelmet megállapítani kereskedés esetén?

A bitcoin eladásának napján, vagy azon a napon amikor az ebből származó nyereséget törvényes fizetési eszközre váltják?

Az adó megállapításának ideje a bevétel megszerzésének időpontja, azaz például, amikor jóváírják az elektronikus számlán az összeget.

Olvassa el a témához kapcsolódóan az Adózóna „Kriptovaluták és egyéb modern jövedelmek adózása” és „Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban” című írásait is!

2. Milyen árfolyamot kell alkalmazni?

Meg kell nézni mind a beszerzés, mind az értékesítés napjára vonatkozó MNB által publikált hivatalos devizaárfolyamot. Emellett választható (ha pl. kedvezőbb az árfolyam) a megszerzés napját megelőző hónap 15-i napi devizaárfolyam.

Lásd még a következő Adózóna válaszokat a témában: Kriptovaluta, bitcoin nyereség adózása magánszemélyként, Kriptovaluta-befektetés!

3. Milyen nyilvántartást kell vezetni?

Magánszemély esetén a brókercég/kereskedőcég által adott kivonatot kell megőrizni és a kapcsolódó szja-bevallást.

Cégek esetén a kivonaton kívül az analitikus nyilvántartásokat és a vonatkozó bevallásokat.

4. Bányászat esetén milyen költségek számolhatók el? Mi lesz a bekerülési érték, amit értékesítéskor levonhatunk?

Magánszemély esetében meglátásunk szerint a kriptobányászat alapvetően önálló tevékenységnek minősül. Ebből adódóan a költségek elszámolási módja lehet tételes költségelszámolással vagy 10 százalék diktált költséghányaddal. Tételes költségelszámolás esetén a tevékenységgel szorosan összefüggő költségeket lehet elszámolni [lásd ehhez a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXXVII. törvény (Szja tv.) 3. számú melléklete I., pl. kripto-bányászathoz használt tárgyi eszközök, banki díjak, internet, telefonköltség, tanácsadói díjak, könyvelési díjak stb.]. Fontos, hogy a magánszemély rendelkezzen számlákkal ezen szolgáltatásokról.

Tao. (a társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény) és kiva (a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2021. évi CXLVII.) törvény szempontjából szintén a kriptobányászattal összefüggő költségek, tárgyi eszköz beszerzések stb. számolhatóak el. Természetesen ezekben az esetekben is tekintettel kell lenni az általános és speciális Tao. és kiva törvény szerinti előírásokra.

5. Rendszeres tevékenység esetén kell-e áfával számolni?

A magyar jogszabályokban a kriptovaluták adásvételére (kereskedésére) és a kripto-bányászati tevékenységre nincs speciális szabály. Az ilyen jellegű jövedelmekre az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXVII. törvény (áfatörvény) általános és speciális – tárgyi adómentességre – vonatkozó szabályait és az adott tevékenység összes körülményét kell megvizsgálni.

Lásd még a témában egy korábbi Adózóna választ!

6. Rendszeres tevékenységként végezheti-e magánszemély vállalkozás (adószám) nélkül? A kiva adózásra van-e valamilyen hatása ennek a tevékenységnek, kell-e adóalap-módosító tételekkel számolni? Kata adózás esetén a bevételbe betéve, az egyéb jövedelem szerinti adózás elkerülhető?

A fent említett adózási formák lehetségesek (szja önálló tevékenység, egyéni vállalkozás, kata, kiva, tao). Konkrét válasz az adott körülmények ismeretében adható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzre való jogosultság lejárta

Széles Imre

tb-szakértő

Lakásbérleti szerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs