Fejlesztési tartalék időbeni felhasználása egyéni vállalkozónál

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az éves bevallások kitöltésekor sokak számára okoz meglepetést, hogy a fejlesztési tartalék címén nyilvántartott összeg nem tekinthető határidőben felhasználtnak. Ennek oka többnyire az, hogy a megrendelt eszköz nem érkezik meg időben, nem kerül az egyéni vállalkozó tulajdonába, hiába adott előleget.

A tárgyi eszköz beszerzéséhez, előállításához kapcsolódó előleg még nem értelmezhető beruházásként, a beruházásra adott előleg tulajdonképpen mindaddig a másik féllel szemben fennálló követelést jelent, amíg az a felek közötti szerződésben meghatározott kötelezettségét nem teljesíti (nem tesz eleget a megrendelésben foglaltaknak).

Ebből következően az előleg, foglaló fizetése nem minősülhet a tárgyi eszköz beszerzése, előállítása érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak, így nem tekinthető a fejlesztési tartalék kivezetését lehetővé tevő beruházási költségnek.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995.évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 49/B § (16) bekezdése szerint a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeg csak abban az esetben vezethető ki a nyilvántartásból, ha a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóévben

  • kizárólag üzemi célt szolgáló,
  • értékcsökkenési leírás alapját képező,
  • nem ingyenesen megszerzett, vagy előállított tárgyi eszköz megszerzése, vagy előállítása érdekében beruházási, felújítási kiadásokat hajt végre az egyéni vállalkozó [szja-törvény 49/B § (16) bekezdés].

Az szja-törvény 3. § 54. pontja szerint beruházási költségnek minősül az e törvény szerint költségként elismert, igazolt, a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezés napjáig felmerült, az előírt nyilvántartásban feltüntetett kiadás, amely lénye­gében a beszerzési árat jelenti.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a fel nem használt, illetve a nem megfelelően felhasznált fejlesztési tartalék kapcsán milyen esetbe kell adót, valamint késedelmi pótlékot fizetni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs