Nyugdíjbiztosítási nyilvántartás: így lehet az adatokat megismerni, lekérdezni

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

A nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő biztosítási jogviszonyok megismerésére, lekérdezésére több eljárás keretén belül van lehetőség.

Az egyik ilyen eljárás a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 96. paragrafusának (8) bekezdése szerinti, a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásba bejelentett adatainkról történő kivonat kérése, mely kérelmet az érintett személy vagy képviselője terjesztheti elő a nyugdíjbiztosítási szervnél.

A kivonat tartalmazza, hogy az érintett személynek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban rendelkezésre álló adatok alapján mely foglalkoztatónál, milyen időszakban állt fenn biztosítási jogviszonya, továbbá kérelmezni lehet a kereseti/jövedelmi adatai feltüntetését is 1988. január 1-jétől kezdődően. A kivonat kérhető a nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található összes adatra vagy egy meghatározott időszakra, illetve konkrét foglalkoztatóra vonatkozóan is. A kivonatot az arra irányuló kérelem beérkezését követő 15 napon belül ki kell adni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan lehet benyújtani a kivonat kiadására irányuló kérelmet, s milyen adategyeztetési eljárásban kell részt venni, hogy az érintett magánszemély információkhoz juthasson a biztosítási jogviszonyáról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
jakbol

Tisztelt Adózóna support!

Sajnos minden nap értesítést kapok az "Adózóna" rendszertől, hogy előfizetésünk hány nap múlva lejár.
A következő egy évre az előfizetés már megtörtént, s erről értesítést is kaptunk Önöktől 2021.10.15-én.

Üdvözlettel:
Jakab Boldizsárné
Dialcont Kft.
főkönyvelő

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs