163 találat a(z) munkavégzés cimkére

Mikor jár bér munkavégzés nélkül is? Cikk

A munkabérért meg kell dolgozni. Ugyanakkor van néhány olyan nevesített eset a munka törvénykönyvében, amikor tényleges munkavégzés hiányában is köteles bért fizetni a munkáltató. Ilyen például a jól megérdemelt szabadság tartama. Cikkünk a további esetekről szól, melyekkel jó tisztában lennie a munkaviszony mindkét pólusán álló félnek.

Így lehet nyitva pünkösdkor Cikk

Nyitva lehet-e pünkösdkor az élelmiszerbolt, a dohánybolt vagy a fagyis, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak? Ha igen, milyen pótlék ellenében? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Tevékenység és munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk alkalmanként nem a munkaszerződésben megjelölt helyen dolgozik. A cégnek nincs a másik helyen telephelye. Ez szabályos lehet, vagy kell telephely-bejegyzés? Hisz a munkavállaló által a munkáltató is végez így tevékenységet máshol is. Ha ez szabálytalan, milyen következményei lehetnek, és mit érdemes tenni, hogy ez megszűnjön? Köszönettel.

Munkaszüneti napi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidőben, többműszakos munkarend esetén, munkaidőkeretes foglalkoztatás során dolgozhatnak-e a munkavállalók? Nem megszakítás nélküli munkarend, csupán többműszakos. Van, hogy a munkaszüneti nap hétvégére esik, van hogy hétköznapra, és mivel előre kell tervezni a munkaidőbeosztást, kérdés, hogy beoszthatók-e munkaszüneti napokra a munkavállalók rendkívüli munkaidőben (mert rendes munkaidőben nem dolgoztathatóak munkaszüneti napon)? Köszönettel.

Becsülte a vízóraállást – jogos a rendkívüli felmondás Cikk

Lényeges kötelezettségszegés, ha a vízóraleolvasó a vízmérők megtekintése nélkül becsült mérőállást rögzít vagy nem győződik meg a pontos mérőállásról – mondta ki a Kúria.

Kft. tag és egyben ügyvezető munkavégzése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy magánszemély, aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik és 100 százalékos tulajdonosa a kft.-nek, ügyvezetői tevékenységét megbízási jogviszonyban látja el (alapító okiratban rögzítve). A kft. tevékenysége személygépjármű-kereskedelem. Havi szinten 1-2 db autó vásárlása, eladása történik. Az lenne a kérdésem, hogy az ügyvezetőnek az 1-2 autó vásárlása, illetve eladása napjára kell-e valamilyen biztosítási jogviszonyt létesíteni-e a kft.-vel vagy díjazás nélkül tevékenykedhet az év végi osztalék reményében? 2. Biztosítási jogviszony nélküli magánszemély lehet-e 50 százalékos kft.-tulajdonos, és lehet-e ügyvezető (munkaszerződéssel) és munkavállaló (autószerelő) heti 20 órában, bruttó 85 ezer forint munkabérrel? Ilyen esetben vannak-e a minimálisan fizetendő járulékok? Válaszát előre is köszönöm!

Ki dolgozhat nagypénteken? Cikk

Április 14-én, nagypénteken vásárcsarnokban dolgozhat-e a munkavállaló? Ha igen, milyen plusz juttatást kell neki adni? – kérdezte egyik olvasónk. Szakértőnk, dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Németországi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. Németországban kiállítás kivitelezését, építését végzi magyar megrendelő részére. Alkalmazni kell-e az alkalmazottaknak német minimálbért a kiküldetés idejére? Bérszámfejtéskor a német vagy magyar ünnepnapok és munkaszüneti napok a mérvadóak-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó gyed melletti munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Főállású evás egyéni vállalkozó jelenleg gyesen van. Gyed mellett munkavégzés folytatott, kellett-e járulékot fizetnie? Várom válaszukat. Köszönettel: Mrena Tiborné

Nyugdíj melletti munkavégzés kereseti maximuma Kérdés

Nők 40 éves munkaviszonnyal nyugdíjba vonuló továbbfoglalkoztatása esetén, ha szakképzett dolgozóról van szó, akkor a garantált bérminimum 180 százaléka vehető figyelembe vagy csak a bérminimum?

Belföldi kft. EU-s tagállamban végez munkát Kérdés

1. Egy kft. az ügyvezető (közreműködő) és 10 fő alkalmazott EU-s tagállamban végez munkát. A két cég egymás között hogyan számlázza le az elvégzett munkát? A munkavállalók a magyar kft.-nél vannak be jelentve. 2. Magyarországon bejegyzett cég kölcsönözhet-e munkaerőt EU-s tagállamban, milyen feltételei vannak? A dolgozói kiküldetésnek EU-s tagállamba milyen feltételei vannak? Hány hónapig lehet kiküldetében lenni?

Öregségi nyugdijhoz szolgálati idő számítása Kérdés

2016 augusztusától öregségi nyugdíjat kértem, mivel betöltöttem a nyugdíjkorhatárt. Előtte 2001. decembertől rokkantnyugdíjas voltam, de mellette dolgoztam végig, így a jövedelemből nyugdíjjárulék is lett vonva. Meglepődve vettem tudomásul, hogy 2001. decembertől 2011. december 31-éig szolgálati idő nem lett figyelembe véve, csak 2012. január 1-jétől 2016. augusztusig. Mikortól módosult, hogy a fent említett időszak kiesik a szolgálati idő számításából?

Bekeményítettek az osztrákok: célkeresztben a magyar bevándorlók Cikk

Tüzetesen ellenőrzik az osztrák hatóságok, hogy a magyar munkavállalók Magyarországon is felvesznek-e családi pótlékot gyermekeik után.

Egyszerűsített foglalkoztatás napi órakerete Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy egy egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Különösen az érdekelne, hogy akinek van egy heti 40 órás főállása, mellette dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára szolgálnak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? Köszönöm a választ!

Külföldi munkavégzés szolgálati járandóság mellett Kérdés

Franciaországban dolgozom munkaszerződéssel. Éves keresetem évi 16 ezer euró, járulékot Magyarországon nem fizetek. Magyarországon 2012. január elseje óta a szolgálati nyugdíjam helyébe lépő szolgálati járandóságot kapok. Kérdésem: esetemben hogyan kell értelmezni az erre vonatkozó kereseti korlátot az 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/B § rendelkezései alapján? Vagyis kell-e kérnem vagy sem a szolgálati járandóság szüneteltetését? A választ előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs