hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szombati munka – a bérpótlékfizetés elkerülhető

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az általános munkarend szabályai érvényesülnek, ha a munkáltató a munkavállaló adott heti munkaidejét hétfőtől péntekig osztja be, és az adott héten a munkavállaló szombaton és vasárnap heti pihenőidejét tölti. Ilyen esetben a szombati munkavégzés rendkívüli munkavégzésnek minősül és a munkavállaló bérpótlékra jogosult. Ugyanakkor a bérpótlék fizetésének kötelezettsége – feltéve, ha a munkáltató működése is engedi – jól átgondolt munkaidő-beosztással elkerülhető.

A munkarend és a munkaidő-beosztás együttesen szolgálja a munkáltató gazdaságos működését: meghatároz egy olyan rendszert, amelynek a keretében a munkavállaló munkaidejét naptári napokra osztja be és kiadja a pihenőnapokat.

A munkaidő-beosztás szabályait a munkáltató állapítja meg. Ennek során egyoldalúan, szabadon dönthet arról, hogy eltér az általános munkarendtől és elszámolási időszakot vagy munkaidőkeretet vezet be. Ez lehetővé teszi az egyenlőtlen munkaidő-beosztást, mely során a munkanapok és pihenőnapok az általános munkarendtől eltérően határozhatóak meg, a munkaidő a munkanapokra egyenlőtlenül osztható be.

Így akár szombatra is beosztható rendes munkaidő, melynek következménye, hogy nincs bérpótlékfizetési kötelezettsége a munkáltatónak. Sőt, azt is megteheti, hogy minden általa meghatározott napra 8 órára osztja be a munkavállalót, de a pihenőnapokat például vasárnapra és hétfőre adja ki.

Megfigyelhető, hogy a munkanap-áthelyezéseknek mindig a szombat esik áldozatául. A munkanap-áthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a vonatkozó miniszteri rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja. Ennek azonban ára van: az azonos hónapra eső egyik szombat cserébe munkanap lesz. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért a szombatra esett a választás és hogy az áthelyezett munkanapnak a szabadság kiadása szempontjából mely munkavállalók tekintetében van jelentősége!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs