hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kiküldöttek juttatásairól döntött az uniós bíróság

  • MTI

A kiküldött munkavállaló a munkavégzés helye szerinti ország szociális rendszerében biztosított akkor is, ha egy másik cég kiküldött munkavállalóját váltja fel – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Az Európai Unió luxembourgi bírósága az Ausztriában dolgozó kiküldött magyar munkavállalók juttatásainak csökkentése miatt indított perben kimondott ítélete szerint bármely uniós tagállam társadalombiztosítási hatósága által kiállított úgynevezett A1-es igazolás a munkavégzés helye szerinti tagállam szociális biztonsági intézményeit és bíróságait mindaddig köti, amíg ezt az igazolást a kiállító tagállam vissza nem vonja, vagy érvénytelennek nem nyilvánítja.

Az ügy előzménye, hogy az Alpenrind nevű salzburgi vágóhidat üzemeltető osztrák cég 2012 és 2014 között az ott feldolgozandó hús felvágásával és csomagolásával egy magyar vállalkozást, a Martin Meat nevű céget bízta meg, amely a munkákat kiküldött magyar munkavállalók közreműködésével végezte el. A hús felvágásával és csomagolásával kapcsolatos feladatokat később egy másik magyar cég, a Martimpex nevű vállalkozás kiküldött munkavállalói látták el. A kérdéses időszakban Magyarországról kiküldött mintegy 250 munkavállaló tekintetében a magyar társadalombiztosítási hatóság úgynevezett A1-es igazolás kiállításával tanúsította, hogy a munkavállalók a magyar társadalombiztosítási szabályok hatálya alá tartoznak. Az osztrák hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy az érintett munkavállalókat a vágóhídi szolgáltatásokat korábban nyújtó magyar cég kiküldött munkavállalóinak leváltása céljából küldték ki Ausztriába, és így e munkavállalók az osztrák társadalombiztosítási szabályok hatálya alá tartoznak.

A jogvitából per lett, és az abban eljáró osztrák bíróság egyrészről arra keresett választ, hogy a kiküldött munkavállalók leváltásával kapcsolatos tilalom akkor is alkalmazandó-e, amikor a korábban, illetve a később kiküldött munkavállalók nem ugyanazon cég alkalmazásában állnak. Másrészről arra volt kíváncsi, hogy a jelen ügy körülményei között is megmarad-e a magyar társadalombiztosítási hatóság által kiállított A1-es igazolások kötelező ereje.

A luxembourgi uniós bíróság megjegyezte, az A1-es igazolásra vonatkozó határozat akkor is érvényes, ha az igazolást tévesen állították ki és azt vissza kell vonni.

Amennyiben egy kiküldött munkavállalót egy másik munkáltató által kiküldött munkavállaló vált fel, ez utóbbi munkavállaló nem tartozhat azon tagállam jogszabályainak hatálya alá, amelyben munkáltatója rendes tevékenységét végzi – tették hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs