103 találat a(z) munkavédelem cimkére

Munkaruha, védőruha: mikor kell biztosítani? Homályos jogszabályi rendelkezések Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a munkáltatónak kötelező-e munkaruhát biztosítania a munkavállalóknak, s hogy miben különbözik a munkaruha a védőruhától. A hatályos munka törvénykönyve nem ad fogódzót.

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy ügyvezetőt egy munkás halála miatt Cikk

Egy év fogházbüntetésre ítélte - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztve - jogerősen a Berettyóújfalui Járásbíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azt a vádlottat, aki egy építkezésnél elmulasztotta a munkabiztonsági intézkedéseket, és emiatt egy ember meghalt – közölte a Debreceni Törvényszék pénteken az MTI-vel.

Így dolgozhatunk nyáron távmunkában Cikk

Sokan ábrándoznak arról, hogy nyáron a munkát, amennyiben annak jellege alapján ez lehetséges, otthonról vagy a nyaralójukból végezzék. Erre biztosít lehetőséget a távmunkavégzés jogintézménye, illetve a munkáltató rugalmassága. Az alábbiakban ennek jogi kereteit vesszük szemügyre. Nézzük, mire kell ügyelnünk!

Veszélyhelyzet meghosszabbítása, európai minimálbér, kriptoeszközök szabályozása az Országgyűlés napirendjén Cikk

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-éig történő meghosszabbításáról dönthet ma az Országgyűlés. Egyebek mellett szavaznak még a képviselők az uniós jogharmonizációt is célzó, a kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslatról. A határozathozatalok után a parlament megvitatja a munkavédelemről szóló törvény módosításáról, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokat.

Embernap fogalma Kérdés

Nőttek a munkaügyi bírságok Cikk

Az egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 24/2024. kormányrendelet 5–11. §-ai 2024. március 1. napjával módosították a munkaügyi (foglalkoztatásfelügyeleti) ellenőrzések szabályait, azaz a 115/2021. kormányrendeletet. A változásokat az alábbiakban mutatjuk be.

A munkavédelmi bírságokra vonatkozó új szabályok: szorzók, csökkentési és növelési lehetőségek, nyitott kérdések Cikk

Március 1-jétől szigorodnak a munkavédelmi bírságokra vonatkozó szabályok, amelyeket a 25/2024. számú új rendeletben hirdetett ki a kormány. Ettől a naptól hatályát veszti a 273/2011. kormányrendelet.

Itt az első NGM-rendelet a munkavédelmi oktatási tematikáról Cikk

A munkavédelmi törvény (Mvt.) február 1-jei változtatása révén a nemzetgazdasági miniszter a rendeletében meghatározott álláshelyek, munkakörök esetében általános munkavédelmi oktatási tematikát határozhat meg, mely esetben a munkavédelmi oktatás a tematika átadásával vagy elérhetővé tételével is teljesíthető. A 6/2024. NGM-rendelet az első ilyen miniszteri joggyakorlás.

Fontos változások a foglalkoztatásban – mutatjuk, mire érdemes figyelnie a munkáltatónak Cikk

2023-ban rengeteg foglalkoztatás területét érintő változás történt, amelyek közül a legfontosabbakat érdemes időről időre áttekinteni. Cikkünkben – a feladatok kissé önkényes, de nem kevéssé releváns módon történő kiválogatásával – a vállalkozások számára kívánunk a megfelelési feladataikhoz segítséget nyújtani. Nézzük mire ügyeljünk különösen!

Megjelent a „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások” című webinárium videófelvétele Cikk

Az Országgyűlés 2023. év végén a foglalkoztatás területét érintő jelentős jogszabály-módosításokat fogadott el. Változtatott a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény, a foglalkozás-egészségügy szabályain, illetve a tűzvédelem területén is új jogszabály született. Ezen változások több tucat jogszabályban öltöttek formát, így egységes áttekintésük nem egyszerű. Ebben kívánunk a vállalkozások számára segítséget nyújtani. Végül az utóbbi időben született és a foglalkoztatás területét érintő bírósági döntéseket is röviden ismertetjük.

Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások – webinárium Cikk

Az Országgyűlés 2023. év végén a foglalkoztatás területét érintő jelentős jogszabály-módosításokat fogadott el. Változtatott a munka törvénykönyve, a munkavédelmi törvény, a foglalkozás-egészségügy szabályain, illetve a tűzvédelem területén is új jogszabály született. Ezen változások több tucat jogszabályban öltöttek formát, így egységes áttekintésük nem egyszerű. Ebben kívánunk a vállalkozások számára segítséget nyújtani. Végül az utóbbi időben született és a foglalkoztatás területét érintő bírósági döntéseket is röviden ismertetjük.

Kevésbé óvják a képernyő előtt dolgozókat a munkavédelmi előírások Cikk

A karácsonyi jogszabálydömpingben tovább folytatódott a munkavédelmi tárgyú jogszabály-módosítások sora. Ennek részeként a 191. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 59/2023. GFM rendelet alapján változtak a képernyő előtti munkavégzésre vonatkozó szabályok. Az alábbiakban ezen változásokat az alapvető szabályokkal együttesen ismertetjük.

Ezek a munkajogi változások léptek hatályba év elején Cikk

Számos jogszabályban és eltérő hatályba lépéssel jelentek meg a 2024-re vonatkozó munkajogi változások, amelyek közül a legfontosabbakat az Andersen Magyarország összegezte cikkében.

Iratmegőrzési szabályok: könnyebb lesz kiigazodniuk a munkáltatóknak Cikk

Könnyítések várhatók a munkára való orvosi alkalmassági vizsgálatokra, a munkaügyi iratok megőrzési kötelezettségére, illetve a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának igénylésére vonatkozó szabályokban.

A munkavédelmi törvényt módosító javaslatot is tárgyalta az Országgyűlés Cikk

A jövőben rendeleti szinten lenne szabályozható a munkavédelmi végzettségek besorolása, csökkenne az egészségügyi szolgáltatók adminisztratív terhe, módosulnának a munkavédelmi bírság szabályai, annak összegét pedig kormányrendelettel lehetne meghatározni – ecsetelte a munkavédelmi törvény módosításáról szóló törvényjavaslat mai általános vitájának expozéjában Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink