88 találat a(z) munkavédelem cimkére

Ingyen jogosítvány középiskolásoknak, közmeghallgatás korlátozása, szakszervezeti jogok leépítése, munkavédelmi szabályok lazítása – katyvasz salátatörvény a parlament előtt Cikk

Általános vita keretében tárgyalta mai ülésén az Országgyűlés az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot.

Összefogás kell a munkavállalók jogait gyengítő törvénytervezetekkel szemben Cikk

Összefogást sürgetnek a köz- és a versenyszféra szakszervezetei a munkavállalói jogok visszaszorítását célzó törvénytervezetekkel szemben – hangzott el több szakszervezet csütörtöki közös sajtótájékoztatóján.

Sürgős egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás módosításáról Cikk

Sürgős érdemi szakmai egyeztetést követel öt szakszervezeti szövetség a munkavédelmi tájékoztatás tervezett módosításáról, mert álláspontjuk szerint a kormány életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül – közölte az MTI.

Kútkezelő munkaruha Kérdés

Köteles-e az egyéni vállalkozó üzemorvosi szolgáltatást biztosítani alkalmazottainak? Cikk

Kötelező-e egyéni vállalkozóként üzemorvosi szolgáltatást biztosítani az alkalmazottaknak? Felmondhat-e egészségkárosodás miatt munkavállalójának az egyéni vállalkozó? Olvasói kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

Munkáltatói felelősség a munkabalesetben. Kúriai határozat Cikk

A Kúria friss eseti döntésében a munkáltató munkabalesetekért való felelősségét vizsgálta. Ezzel összefüggésben megerősítette, hogy a megfelelő munkaeszköz biztosítása a munkáltató feladata. Ez a kötelezettség azonban számos, egyéb kötelezettséget is takar. Az ügy (BH2023.42.) tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Fontos változások a munkavédelmi szabályokban Cikk

Több lépésben, több évre elhúzódva módosul a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), több könnyítést engedő szabály, valamint a vonatkozó irányelvek rendelkezései is beépülnek.

Kihirdették: 18 fok lehet télen az állami munkahelyeken, átírta a kormány a munkavédelmi szabályokat Cikk

Az állami intézményeknél és gazdasági társaságoknál nem lehet 18 foknál magasabb hőmérséklet a fűtési szezonban – szögezte le a kormány a hétfő éjszaka megjelent 152. számú Magyar Közlönyben kihirdetett 353/2022. kormányrendeletben.

Veszélyes eszköz a gumipók – amikor nem felelős a munkáltató az üzemi balesetért Cikk

A munkáltató a munkavégzéssel összefüggésben keletkezett kárért felelősséggel tartozik, az alól csak kivételes esetekben mentesülhet. Ilyen kivételt mutat be a Kúria legfrissebb döntéseinek egyike (BH2022.215.)

Mezőgazdaság: halálos munkabalesetek az ágazatban Cikk

Az elmúlt években feje tetejére állt a világ, és ez tulajdonképpen az élet minden területére igaz, a munkapiacra pedig különösen. Sokan vesztették el az állásukat, de rengetegen álltak át az otthoni munkára, és bizony sok munkafolyamatot kellett leállítani. Ennek ellenére a mezőgazdasági munkálatok mondhatni, hogy töretlenül folytak, és így bizony a balesetek száma sem maradt el. Sőt, 2020-ban és 2021-ben halálos balesetek is történtek, de az élelmiszeriparban is változások figyelhetőek meg, csak éppen nem túl jó irányba – írja az agrarszektor.hu.

Munkahelyi zaklatás: muszáj megvédeniük a munkáltatóknak a bántalmazottakat! Cikk

Becsmérlés, megalázó bánásmód, megfélemlítés, pszichoterror. Számos munkahelyen nem ismeretlen jelenség, mellyel szemben a munkáltatónak fel kell(ene) lépnie, ő felelős ugyanis az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek biztosításáért.

Munkabiztonság, munkavédelem – munkáltatói kötelezettségek Cikk

A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért, ennek módját a jogszabályok keretei között ő jogosult meghatározni. Garanciális szabály, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek teljesítése helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat. Cikkünkben a munkavégzés tárgyi és személyi feltételei mellett a munkáltató főbb munkavédelmi kötelezettségeit ismertetjük.

Elromlott a látása a számítógépnézéstől? Ki kell fizetnie a munkáltatónak a szemüveg árát Cikk

Olvasónk kérdést tett fel a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg munkáltatói finanszírozásáról. Ugyan a kérdésben az egészségpénztári és a munkáltatói finanszírozási lehetőség kombinálásáról érdeklődött, de a Surányi Erzsébet okleveles közgazda szakértőnk által adott válaszból kiderült: nincs szükség az egészségpénztári megtakarításra, a munkáltató köteles a látásvizsgálatot elrendelni, ha a munkavállalónak olyan látási panasza jelentkezik, amely a képernyős munkával hozható összefüggésbe, és finanszírozni az éleslátáshoz minimálisan szükséges, éleslátást biztosító szemüveg árát.

Védettségi adatok kezelése: mit tehet meg a munkáltató és mit nem? Cikk

A koronavírus járvány elleni küzdelemben újabb és újabb kormányrendeletek születnek, nem könnyű azonban egyértelműen látni, hogy a munkáltató pontosan mely személyes adatok kezelésére jogosult. Az alábbiakban a munkáltató mozgásterét, illetve a munkavállaló tűrési kötelezettségének határait mutatjuk be.

Nyugdíjas munkavállaló munkahelyi balesete üzemi baleset lehet-e? Cikk

Gyakran felmerül kérdésként, hogy nyugdíjas munkavállaló munkabalesete esetében kell-e üzemi balesetet elismerő határozatot hozni. A kérdés megválaszolása a jogszabályi rendelkezések áttekintésével sem egyszerű. A jogértelmezésben segítséget nyújthat a Magyar Államkincstár Családtámogatási és Egészségbiztosítási Főosztályának állásfoglalása.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1