Munkaruha, védőruha: mikor kell biztosítani? Homályos jogszabályi rendelkezések

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a munkáltatónak kötelező-e munkaruhát biztosítania a munkavállalóknak, s hogy miben különbözik a munkaruha a védőruhától. A hatályos munka törvénykönyve nem ad fogódzót.

Mi számít munka- és védőruhának?

Először is rögzítsük, hogy a munkaruha fogalmát nem határozza meg a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.). A régi Mt., azaz az 1992. évi XXII. törvény még előírta, hogy munkaruhát akkor kell biztosítani, ha arra szükség van a ruházatnak a fokozott igénybevételtől, szennyezéstől való megóvása érdekében. A hatályos törvény értelmében nem kell munkaruhát biztosítania a munkáltatónak. Ha ezt különféle okokból mégis megteszi, annak feltételeit saját belső szabályozásában maga állapítja meg.

Munkaruha lehet formaruha, egyenruha, mely inkább az egységes munkáltatói megjelenésnek, semmit a munkavédelemnek az eszköze. Ha ennek viselését a munkáltató előírja, az jogszerűnek minősülhet. Ha a munkavállaló munkaruhát kap, arra megfelelően kell vigyáznia. Ha ezt a kötelezettségét megszegi, az meg kell térítenie a károkat.

A védőruha a munkaruhával szemben egy munkavédelmi eszköz, mely a munkavállalót a fizikai, kémiai, biológiai veszélyforrásoktól védheti. Ahhoz, hogy megállapítható legyen, kell-e a munkavállaló számára védőruhát biztosítani, a munkáltatónak munkavédelmi kockázatértékelést kell készítenie, illetve természetesen ismernie kell az egyéni védőeszközökről, illetve a biológiai veszélyforrásokról szóló rendeleteket. Nem minden munkakör esetében szükséges tehát védőruhát biztosítani, ott viszont igen, ahol az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelménye alapján szükséges.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a munkáltatói kötelezettségeket, kitérve arra a kérdésre is, mikor adómentes a munkaruha, védőruha bizttosítása!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink